Σεισμός στην Κρήτη: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι – Λέκκας: Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία

Σεισμός στην Κρήτη: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι – Λέκκας: Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία

Δεν έχει κοπάσει ακόμη η αναστάτωση των κατοίκων στην Κρήτη μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Ζάκρο.

Οι ειδικοί ναι μεν είναι καθησυχαστικοί όμως δεν μπορούν όμως να πουν ότι με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό καθώς η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι αυτή που θα ήθελαν και θα περίμεναν.

«Μας απασχολεί πως δεν έχουμε την ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που έχουμε συνήθως μετά από τέτοιους σεισμούς και θα δούμε τις επόμενες ώρες πώς θα εξελιχθεί» επεσήμανε στο Mega, ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Η εξεταστική κλείνει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο; – Συσπείρωση της αντιπολίτευσης, αμηχανία με ρελάνς της κυβέρνησης

«Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κανένας σεισμός κύριος, εφόσον δεν έχει καταγραφεί μικρότερος. Μετά τα 6,3 δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι. Έχουμε 10 μετασεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη 4 Ρίχτερ. Δεν μπορεί να χαρακτηριστούν τα 4 Ρίχτερ μετασεισμός» συμπλήρωσε και είπε πως αναμένεται ένας μετασεισμός της τάξης των 5,3 Ρίχτερ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Αρκαλοχώρι, το οποίο «χτυπήθηκε» πριν από λίγο διάστημα από καταστροφικό σεισμό, και η Σητεία, που επλήγη χθες, απέχουν πάνω από 100 χιλιόμετρα και ανήκουν σε διαφορετικά γεωλογικά ρήγματα, αλλά θα φανεί εάν ο πρώτος σεισμός προκάλεσε «επιτάχυνση του άλλου».

Επεσήμανε ακόμη πως η Κρήτη έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των σεισμολόγων καθώς «έχει παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι».

«Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη» κατέληξε.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο σημείο, μίλησε επίσης στο Mega και στάθηκε και εκείνος στη μετασεισμική ακολουθία.

«Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μεγάλο μετασεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με τις θεωρητικές προσεγγίσεις, η χθεσινή σεισμική δόνηση πρέπει να δώσει ένα μετασεισμό της τάξεως του 5,5 – 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» τόνισε. Το θετικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι και μεγαλύτερος σεισμός να γίνει στο σημείο η ενέργεια κατευθύνεται προς το Λιβυκό Πέλαγος και το Αιγαίο κάτι που είναι καλό για τις υποδομές στην Κρήτη.

Στο Open μίλησε και ο Κώστας Παπαζάχος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ. Τόνισε και εκείνος από την πλευρά του ότι θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά προκειμένου να διαπιστώσουμε αν είναι ο κύριος σεισμός και θύμισε στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Η περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών, έχει μεγάλα ρήγματα, αλλά είναι μακριά από τις ακτές και οι επιπτώσεις τους περιορισμένες. Δεν μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, θα πρέπει να περιμένουμε» σημείωσε. Όσο για την σύνδεση του χθεσινού σεισμού με αυτόν στο Αρκαλοχώρι εκτίμησε πως δεν υπάρχει συσχέτιση.

Για έξαρση στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας μίλησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Σε ερώτηση για το εάν τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε: Κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο οπότε μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν είμαστε όμως ακόμα βέβαιοι».

«Τα φαινόμενα είναι εδώ. Παρατηρούμε την έξαρση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» τόνισε.

Σημείωσε τέλος ότι οι κάτοικοι, ιδιαίτερα της Κρήτης, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί εάν τα κτίριά τους έχουν βλάβες από τον χθεσινό ή από άλλους σεισμούς.

Σχετικά Άρθρα