Η Άγκυρα… διεκδικεί το επίκεντρο του σεισμού στην Κάρπαθο
Το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μεταδίδοντας την είδηση για τον σεισμό ανοιχτά της Καρπάθου, ανέφερε ότι το επίκεντρο βρίσκεται εντός της «μεσογειακής περιοχής της Τουρκίας», αποδίδοντας την ανακοίνωση στην Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Συνθηκών της χώρας.
Για να υπηρετήσουν τη θεωρία περί «μεσογειακής περιοχής» οι Τούρκοι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι το επίκεντρο είναι στο Κας, αν και το συγκεκριμένο τουρκικό λιμάνι απέχει 189 χλμ. από το επίκεντρο ενώ η Κάρπαθος 128 χλμ.. Το επίκεντρο είναι σε διεθνή ύδατα και σε περιοχή που κατά το Διεθνές Δίκαιο αποδίδεται στην ελληνική πλευρά για οικονομική εκμετάλλευση, εφόσον ανακηρυχθεί ΑΟΖ. Το «βάφτισμα» του επίκεντρου από τους Τούρκους σεισμολόγους στην δήθεν μεσογειακή περιοχή της Τουρκίας εναρμονίζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και τις θεωρίες περί Γαλάζιας Πατρίδας.
Ο ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης ανοιχτά της Καρπάθου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε 165 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Καρπάθου και είχε εστιακό βάθος 66,3 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.
«Ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή και δεν υπάρχει υψηλή διακινδύνευση και δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν περιμένουμε μετασεισμούς», ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία». Άλλωστε, εξήγησε πως η δόνηση «έγινε στη θάλασσα, απλώς έγινε αισθητός στην Κρήτη λόγω εγγύτητας».