Απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: H Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος

Απάντηση Δένδια στην Άγκυρα: H Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος

Απάντηση σε αυστηρό τόνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις αντιδράσεις της Τουρκίας για τις συμφωνίες της χώρας με Γαλλία, ΗΠΑ και την τριμερή με Αίγυπτο και Κύπρο. «Καλοδεχούμενη η Άγκυρα αν αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε μεταξύ άλλων.

Από το Ομάν όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διπλωματικών επαφών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα συνεχίζει να έχει σημαία και κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν κάνει η Τουρκία.

Μάλιστα, ανέφερε πως οι αντιδράσεις της Άγκυρας στις συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, στην τριμερή διακήρυξη με Αίγυπτο και Κύπρο αλλά και στην έκθεση της Κομισιόν, έχουν νόημα αν η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της επιτιθέμενο κράτος. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να υπογράψει την UNCLOS και να παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας.

«Ειλικρινά, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών του Δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης μεταξύ των εθνών και των χωρών», ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά από ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1450787697761599489?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1450787697761599489%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbomb.gr%2Fellada%2Fethnika%2Fstory%2F1244810%2Fnikos-dendias-h-toyrkia-antidra-giati-theorei-ton-eayto-tis-epitithemeno-kratos

«Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Και το ίδιο κάνει και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία. Και πέραν αυτών, βεβαίως, η Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και η Συμφωνία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ είναι Συμφωνίες απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο, το έχω ξαναπεί, αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε επίσης πως «Και θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο, το οποίο υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες κατά τη διάρκεια της Τριμερούς. Οι Συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δε στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους. Και βεβαίως δε στρέφονται κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS. Νομίζω ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα.

Θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι άλλο. Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να βρεθώ στο Ομάν. Είμαι ο δεύτερος Έλληνας Υπουργός που έρχεται στο Ομάν ιστορικά. Νομίζω ότι ανοίγεται στην Ελλάδα μια λαμπρή ευκαιρία να δει πέραν από τον στενό της ορίζοντα. Με τις χώρες του Κόλπου, και πέραν αυτών, με την Ινδία, την Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας πάνω ακριβώς στο πλαίσιο των αρχών που πριν περιέγραψα, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Σε ερώτηση για το ταξίδι του στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «Η Ελλάδα επανήλθε στη Λιβύη με έναν σκοπό: Να βοηθήσει, μέσα στο πλαίσιο των δικών της δυνατοτήτων, να επανέλθει η Λιβύη στον δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας. Να επανέλθει στον δρόμο αυτόν που θα εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον για την κοινωνία της, για τον λαό της».

«Από κει και πέρα, η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχουν για αυτό αυτονόητες προϋποθέσεις. Και η πρώτη είναι η αποχώρηση των μισθοφόρων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, όπως, επίσης, η ελεύθερη έκφραση της θέλησης του λιβυκού λαού μέσα από εκλογές. Στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχουν προσδιοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτή την ατζέντα, και χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια, διότι δεν έχουμε, προσέρχεται η Ελλάδα στη Λιβύη», υπογράμμισε κλείνοντας.

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του μαζί με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσαΐντι, ο κ. Δένδιας είχε αναφέρει πως «μοιραζόμαστε πολλά κοινά, όπως η αφοσίωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία. Η Ελλάδα, σαν ναυτικό έθνος, είναι εδώ για να μιλήσει σε ένα επίσης ναυτικό έθνος, μας ενδιαφέρει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του βασικού δικαιώματος της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρέσβη Αλ Αζρί για την επανεκλογή του στην επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα όρια της υφαλοκρηπίδας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να υποστηρίζουμε χώρες που υποστηρίζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία εσείς έχετε υπογράψει εδώ και 30 χρόνια», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα