Αναβάλλει τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του JFK ο Μπάιντεν

Αναβάλλει τον αποχαρακτηρισμό των απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του JFK ο Μπάιντεν

Αναβάλλεται για έναν χρόνο ο αποχαρακτηρισμός των νέων απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία στο Ντάλας, το 1963, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι υπηρεσίες πρότειναν ο αποχαρακτηρισμός όλων των πληροφοριών που περιέχονται στα αρχεία να αναβληθεί και ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα γίνει έτσι έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2022, σχεδόν 60 χρόνια μετά τη δολοφονία.

Το 2017, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τρεις φορές μια σειρά φακέλων.

Ο Λευκός Οίκος εξήγησε, στο δελτίο τύπου, ότι οι αρχειοφύλακες καθυστέρησαν στην εξέταση των φακέλων εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 και χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Αυτή η αναβολή είναι αναγκαία, «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πληγεί η στρατιωτική ασφάλεια, οι επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, η διατήρηση της δημόσιας τάξης και η διεξαγωγή των διεθνών σχέσεων», επισήμανε ο Μπάιντεν.

Εξήγησε, επιπλέον, ότι οι εκτιμήσεις αυτές «υπερέχουν του γενικότερου ενδιαφέροντος για έναν άμεσο αποχαρακτηρισμό».

Η επιτροπή για τη δολοφονία του JFK, γνωστή ως «Commission Warren», από το όνομα του προέδρου της Ερλ Ουόρεν, τότε πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, είχε καταλήξει το 1964 ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένας πρώην κομάντο του πολεμικού ναυτικού που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, είχε ενεργήσει μόνος στη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

Όμως, από τη δημοσίευσή τους, τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης δημιούργησαν αντιπαραθέσεις, με το έργο της επιτροπής να επικρίνεται σε μετέπειτα μελέτες. Μια επιτροπή του Κογκρέσου είχε, στη συνέχεια, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο JFK είχε «πιθανόν δολοφονηθεί ως συνέπεια μιας συνωμοσίας».

Σχετικά Άρθρα