Ξενογιαννακοπούλου στο 3ο Marie Claire Power Trip: Ευθύνη και των κομμάτων η γυναικεία εκπροσώπηση

Ξενογιαννακοπούλου στο 3ο Marie Claire Power Trip: Ευθύνη και των κομμάτων η γυναικεία εκπροσώπηση

 

Πιστεύω ότι έχουνε γίνει βήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν τα πράγματα πριν 30 χρόνια στους χώρους εργασίας, την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση, περιέγραψε η Τομεάρχης Εργασίας και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τοποθετούμενη αναφορικά με τη γυναικεία συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα στο 3ο Marie Claire Power Trip.

Μιλώντας για την «ορατότητα και επιρροή των γυναικών στην πολιτική: από την υποψηφιότητα ως την εκλογή και τις θέσεις εξουσίας», η κ. Ξενογιαννακοπούλου διαπίστωσε ότι «όπου υπάρχουν και διαγωνιστικές διαδικασίες διαπρέπουν οι γυναίκες», αλλά «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων συνολικά», σημείωσε.

Με δεδομένη μάλιστα τη χαμηλή γυναικεία εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους κοινωνικούς φορείς «και ακόμα και στα συνδικάτα», η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε ότι δεν είναι «μόνο θέμα ισότητας», αλλά και «θέμα Δημοκρατίας» το φαινόμενο αυτό.

Παράλληλα, η ίδια επισήμανε ότι «υπάρχει αγώνας να διατηρήσει τη θέση της» η γυναίκα στον εργασιακό στίβο, όταν «είναι περίπου στο 67% της ανεργίας» οι γυναίκες και με χαμηλές απολαβές, στο επίπεδο του κατώτερου μισθού.

Ερμηνεύοντας τις συνθήκες, «οι πολλαπλοί ρόλοι που έχει μια γυναίκα» επιδρούν στην απουσία της από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, για αυτό «πρέπει να υπάρχει κοινωνικό κράτος» και δομές που να στηρίζουν μια γυναίκα συνολικά, σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Στην ίδια κατεύθυνση, «νομίζω ότι θα πρέπει στα ίδια τα κόμματα να έχουν πολύ πιο αποφασιστικές δομές και αποφάσεις του να στηρίζουν και να αξιοποιούν τις γυναίκες στις κυβερνήσεις» πρόσθεσε η πρώην Υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «εγώ πιστεύω στις ποσοστώσεις». Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Ξενογιαννακοπούλου μετέφερε και την ευρωπαϊκή της εμπειρία, καθώς όταν «ξεκίνησε η ιδέα των ποσοστώσεων τη δεκαετία του ’80 στις Σκανδιναβικές χώρες υπήρχαν αντιδράσεις» και πραγματικά έφτασε σε ένα σημείο στις χώρες που την εφάρμοζαν πρώτες, που να μην χρειάζεται η ποσόστωση, επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Εγώ σε όλη μου τη διαδρομή είχα πάρα πολλές συνεργάτιδες» τόνισε η ίδια, συμφωνώντας με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Μίνα Γκάγκα ότι «έχουμε ευθύνη» να δίνουμε ευκαιρίες στις γυναίκες.

Στην κατεύθυνση αυτή, «πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει και μια διαδικασία θεσμική και ευαισθητοποίησης και όπου υπάρχουν θεσμικά σώματα» υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, χαρακτηρίζοντας ως κλειδί την παιδεία, τη συνολική κουλτούρα, το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και την ανάγκη για «θεσμική και οικονομική κατοχύρωση της γυναίκας». «Μια γυναίκα που θα μπει στα κοινά ρισκάρει ενδεχομένως την επαγγελματική της σταδιοδρομία στη συνέχεια» περιέγραψε η πρώην Υπουργός, καταλήγοντας πως «θεωρώ ότι θέμα και πολιτικής απόφασης και είναι ευθύνη και συλλογική και των κομμάτων να δίνουν τέτοιες ευκαιρίες». «Ό,τι έχει κατακτηθεί δεν είναι δεδομένο» προειδοποίησε η ίδια, παρακολουθώντας ως πισωγύρισμα κινήματα, όπως αυτό των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα