Μετά την OpinionPoll στο κάδρο ακόμη δύο εταιρείες ενόψει της εξεταστικής για το κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ – Τέλη εβδομάδας ξεκαθαρίζει το τοπίο
Οι πολιτικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά την ασθένεια της Φώφης Γεννηματά πηγαίνουν πίσω και τις κινήσεις της κυβέρνησης για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον έλεγχο των σχέσεων ΜΜΕ και κρατικής εξουσίας, που κινεί ο ΣΥΡΙΖΑ. “Οι κινήσεις μας θα εκδηλωθούν προς το τέλος της εβδομάδας με την Διάσκεψη των Προέδρων” εξηγούσε κυβερνητική πηγή περιγράφοντας τον χρονικό ορίζοντα των πρωτοβουλιών.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Το θέμα χειρίζεται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης, ο οποίος λόγω και της νομικής του ιδιότητας και του εγνωσμένου επιστημονικού κύρους του μπορεί να “διαβάσει” ποια μορφή χρειάζεται να πάρει η πρόταση της κυβέρνησης ώστε να είναι πολιτικός καταλύτης.
- Οι ως τώρα πληροφορίες συντείνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα φέρει αυτοτελή πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατόπιν η εξεταστική επιτροπή να συμφωνήσει την διεύρυνση της έρευνας από το 2015 ως σήμερα.
Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στην εξέταση και της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρωτίστως επιθυμεί να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένα γεγονότα όπως πως κατανέμονταν οι κρατικές διαφημίσεις επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας εκείνη την εποχή συγκεκριμένων εταιρειών δημοσκοπήσεων όπως ήταν η Vox Populi και η Bridging Europe, που θεωρείτο ότι συνδέονται με πρόσωπα κοντά σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
- Δεν πέρασε, δε, απαρατήρητο από το ραντάρ του Μαξίμου tweet που έφερε μεγάλη και γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων να έχει εισπράξει 400.000 ευρώ για μισθώσεις χώρων του υπουργείου Υποδομών το 2018 και δημοσιευόταν και σχετικό έγγραφο.
Πάντως, οι χρονικές ανάσες που δίνει στην κυβέρνηση, η απρόοπτη εξέλιξη με την υγεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, θα αξιοποιηθούν για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν την σφραγίδα του πρωθυπουργού. Η πολιτική γραμμή πλεύσης εδράζεται στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και αυτό θα σηματοδοτηθεί είτε με μια ξεχωριστή πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής είτε με “συγκερασμό” προθέσεων όταν θα συσταθεί η επιτροπή.