Επίσκεψη της Ράπτη στο Ρέθυμνο για την ανάπτυξη δομών Ψυχικής υγείας
Επίσκεψη στο Ρέθυμνο πραγματοποίησε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη με κύριο στόχο την καταγραφή προβλημάτων και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη των δομών Ψυχικής υγείας.
Η κ. Ράπτη επισκέφτηκε τις δομές ΟΚΑΝΑ και την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, συνομίλησε με τους αρμόδιους και εργαζόμενους για τα προβλήματα λειτουργίας και μετέφερε το μήνυμα ενίσχυσης, ανάπτυξης και στήριξης των συγκεκριμένων δομών ακόμα και μέσα από εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ.
Σε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή η υφυπουργός, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη και την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των δομών με προσωπικό και κτιριακές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την κ. Λιονή, πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις από το Υπουργείο, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες του Νομού, που όπως τόνισε: «… δε διαθέτει καμία ιδιωτική δομή υγείας».
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, μέσα από συνεργασία των αρμοδίων φορέων γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, λειτουργικά, κτιριακά κλπ του τομέα υγείας και να ανακουφιστούν οι πολίτες. «Στο πλαίσιο των δράσεων για την υγεία η Περιφέρεια Κρήτης ενίσχυσε φέτος με ένα σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού της, την 7η ΥΠΕ και φορείς του τόπου για δράσεις προστασίας κατά του COVID- 19, ενώ σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ προβλέπεται να διατεθούν πάνω από 114 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα της υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να αντιμετωπιστούν λειτουργικά ζητήματα, ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και να υλοποιηθούν κοινωνικά προγράμματα» ανέφερε στην υφυπουργό η αντιπεριφερειάρχης επισημαίνοντας παράλληλα πως η Περιφέρεια Κρήτης θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, την Εκκλησία και τους τοπικούς φορείς, ώστε να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων.
«Βρισκόμαστε εδώ για να καταγράψουμε τις ανάγκες στις δομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, να καταγράψουμε τις ανάγκες και να δηλώσουμε τη θέση της κυβέρνησης που είναι να ενισχυθούν οι δομές αυτές τόσο σε προσωπικό όσο και σε κτιριακές υποδομές. Διότι η Πανδημία έδειξε ότι ο πληθυσμός στην περίοδο της πανδημίας στο μεγαλύτερο μέρος του και ειδικότερα τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι, η Τρίτη ηλικία και οι άνθρωποι με άνοια αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα στον ψυχισμό τους που επιβαρύνθηκε και τα παιδιά αύξησαν τις εξαρτησιακές συμπεριφορές τους στο διαδίκτυο», είπε η υφυπουργός επισημαίνοντας την ενίσχυση προς τις δομές η οποία θα είναι αποτέλεσμα: «…από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά Εργαλεία τα οποία θα μας δώσει το ταμείο ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ. Έτσι, θα ενταχθεί η ενίσχυση των δομών τόσο κτιριακά αλλά και σε προσωπικό όπως βεβαίως και σε κινητές μονάδες που είναι μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανθρώπων κατά τόπους οι οποίοι πάσχουν. Υπάρχει ανάγκη αυτών των κινητών μονάδων οι οποίες θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν και βέβαια θα ενισχυθούν σε προσωπικό για να βρίσκουν τον πολίτη στον τόπο κατοικίας τους, εκεί δηλαδή που χρειάζεται η παρουσία της υπηρεσίας».
Όπως ανέφερε η κ. Ράπτη: «Ο πρωθυπουργός δημιούργησε το χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις έτσι ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες αυτές που χρειάζονται βελτίωση και το ξέρουμε όλοι αυτό».