Μέχρι 5 χρόνια θα χρειαστούν οι ξενοδόχοι για να ανακάμψουν οικονομικά

Μέχρι 5 χρόνια θα χρειαστούν οι ξενοδόχοι για να ανακάμψουν οικονομικά

Τουλάχιστον τρία με πέντε χρόνια θα χρειαστούν για να οδηγηθεί ο κλάδος του τουρισμού σε πλήρη οικονομική ανάκαμψη από την ζημία που υπέστη λόγω της πανδημίας. Και αυτό επειδή, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, συνολικά, μετά από δύο χρονιές πανδημίας, η μεσοσταθμική μείωση τζίρου αγγίζει το 55 με 60% για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2019.

Η παραπάνω εκτίμηση προέκυψε στο πλαίσιο της συνολικής αποτίμησης της θερινής σεζόν που έγινε στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, όπου συζητήθηκαν μεταξυ άλλων οι προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ. τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας με την Πολιτεία και όλους τους συναρμόδιους φορείς, καθώς και η αναγκαιότητα υλοποίησης ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τις κατηγορίες των ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Παράλληλα ζητήθηκε η αξιοποίηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, έως και την 30η Ιουνίου του 2022.

«Στο τέλος της μέρας αποδεικνύεται πάντα, πως κανένας δεν μπορεί μόνος του, όσο μεγάλος κι αν είναι. Χρειάζεται να ενωθούν πολλές δυνάμεις για να φέρουμε χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό αποδείχθηκε και στη φετινή σεζόν. Πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν και όλοι είμαστε μέρος αυτής της επιτυχίας διότι έπαιξαν πολλοί παράγοντες ρόλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος και αναφέρθηκε στους λόγους που συνέβαλαν στη θετική αποτίμηση της θερινής τουριστικής περιόδου», τόνισε ο κ.Τάσιος.

«Ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα «σπασμένα». Μπορεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, αλλά επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις. Ζουν από το τι μένει τελικά στο ταμείο της επιχείρησης, του μαγαζιού, του ξενοδοχείου» τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι «ο αγώνας επιβίωσης των ξενοδοχείων δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε. Τόνισε μάλιστα ότι τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο φορτίο και ζουν «με τη σφιχτή θηλιά των δανειακών υποχρεώσεων στο λαιμό τους» ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια υπογράμμισε ότι ως γιατρός θα «πρέπει να βρει τη σωστή αγωγή για τις πολλές ασθένειες που ταλαιπωρούν διαχρονικά τον κλάδο, από το λαβύρινθο των συναρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία, μέχρι την ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και μαζί θα βρίσκουμε λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν. Η χώρα έδωσε πολύ μεγάλη μάχη μέσα στην πανδημία να προφυλάξει το τουριστικό της προϊόν, να ενισχύσει την τουριστική εμπειρία, να αναβαθμίσει υποδομές. Αυτό θα κάνουμε με δημόσιες επενδύσεις 320 εκ. ευρώ για τον τουρισμό, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Καταλαβαίνουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού έχει πολλές συναρμοδιότητες και με άλλα Υπουργεία. Η δική μας δουλειά είναι, με σωστή στρατηγική να προχωράμε μπροστά με σταθερά και διεκδικητικά βήματα. 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχονται από τον τουρισμό. Είμαστε εδώ με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και για κάποια θέματα που έρχονται από το παρελθόν. Μαζί θα στηρίξουμε πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους στον τουρισμό και όλα τα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τον τουρισμό. Στρατηγικοί εταίροι και συμπαίκτες μας σε αυτήν την προσπάθεια, είστε εσείς οι ξενοδόχοι».

Σχετικά Άρθρα