Μπακογιάννης: Η μάχη κατά των ανισοτήτων είναι μια διαρκής προσπάθεια
Στην δεύτερη ελληνική διοργάνωση της Google υπό τον τίτλο #IamRemarkable, που μεταφράζεται «Είμαι αξιοσημείωτος/η», συμμετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Στόχος της διοργάνωσης είναι κυρίως, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η ενθάρρυνση των γυναικών να κατακτήσουν περισσότερες ηγετικές θέσεις. Σε διεθνές επίπεδο, έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 σεμινάρια #IamRemarkable, στα οποία έχουν συμμετάσχει πάνω από 140.000 άτομα από περισσότερες από 130 χώρες και πλέον η Ελλάδα είναι μια από αυτές.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για το #IamRemarkable, ο κ. Μπακογιάννης τοποθετήθηκε για τα ζητήματα των έμφυλων διακρίσεων, των ανισοτήτων αλλά και ως προς το όραμά του για να γίνει η Αθήνα μια πόλη πιο συμπεριληπτική. Ξεκινώντας από το παράδειγμα της γειτονικής Αλβανίας όπου 12 από τα 17 υπουργεία έχουν ως επικεφαλής γυναίκες, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε κι εμείς» και ότι η ισότητα δεν είναι μια υπόθεση στη λογική «δεν γίνονται εδώ αυτά, αυτά είναι για τους Βορειοευρωπαίους». Σημειώνοντας βεβαίως ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ορισμένα στατιστικά στοιχεία τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό για να πιάσουμε την ισότητα χρειαζόμαστε 130 χρόνια από σήμερα». Συγκεκριμένα, σε διεθνές επίπεδο, ως προς την τοπική αυτοδιοίκηση μόλις το 36% των θέσεων καταλαμβάνεται από γυναίκες και, όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, «η Ελλάδα είναι απόλυτος ουραγός».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εδώ μιλάμε για ένα ουσιαστικό έλλειμμα δημοκρατίας και ένα ουσιαστικό έλλειμμα δικαιοσύνης. Οι ίδιες έρευνες μας δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν δύο χαρακτηριστικά όταν καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης: πρώτον, ρέπουν προς τη συνεννόηση, τη συνεργασία, τη συναίνεση και δεύτερον, είναι πιο αποτελεσματικές» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, αναγνωρίζοντας την ευθύνη των ανδρών που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα ένας σεξισμός για τον οποίον δεν μιλάμε, ο όποιος είναι πραγματικά αδιανόητος – και ξέρετε, εγώ αυτό το έχω ζήσει στο πετσί μου, γιατί μεγάλωσα με μία γυναίκα στην πολιτική» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, ανατρέχοντας μάλιστα και σε μια σειρά από παραδείγματα συμπεριφορών και διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες, όπως οι συζητήσεις σχετικά «με την εμφάνισή τους, με τα παπούτσια τους, με τα ρούχα τους. Βλέπετε γυναίκες πολιτικούς που εξαναγκάζονται στην πραγματικότητα να φοράνε στολές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Δείτε τι έγινε με τη Χίλαρι Κλίντον στην Αμερική, ή ακόμα και με την Αγκέλα Μέρκελ στη Γερμανία η οποία πρώτη φορά μίλησε για το φεμινισμό, στο, αν δεν κάνω λάθος, ένατο ή δέκατο μήνα των δεκαέξι ετών της».
Σχετικά με την ποσόστωση ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «προφανώς προβληματίζει πολλούς» αλλά ο ίδιος δεν εκτιμά ότι υπάρχει «άλλο εργαλείο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε». «Στο δήμο Αθηναίων σήμερα, συνολικά στο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχουν αυτά τα νούμερα, το 35% είναι γυναίκες. Η παράταξή μας έχει το 41% γυναίκες και δεν μας φτάνει. Θέλουμε στις επόμενες εκλογές να ξεπεράσουμε το 50% και γι αυτό και εγώ θα υπερβώ τα όρια της ποσόστωσης όταν καταρτίζω τον συνδυασμό μου». Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης, στην πρωτοβουλία της συγκρότησης αντιδημαρχίας με την αρμοδιότητα των ζητημάτων της ισότητας και της καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας, «με την ελπίδα βεβαίως ότι θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα, μέρα, που δεν θα χρειάζεται μια τέτοια αντιδημαρχία». Μεταξύ των παρεμβάσεων του δήμου, ο κ. Μπακογιάννης υπενθύμισε επιπλέον την συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ «για την ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω τηλεφωνικών γραμμών και νομική στήριξη γυναικών», τη λειτουργία κέντρου για τις κακοποιημένες γυναίκες, ώστε να δοθεί «διέξοδος στο αδιέξοδο», αλλά και το «κέντρο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων», για να «πετύχουμε την ασφάλεια αφενός όλων, και αφετέρου τη συμπερίληψη που είναι το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον».
Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, υπάρχουν γυναίκες στο δήμο Αθηναίων, αλλά και γενικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, που από τις θέσεις τους «καταρρίπτουν στερεότυπα». «Για παράδειγμα η γενική διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων είναι γυναίκα και είναι εξαιρετική, αλλά και στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος η γενική διευθύντρια προγραμματισμού ήταν γυναίκα. Θυμάμαι στο δήμο Καρπενησίου, πάλι η γενική διευθύντρια τεχνικών έργων ήταν γυναίκα» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης. Ακόμα, τόνισε ότι «λόγω ακριβώς της νοοτροπίας και της κουλτούρας που υπάρχει, μίας απαρχαιωμένης, αναχρονιστικής κουλτούρας», οι γυναίκες, ακόμα και όταν πληρώνονται ίσα για ίση εργασία με τους άνδρες, όπως στο ελληνικό Δημόσιο, συχνά αντιμετωπίζονται με τη λογική του ‘φέρε ένα καφέ’. Η αλήθεια όμως είναι ότι τουλάχιστον στα 12 χρόνια που εγώ κάνω αυτή τη δουλειά οπότε έχω συνεργαστεί με γυναίκα με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο» υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης.
Μιλώντας για τα δικά του πρότυπα, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι «προφανώς είναι η μητέρα μου», προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που «έχει περάσει πάρα πολλά στη ζωή της, πάρα πολλές δυσκολίες αλλά τις έχει υπερβεί και, κυρίως, γιατί εσείς ξέρετε την πολιτικό Ντόρα Μπακογιάννη, εμείς που ξέρουμε τη μάνα, την αδερφή, τη φίλη, τη γιαγιά, μπορούμε να μιλήσουμε για όλη αυτή την τεράστια, ασύλληπτη αγάπη που μοιράζει απλόχερα και γενναιόδωρα και συνεχίζει να το κάνει με την ίδια δύναμη».
Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στις ηλικιακές διακρίσεις, κυρίως εις βάρος των νέων που αποκλείονται ή υποτιμώνται με το πρόσχημα της έλλειψης εμπειρίας, υπογραμμίζοντας ότι και αυτό το στερεότυπο λειτουργεί πολλαπλαστιαστικά εις βάρος των γυναικών. «Θέλω να επιστρέψω στην ευθύνη που έχουμε και όλοι εμείς οι άνδρες. Όχι μόνο δεν πρέπει να φοβόμαστε τις γυναίκες, όχι μόνο δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με όρους επικοινωνιακούς – γιατί το έχω εισπράξει και αυτό, ας βάλουμε μια γυναίκα στη φωτογραφία -, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι θα πρέπει να δοθούν οι αναγκαίες ευκαιρίες για να σπάσουν τα τείχη». Γενικά για την συμμετοχή στην πολιτική και τους αποκλεισμούς από αυτήν, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος μακριά από τη λογική του λαϊκισμού για το «πώς ακριβώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα σε ανθρώπους να έρθουν στην πολιτική».
«Ξεκινάμε από το ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε. Το οποίο είναι βασικό και στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε. Πέρα και πάνω από κόμματα, ιδεολογίες, τις όποιες προσεγγίσεις. Στην Αθήνα πρέπει να μπορεί να είναι ο καθένας αυτό που θέλει. Στην Αθήνα πρέπει να είναι ο καθένας ο εαυτός του. Με σεβασμό και με δικαιώματα. Και γιατί το λέω με τέτοια ένταση; Διότι αισθάνομαι πολλές φορές ότι στην Αθήνα κάνουμε μία αναμέτρηση με μία νοσταλγία. Λες και η Αθήνα είναι παλιά ελληνική ταινία, από αυτές τις μαυρόασπρες, που μας αρέσει να βλέπουμε» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, περιγράφοντας την πρωτεύουσα ως «τον ορισμό της ανθεκτικότητας». «Διότι η Αθήνα διαρκώς εξελισσόταν. Γιορτάζουμε 200 χρόνια ελληνικής ελευθερίας. Πριν από 200 χρόνια η Αθήνα ήταν ένα χωριό, ένα χωριό όμως το οποίο είχε ανοιχτές τις πύλες του και υποδεχόταν διαρκώς ανθρώπους. Τον 20ο αιώνα, για να πάμε πιο πρόσφατα, από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής μέχρι όλους τους πατεράδες μας, τους παππούδες μας που ήρθαν από τα χωριά, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ή μετά τον Εμφύλιο, αλλά μέχρι τη δεκαετία του ’90 που υποδεχθήκαμε ένα κύμα προσφυγιάς από τη Βόρεια Ήπειρο και την Αλβανία, αλλά και σήμερα που υποδεχόμαστε νέα κύματα. Αυτή δεν είναι απλώς η παράδοση της Αθήνας, δεν είναι απλώς μία ζώσα μνήμη, είναι κάτι πολύ παραπάνω, είναι μία άποψη. Η Αθήνα λοιπόν δεν είναι γριά και ας την έντυσε κάποτε ο Περικλής. Η Αθήνα είναι μία σύγχρονη, μία δυναμική, μία νέα μητρόπολη, η οποία προχωράει μπροστά. Και εδώ, εμείς, οφείλουμε τουλάχιστον στον δήμο Αθηναίων – διότι ξέρετε ο Δήμος Αθηναίων είναι όλων των Αθηναίων, δεν είναι κάποιων – οφείλουμε λοιπόν να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι και να μη δίνουμε φαντασιακές μάχες, αναβιώνοντας ζόμπι. Οφείλουμε να συνομιλούμε με τα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι του 20ου».
