“Βουλιάζει” στον κοροναϊό η βόρεια και κεντρική Ελλάδα, κανονικά η παρέλαση λέει η κυβέρνηση – Μονομερείς αποφάσεις και διαφοροποίηση των περιφερειών
Η βόρεια και Κεντρική Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» με τη διασπορά του κοροναϊού να κρίνεται σημαντικά εκτεταμένη και την πληρότητα στις ΜΕΘ της στις εν λόγω περιοχές να φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Λίγο πριν από τις μαθητικές παρελάσεις, και παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις του Υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, οι περιφέρειες της χώρας αναγκάζονται να λάβουν μέτρα ακυρώνοντας τη διεξαγωγή τους.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε την ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, ενώ αντίστοιχη απόφαση ακύρωσης έλαβε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η Θεσσαλονίκη όπου η γιορτή του Αγίου Δημητρίου έγινε και πάλι όπως πέρσι με χαλαρά μέτρα προστασίας «βράζει», με 53,23 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, την ώρα που στον Βόρειο Τομέα Αττικής καταγράφονται 11,15 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι τα νέα κρούσματα στην Αττική ανήλθαν σε 841, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι μολύνσεις άγγιξαν τις 591. Η Λάρισα μέτρησε σήμερα 349 κρούσματα, ενώ ακολούθησε η Μαγνησία με 221 μολύνσεις, η Ημαθία με 140, η Πέλλα με 122 και η Πιερία με 114.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (χθες Τρίτη) συνολικά καταγράφηκε ρεκόρ διμήνου σε νέα κρούσματα, ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε εκτόξευση των διασωληνωμένων με 26 επιπλέον διασωληνώσεις. Ακόμη, μόνο χθες, έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ πενταμήνου.
Επιπλέον με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφεται εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Κρήτης (αύξηση 247% στον Αγ. Νικόλαο, 200% στα Χανιά, 118% στο Ρέθυμνο και 109% στο Ηράκλειο) και της Πάτρας (139%) ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη (33%).
Πολλοί επιστήμονες και γιατροί της πρώτης γραμμής, που όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν ματαίωση ή επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τις παρελάσεις, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανή περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης από τις αναμενόμενες εστίες συνωστισμού. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ανησυχούν μην επανέλθουν οι μέρες του 2020, λίγο πριν από την «έκρηξη» του δεύτερου τότε κύματος, που σάρωσε με δραματικό τρόπο τη χώρα και ειδικά τη Β. Ελλάδα.
Παράλληλα, για μεγάλη αύξηση των εισαγωγών με τραγικές συνέπειες προειδοποίησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
«Τα επιδημιολογικά στοιχεία στην πόλη μας επιβαρύνονται. Το μοναδικό μας όπλο είναι το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα ασφάλειας» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Να ακολουθήσουν όλοι τα πρωτόκολλα, να φοράμε μάσκα, για όσους παρελάσουν και είναι στοιχισμένοι δεν θα είναι υποχρεωτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Την ίδια ώρα, την ανάγκη να προχωρήσει τόσο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού όσο και ο αντιγριπικός τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, σε μία ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε πάνω από τις 4.000.
Όπως επανέλαβε θα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό άμεσα όσοι δεν το έχουν πράξει και να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσοι χρειάζεται να την πραγματοποιήσουν. Επίσης, να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ιδιαίτερα για το εμβόλιο της γρίπης, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι φέτος ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος από ανοσολογικής πλευράς όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε μιλώντας στο Μega, πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ προβλέπει ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να δούμε και 5.000 κρούσματα τη μέρα. «Δυστυχώς κάθε 1.000 κρούσματα που θα αυξάνονται, θα περιμένουμε 10 επιπλέον θανάτους και γύρω στους 100 επιπλέον διασωληνωμένους» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πλευρά του με ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην πανδημία, κατηγορώντας τη ότι «για ακόμη μια φορά με τις επιλογές της παίζει με την υγεία των πολιτών».
Στην κριτική της, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «με την πανδημία ήδη εκτός ελέγχου, με σχεδόν 4.000 κρούσματα και 30-40 νεκρούς τη μέρα, με παταγώδη αποτυχία στο εγχείρημα του εμβολιασμού και με τον ECDC να κατατάσσει την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, με δυσμενή πρόγνωση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι επικίνδυνα προβληματικά και ανεύθυνα».
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, που έρχεται αντιμέτωπη με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αφού τα στοιχεία του τελευταίου 7ημερου (κρούσματα/100.000 πληθυσμού) δείχνουν μεγάλη επιδείνωση σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά».