Γιατί η αποφυλάκιση Πατέλη είναι προκλητική – Σκληρή ανακοίνωση από τους δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα
Ο πυρηνάρχης Νίκαιας, καταδικασμένος ως μέλος της Χρυσής Αυγής και συνεργός στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσαν εκατοντάδες άλλοι έγκλειστοι στα σωφρονιστικό ιδρύματα: να… “ευαισθητοποιήσει” σε τέτοιο σημείο την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να τον αποφυλακίσει. Ακόμα κι αν την ίδια ώρα δεκάδες άλλοι κρατούμενοι έχουν δεχθεί την απόρριψη του ίδιου δικαστηρίου (με άλλη πάντα σύνθεση), ακόμη και αν πρόκειται για βαριά ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν τη θεραπεία που απαιτείται.
Ο Γιώργος Πατέλης, που πριν μερικά χρόνια φώναζε “ό,τι κινείται σφάζεται”, βέβαια, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Τα δικά του εγκλήματα -όπως ειπώθηκε από τον εισαγγελέα Γ. Κούτρα που εισηγήθηκε αποφυλάκιση- δεν πρόκειται να επαναληφθούν γιατί δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες συνθήκες. Είπε χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».
Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος αντικατέστησε εκτάκτως στην έδρα την εισαγγελέα Δ. Καλαϊτζίδου, λόγω αναρρωτικής άδειας, φαίνεται να παρέλειψε ότι ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεξάγονται δύο ξεχωριστές προκαταρκτικές έρευνες για παρόμοια περιστατικά, με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να έχει παρέμβει ζητώντας να διερευνηθεί και το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
- Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια τον περασμένο Ιούλιο, ο Γ. Πατέλης, που κατά την κατηγορία οργάνωσε το τάγμα εφόδου το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, είχε επέστρεψε πριν από 24 ώρες στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, υποστηρίζοντας ενώπιον πέντε δικαστών και ενός εισαγγελέας, ότι το παιδί του, ηλικίας 15 ετών, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και για αυτό ο καταδικασμένος σε ποινή κάθειρξης 10 ετών Πατέλης, έπρεπε να βρεθεί εκτός φυλακής.
Οι ψυχιατρικές γνωματεύσεις και η κατάθεση της αδελφής του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό, έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο κατά πλειοψηφία επέβαλε δύο περιοριστικούς όρους για το Γ. Πατέλη: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε οικείο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, όπως διευκρίνησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ουράνια Κουζέλη, η οποία από την ίδια θέση είχε εκδικάσει και αντίστοιχες αιτήσεις του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου και του στελέχους της οργάνωσης Νικόλαου Αποστόλου. Αν και και οι δύο αιτήσεις είχαν απορριφθεί, η ίδια είχε ψηφίσει υπέρ της αποφυλάκισης τους.
Εκτός της σύνθεσης έμειναν ακόμη δύο μέλη του δικαστηρίου, Ντόκος και Παπακώστας, οι οποίοι ζήτησαν την αυτοεξαίρεση τους καθώς έχουν ήδη εκφράσει άποψη, ο πρώτος ως μέλος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου διεξήχθη η δίκη της Χρυσής Αυγής και ο δεύτερος ως συμμετέχων στην ανακριτική διαδικασία.
Η αντίδραση της πολιτικής αγωγής
Σε έντονο ύφος, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα, σχολιάσαν τη δικαστική απόφαση. Η Χρύσα Παπαδοπούλου και η Ελευθερία Τομπατζόγλου δήλωσαν σχετικά:
“Όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας.
Ένα μόλις χρόνο μετά την επιβολή της ποινής στους καταδικασθέντες – μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της σημερινής δικασίμου, θεώρησε, κατά πλειοψηφία, πως ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, παραβλέποντας ουσιαστικά την επικινδυνότητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε.
Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοδίκως ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, από την οποία έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες (18 μήνες προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος μετά την έκδοση της απόφασης). Όταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου. Εν προκειμένω λοιπόν αναρωτιόμαστε τι εννοούσε ο εισαγγελέας της έδρας ισχυριζόμενος ότι : «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών», σκεπτικό το οποίο υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο. Προφανώς , για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές”.
Πηγή: news247.gr