Τσίπρας από Κρήτη: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης και αποζημιώσεις – Μη γίνει το Αρκαλοχώρι σαν το Δαμάσι

Τσίπρας από Κρήτη: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης και αποζημιώσεις – Μη γίνει το Αρκαλοχώρι σαν το Δαμάσι

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες που δεν μπορούν να έχουν πλέον εισόδημα από τις καταστροφές υπογράμμισε σε δήλωσή του κατά την άφιξή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις σεισμόπλητες περιοχές της Κρήτης.

Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανώλη Φραγκάκη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε τον κεντρικό δρόμο του Αρκαλοχωρίου και συνομίλησε με καταστηματάρχες ενώ ενημερώθηκε και για τις πολλές ζημιές που έχουν υποστεί.

Διεθνής κατακραυγή για την αλλαγή του νόμου 191 περί ψευδών ειδήσεων – “Φίμωση της ενημέρωσης”

Οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι εξέφρασαν τα παράπονά τους στον Αλέξη Τσίπρα και ζήτησαν λύσεις στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι σεισμόπληκτοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν κρισιμότερο να έρθω εδώ όταν θα έχουν φύγει τα φώτα της δημοσιότητας» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «τις πρώτες μέρες έρχονται όλοι».

«Η Πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των κατοίκων και της καθημερινότητάς τους, όχι ένα απλό πέρασμα, μία τσικουδιά και μετά να τους ξαναδεί μετά από ένα ενάμισι χρόνο» σημείωσε σκωπτικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τόνισε πως σημασία έχει η επόμενη μέρα, καθώς «αυτά που μπορούν να γίνουν τις πρώτες μέρες είναι συγκεκριμένα».

Υπενθύμισε ότι «έχουμε και μία εμπειρία από το Δαμάσι, που είναι επίσης σεισμόπληκτη περιοχή. Οι άνθρωποι πήραν αποζημιώσεις έναν χρόνο μετά», τονίζοντας πως «δεν πρέπει να επαναληφθεί και εδώ στο Αρκαλοχώρι».

«Πρέπει οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πολίτες να δοθούν γρήγορα. Να γίνουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για την εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των ιδιοκτητών και των επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας τον μεγάλο κίνδυνο «να ερημώσει η περιοχή».

«Το κρίσιμο για το Αρκαλοχώρι και τα υπόλοιπα χωριά του Ηρακλείου είναι να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «αρκετές μέρες μετά το σεισμό οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών δεν είναι κατοικήσιμες».

«Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, η γραφειοκρατία είναι ανίκητη ακόμα και αν είναι πλέον με ψηφιοποιημένη μορφή» πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «είναι κρίσιμο να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει ολόκληρη την περιοχή στην τύχη της. Να μην γίνει το ίδιο που έγινε με το Δαμάσι, που οι αποζημιώσεις δόθηκαν έναν χρόνο μετά».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμο θέμα τις καταγγελίες των κατοίκων για το νέο ΦΕΚ που βγήκε και το οποίο «ουσιαστικά αναιρεί τις αποζημιώσεις που αρχικά δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι», και τόνισε πως το ΦΕΚ αυτό πρέπει να ακυρωθεί.

«Η αρχική εκτίμηση για την αποκατάσταση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων πρέπει να ισχύσει» σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε πως «πρέπει να υπάρξει μέριμνα για εισόδημα έκτακτης ανάγκης μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα» για εκατοντάδες εργαζόμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων «που δεν έχουν πια δυνατότητα για εισόδημα. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη για ένα «ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών, ενδεχομένως και νέας ρυμοτόμησης στην περιοχή, με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων οικιών σε άλλους χώρους.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα νέα παιδιά και τους μαθητές που συνάντησε κατά την περιοδεία του στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντας «απολύτως εύλογο και αυτονόητο αίτημα» το αίτημά τους να μην κάνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τηλεκπαίδευση, «να μην τελειώσουν το Λύκειο χωρίς να έχουν κάνει δια ζώσης εκπαίδευση».

Ειδικά για τα παιδιά της Γ΄Λυκείου τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και για άλλες σεισμόπληκτες περιοχές σε σχέση με τη μοριοδότησή τους για την είσοδο στα πανεπιστήμια. Και για όλα τα παιδιά της περιοχής θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η δυνατότητα διά ζώσης μαθημάτων, ακόμα και σε οικίσκους για ένα διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές». Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφθηκε το Χουμέρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και στη συνέχεια το χωριό Μελέσσες του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Σχετικά Άρθρα