Παρασκήνιο: Τα “όχι” στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Συνέδριο 24-27 Φεβρουαρίου για μετασχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης

Παρασκήνιο: Τα “όχι” στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Συνέδριο 24-27 Φεβρουαρίου για μετασχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης

Την ώρα που συνεδρίαζε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Παπανδρέου προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο. Για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν περισσότερο από βέβαιο ότι πρώην πρωθυπουργός θα κατέβαινε στην κούρσα διαδοχής, όπως και για τα μέλη της Ομπρέλας που για μια ακόμη φορά πήγε κόντρα στα σχέδια μετασχηματισμού διεύρυνσης του προέδρου. Ο Αλέξης Τσίπρας στο πολιτικό σκέλος της συζήτησης στο ΠΣ που συνεδρίασε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ σύμφωνα με πληροφορίες έστρεψε την προσοχή όλων στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η «κάθοδος» του Γιώργου Παπανδρέου στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα τα στελέχη εκείνα που εργάζονται συστηματικά από το 2019 στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της προοδευτικής συμμαχίας.

Για τον κ. Τσίπρα όμως που δεν σκοπεύει να ρίξει λευκή πετσέτα οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και θα δώσει τη μάχη να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η μεγάλη δύναμη και ο μεγάλος φορέας των προοδευτικών δυνάμεων. «Είναι έντονες οι διεργασίες στο χώρο και δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Καθιστούν ρεαλιστική την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης» ήταν σύμφωνα με πληροφορίες τα λόγια του στα μέλη του ΠΣ στην τοποθέτησή του με την οποία έκλεισε η συζήτηση στο ΠΣ.

Ωστόσο ούτε αυτό φαίνεται να πείθει τα μέλη της ομπρέλας για την ανάγκη μετασχηματισμού του κόμματος και η αντίθεσή τους εκφράστηκε μειοψηφικά και χωρίς εντάσεις σε καταστατικές αλλαγές:

  • Το 5% των αριστίνδην μελών του Συνεδρίου, δηλαδή περίπου 150 πρόσωπα κύρους ή ακόμη και δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.
  • Το 20% των μελών της ΚΕ που θα προέρχονται κατά το ήμισυ από ΔΗΜΑΡ και Γέφυρα και οι υπόλοιποι από πρόσωπα που θα συνεισφέρουν στη διεύρυνση να μειωθεί στο 15%.

Και οι δυο αλλαγές ωστόσο εγκρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα ωστόσο έχει μεγάλη σημειολογία η διαφοροποίηση των στελεχών.   

«Όχι» στη διεύρυνση

Ο αντίλογός τους ήταν καθαρός και σαφώς απέναντι από τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίς να το θέσουν σε σχετική ψηφοφορία και με μόνο στόχο να ακουστεί καθαρά και ηχηρά η αντίθεσή τους στη διεύρυνση τα μέλη της Ομπρέλας που μετέχουν  στο πολιτικό Συμβούλιο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στη διεύρυνση.  

  • Τέσσερις από τα 41 μέλη του ΠΣ, οι κύριοι Τσακαλώτος, Βούτσης, Δρίτσας και Σκουρλέτης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εισήγηση του προέδρου πάνω στα «συμφωνηθέντα» για τις ποσοστώσεις στα κορυφαία όργανα που θα εκλεγούν μέσα από το Συνέδριο.

Τα μέλη της Ομπρέλας που ενσωματώνουν και τους 53+, της λεγόμενης και αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, επέμειναν στην θέση τους ότι το 2022 δεν είναι ίδιο με το 2021 και πόσο μάλλον με το 2019 και ότι η διαδικασία της διεύρυνσης έχει κάνει τον κύκλο της και κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί.  Ουσιαστικά επανάφεραν όπως αναμενόταν την πλατφόρμα της ιδρυτικής διακήρυξης της Ομπρέλας από τις αρχές του 2021 με την επιμονή τους στην επιστροφή στην ταυτότητα της «ριζοσπαστικής αριστεράς» κόντρα στις ομόφωνες διεργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του 19 με την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε Προοδευτική Συμμαχία.  

Χθες σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου που συγκαταλέγεται στους «προεδρικούς» η ευθεία αντίθεση στην εισήγηση στις καταστατικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα με όλες τις πλευρές της διεύρυνσης αποτελεί την επισφράγιση της θέσης τους και της κάθετης διαφωνίας την οποία είχε προβλέψει μετά τη μάζωξη στο σπίτι του Φλαμπουράρη στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του libre που έγραφε για εκείνη τη μάζωξη στο σπίτι του κ. Φλαμπουράρη στις αρχές του μήνα ότι Τσακαλώτος και Βούτσης ουσιαστικά επέμεναν στις θέσεις τους:  

Ο κ. Τσίπρας πάντως σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να απάντησε  

  • «θα περίμενα στηρίξετε, υπάρχουν συμφωνημένα…» εννοώντας ότι δεν γίνεται να κάνει κανείς τώρα πίσω από την πορεία που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα παραμένει η εξωστρέφεια. Για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας ανοίγει τώρα τη βεντάλια των πρωτοβουλιών του διαμηνύοντας ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για εσωτερικά ξεκαθαρίσματα, αλλά είναι καιρός να μιλήσουμε για τα προβλήματα της κοινωνίας».

Ο τίτλος που βάζει στην προσυνεδριακή διαδικασία είναι η «Εξωστρέφεια» και εγκαινιάζει μια νέα διαδικασία προσυνεδριακού διαλόγου ο οποίος θα είναι ανοιχτός στην κοινωνία.

Η τρίμηνη εξόρμηση θα συνδυαστέι με μια πλατιά καμπάνια εγγραφής νέων μελών μέχρι τον Ιανουάριο και παράλληλα με τις διεργασίες των οργανώσεων τω μελών σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιούνται και ανοιχτές περιφερειακές συνδιασκέψεις που θα θα εξειδικεύουν παράλληλα τις προγραμματικές και κυβερνητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Συντεταγμένα

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε συντεταγμένα είπε στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας στέλνοντας από την αρχή το μήνυμά τους σε κάθε κατεύθυνση δίνοντας και τον τόνο ότι δεν θα αφήσει τίποτα και κανέναν να σπρώξει το κόμμα εκτός πορείας στο δρόμο προς την ολοκλήρωση όπως είπε της ανασυγκρότησης, του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης.

  • «Να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο τομής και συνέχειας που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και τη πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Μάλιστα τον τόνο στις προσυνεδριακές διαδικασίες θα δίνουν και οι κορυφαίες πρωτοβουλίες του σε αντιπολιτευτικό επίπεδο σχεδιάζοντας την κατάθεση πρότασης νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και να προκαλέσει μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Μετά την πρωτοβουλία του να αξιοποιήσει το νέο εργαλείο που έφτιαξε με την αναθεώρηση του Συντάγματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και την εταιρεία opinion poll ο κ. Τσίπρας σπάζοντας όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με την ευρεία αποδοχή της πρότασής του από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδιάζει τώρα το επόμενο βήμα σκληρού μαρκαρίσματος στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαφθοράς προτείνοντας διακομματική επιτροπή της Βουλής που θα ελέγχει και το τελευταίο ευρώ της διάχυσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά Άρθρα