Αναφερόμενος στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης όπου αναπαράγονται οι ανισότητες, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι η απάντηση είναι «η δουλειά μας, όχι η δουλειά που θα κάνουμε ή προτιθέμεθα να κάνουμε, αλλά η δουλειά που ήδη κάνουμε», ανατρέχοντας στο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που περιλαμβάνει 1.150 δρόμους από τους όποιους ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι 550, 400 σημεία για νέα πεζοδρόμια ή αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων, το πρόγραμμα για 7 νέες πλατείες από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη οι 2, αλλά και τα «πάρκα τσέπης». «Ο δήμος Αθηναίων τρέχει ένα μαραθώνιο με ρυθμούς σπριντ» είπε ο κ. Μπακογιάννης.
Για τα ενοίκια ως παράγοντα ανισότητας ανάλογα με τις τιμές που διαμορφώνονται στις γειτονιές της Αθήνας, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες και σοβαρές δημόσιες πολιτικές», με «μακρινό ορίζοντα, ενδεχομένως και δεκαετίας». «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση την Αθήνα θεματικό πάρκο. Πρέπει να διατηρήσουμε τις πολλαπλές χρήσεις, τις λεγόμενες μεικτές χρήσεις» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι, μεταξύ άλλων, «να επιστρέψουν οι μόνιμοι κάτοικοι – η Αθήνα έχει χάσει 2 στους 5 μόνιμους της κατοίκους τα τελευταία 20 χρόνια». Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στα κενά κτήρια του ευρύτερου Δημοσίου, «όχι μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, που αν θέλετε είναι το εύκολο και το προφανές αλλά και για κοινωνική κατοικία» η οποία «απευθύνεται στους νέους και τις νέες, τους δίνει κίνητρα να έρθουν να ζήσουν στην Αθήνα». Τέλος, σχετικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι κατά περίπτωση είναι «εργαλείο», αλλά απαιτείται «ρυθμιστικό πλαίσιο», το οποίο ωστόσο «ορίζεται από τη Βουλή, δεν είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει ένας δήμος».
«Δεν ξέρω ειλικρινά αν θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε να μπορούμε να πούμε ότι η πόλη δεν έχει ανισότητες. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Ιστορικά, πάντα τα αστικά κέντρα, και δη τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, είναι εκείνα τα οποία παράγουν τις ανισότητες. Ξέρω, όμως, ότι είναι μία διαρκής μάχη, μία διαρκής προσπάθεια» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας: «Ξέρω επίσης ότι γίνονται βήματα μπροστά, μπορεί τα βήματα αυτά να αργεί να τα κάνει η πολιτική και να τα κάνει η κοινωνία. Αλλά γίνονται. Θα μιλήσω πρακτικά: Ο γάμος των ομοφυλοφίλων. Είναι ένα βήμα το οποίο πρέπει να γίνει. Γιατί πολύ απλά έχει γίνει στα μυαλά της κοινωνίας και δεν έχει νόημα να λειτουργούμε οπισθοδρομικά, συντηρητικά και φοβικά». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, πρόκειται για «μια από εκείνες τις περιπτώσεις που η πολιτική, οι θεσμοί καλούνται να προλάβουν την κοινωνία». «Αυτό το οποίο ξεκάθαρα εισπράττω αυτή τη στιγμή, είναι μία πηγαία δίψα, ειδικά των νέων, για δικαιώματα. Μια βαθιά ανάγκη για δικαιώματα, αλλά και μία διάθεση διεκδίκησης αυτών των δικαιωμάτων. Αυτά τα δικαιώματα λοιπόν είναι κοινά, θα ορίσουν την ατζέντα του μέλλοντος, όπως στην πραγματικότητα έχουν ορίσει ήδη την ατζέντα του παρόντος» κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.