Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ: Υπογραφή για πενταετία με… επ’ αόριστον ισχύ – Μελανό σημείο ότι μένουν εκτός Σκύρος και Θράκη

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ: Υπογραφή για πενταετία με… επ’ αόριστον ισχύ – Μελανό σημείο ότι μένουν εκτός Σκύρος και Θράκη

Ως μια επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπογραφή της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, που όπως είχαν προαναγγείλει οι Αμερικανοί εδώ και μέρες θα έχει πενταετή και κατόπιν επ’ αόριστον ισχύ εφόσον δεν καταγγελθεί.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Κάτι που μολονότι προκλήθηκε προ ημερών και στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός επέμεινε να μιλά για πενταετή ορίζοντα.

  • Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προβολή προς το μέλλον και την στάση που θα υιοθετήσει επί της συμφωνίας επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε άλλη χώρα σε ελληνικό έδαφος.

Η ελληνική πλευρά δεν έκαμψε ούτε την τελευταία εβδομάδα την άρνηση των Αμερικανών να εντάξουν την Σκύρο και την Ξάνθη στον κατάλογο των στρατιωτικών δομών που θα χρησιμοποιούν ή θα μετασταθμεύουν. Αν κάτι τέτοιο ευοδωνόταν, θα δινόταν ένα πολύ ισχυρό σήμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου όταν η Τουρκία θα ήξερε ότι υπάρχει το αμερικανικό μάτι στο Αρχιπέλαγος.

Στο καντάρι της ελληνικής πλευράς βάρυνε ως αντιστάθμισμα η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, η δυνατότητα να επιχειρούν και στα νησιά αλλά κυρίως η ισχυρή πολιτική δήλωση του αμερικανικού υπουργού εξωτερικών. Σε αυτή υπογραμμίζει την δέσμευση των ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση. 

  • “Το ότι επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνει την δέσμευση της χώρας αυτής για την προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής” εξηγούσαν διπλωματικές πηγές. 

Η ελληνική πλευρά αποτιμά ως κέρδος, ιδίως τώρα που η Άγκυρα συνδέει την κυριαρχία των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου με την αποστρατικοποίηση τους, τη δυνατότητα οι Αμερικανικές δυνάμεις να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά. 

“Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους” έλεγε διπλωματική πηγή.

  • Στις 4 περιοχές που χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις, προστίθενται 4 γειτονικές. Στη Σούδα προστίθεται και ο ναύσταθμος Κρήτης, στην αεροπορική βάση της Λάρισας προστίθεται και το πεδίο βολής Λιτοχώρου. Δίπλα στο Στεφανοβίκειο θα χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο Γεωργουλά στο Βόλο, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και το στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη.

Σχετικά Άρθρα