Ανάλυση: Το μεγάλο ρίσκο του Γιώργου Παπανδρέου

Ανάλυση: Το μεγάλο ρίσκο του Γιώργου Παπανδρέου

H μέρα, λόγω της επετείου από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, προσφέρεται. Συμβολικά είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και τον στόχο του για ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης -όπως λέει- στις 18 Οκτώβρη, σαράντα χρόνια από την μέρα εκείνη του 1981 που ο πολιτικός πρόγονος του ΚΙΝ.ΑΛ με τον ιδρυτή του συγκέντρωναν 48% στις εκλογές.

του Σεραφείμ Κοτρώτσου

Ωστόσο, παρότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου προεξοφλήθηκε από τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή που διατηρεί πάντοτε δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώτην πρωθυπουργό, πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση.

Αφενός διότι ο κ. Παπανδρέου, όπως και άλλοι φορείς ιστορικών πολιτικών ονομάτων και ανάλογης κληρονομιάς, έχει συνηθίσει να βρίσκει ανοικτές θύρες ακριβώς λόγω της “πολυτελούς” σχέσης του/τους με την πολιτική. Η διαδικασία απονομής του “δακτυλιδιού” από τον Κώστα Σημίτη, τον χειμώνα του 2004, άλλωστε, ήταν μία μελανή στιγμή για την εσωκομματική δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, η οποία, μάλιστα, δεν ξεχάστηκε παρά την ανακήρυξή του στην προεδρία του κόμματος από περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες που έσπευσαν να τον ψηφίσουν -ως μοναδικό υποψήφιο- στην εσωκομματική εκλογή.

Αφετέρου επειδή ο πρώην πρωθυπουργός αναλαμβάνει το ρίσκο να εκτεθεί σε μία κούρσα διαδοχής έχοντας απέναντί του τους (περισσότερους από τους) έξι υποψηφίους (Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Κεγκέρογλου, Γερουλάνος, Χρηστίδης). Ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι ακριβώς θα προκύψει από την κάλπη. Το προηγούμενο με την εκλογή του “αουτσάϊντερ” (τότε) Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ, το 2016, είναι ακόμα νωπή.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΟΛΑΚΗ

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μπροστά του δύο εμπόδια. Πρώτα πρέπει να κατορθώσει να περάσει στον δεύτερο γύρο (5 και 12 Δεκεμβρίου), και κατόπιν να επιτύχει την συνδρομή των υποψηφίων που θα έχουν μείνει εκτός κούρσας στην δική του υποψηφιότητα. Θεωρητικά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ευκολότερο εάν βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ανδρέα Λοβέρδο, κι αυτό διότι οι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Παύλος Χρηστίδης διάκεινται αρνητικά σε μία ηγεσία του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου επειδή θεωρούν πως θα είναι φιλική ή και συμπληρωματική προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη- κάτι που ο ίδιος απορρίπτει μετά βδελυγμίας.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Έξι οι υποψήφιοι – Τι θα γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου - REPORTAZ NET

Όλα τα παραπάνω είναι πρωτόγνωρα για έναν πολιτικό με ιστορικό όνομα που κινήθηκε πάντοτε στην ασφάλεια που δημιουργεί η πολιτική παράδοση σε ένα κόμμα που κρατά πάντοτε ψηλά τα “εικονίσματα” του Ανδρέα.

Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου προσδοκά πως η υποψηφιότητά του θα προκαλέσει την προσέλκυση πολλών χιλιάδων παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν αμέτοχοι. Σημαντικό ρόλο θα παίξει αναμφίβολα και ο τρόπος -έμμεσα ή άμεσα- με τον οποίο θα τοποθετηθεί έστω και την τελευταία στιγμή η ασθενής Φώφη Γεννηματά. Αν και μάλλον έχει δυσαρεστηθεί από τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, στέλνοντάς της προς ενημέρωση ένα “αδιάφορο” sms.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει την δικαίωσή του, λένε πολλοί, για τον τρόπο με τον οποίο -όπως έχει ισχυριστεί- υπονομεύτηκε από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (και δη τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως αφήνουν αν εννοηθεί συνεργάτες του) για να χάσει τελικά την πρωθυπουργία, το Νοέμβριο του 2011, κατόπιν σχετικής απαίτησης των Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Νίκος Φελέκης: "Είναι ιστορική η ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ τώρα που η Φώφη Γεννηματά αποσύρθηκε" | | the FAQ

Εφόσον, πάντως, ο κ. Παπανδρέου υποχωρήσει και δεν κατέλθει ως υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ μάλλον θα θέσει οριστικά τον εαυτό του εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής διότι θα θεωρηθεί πως φοβήθηκε και δεν διαθέτει σημαντικό κύκλο επιρροής. Εκτός, πάντως, από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ουδείς μπορεί να υποτιμά και το Νίκο Ανδρουλάκη που διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό και μπορεί να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Λοβέρδος ή Ανδρουλάκης μπορεί να είναι οι αντίπαλοι του Γιώργου Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο. Ουδείς στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού θέλει να σκέπτεται το ενδεχόμενο να μείνει ο ίδιος εκτός τελικής μάχης.

Τι θα σημάνει, όμως, τυχόν επιστροφή του στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεωρητικά, πάντοτε, ικανοποιημένοι θα είναι και στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου.

Γρίφος η στάση του Γιώργου Παπανδρέου μετά τα μαζικά όχι από τους έξι – Η κρίσιμη ημερομηνία (vid) | Debater

Στην περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός κερδίσει την μάχη είναι πιθανό να απελευθερωθούν στελέχη αλλά και ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ που διέπονται από την νοοτροπία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και θα οδηγηθούν στη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι γέφυρες, άλλωστε, έχουν στηθεί εδώ και καιρό. Το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ που εκπροσωπείται από τον Ανδρέα Λοβέρδο -και γνωστές πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και άλλοι- διάκειται φιλικά έως ταυτίζεται με τον πρωθυπουργό. Σε περίπτωση εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια μικρή αλλά θορυβώδη διάσπαση.

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρούν πως με μία ηγεσία Παπανδρέου γίνεται ευκολότερος ο διάλογος και πιθανώς η προσέγγιση για μία προοδευτική διακυβέρνηση (κάτι που αποτελεί στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα).

Σχετικά Άρθρα