Aμυντική συμφωνία Ελλάδας με ΗΠΑ – Επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε 4 νέες τοποθεσίες
Μητσοτάκης – Δένδιας το μεσημέρι της Δευτέρας συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνία με τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή και επικύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, την οποία χαιρέτισαν και οι ΗΠΑ.
Η συμφωνία, που θα υπογραφεί την Πέμπτη, πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας και θα υπογραφεί στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας-ΗΠΑ, Νίκο Δένδια και Αντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως οι τοποθεσίες που επελέγησαν έχουν τη δική τους σημασία. Για παράδειγμα η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια ακόμα τοποθεσία βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις.
Η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια πέντε ετών, ενώ υπάρχει και το σενάριο της επ’αόριστον επέκτασης μετά τη λήξη της πενταετίας. Παράλληλα θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα, κίνηση που έχει ιδιαίτερη σημασία (υπενθυμίζεται πως πριν από σχεδόν δύο χρόνια είχε υπάρξει επιστολή του τότε υπουργού Μ. Πομπέο).
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι υπήρχαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, για αμερικανικές βάσεις, πέρα από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, οι οποίες, όμως, όπως εξήγησε, δεν εξετάζονται σε αυτή την φάση, αλλά «η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον».
Αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσθέτει πως η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επίσης, επισήμανε ότι η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά.
Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως αναφέρει, οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις. «Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες».
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που συζητείται είναι η εγκατάσταση μεγάλης ναυτικής βάσης στην Κάρπαθο που θα υποστηρίζει τις αμερικανικές δυνάμεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως μια τέτοια αμερικανική βάση προσφέρει αναβαθμισμένη συμμαχική παρουσία στο Αιγαίο έναντι των τουρκικών απειλών. Δημιουργείται, δηλαδή, όπως λένε επιτελείς του Πενταγώνου αμερικανική ασπίδα στο Αιγαίο.
Τουρκικές προκλήσεις
Η Άγκυρα, την ίδια ώρα προχώρησε με ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων. Για μια ακόμα φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ακολούθησε μια επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας, μιλώντας για «παράλογες και αβάσιμες δηλώσεις» υψηλόβαθμων πολιτικών στην Ελλάδα. Συνέχισε δε την εμπρηστική ρητορική, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».
Είναι εμφανές πως η Τουρκία συνεχίζει να τραβά το σχοινί, συντηρώντας το κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ναρκοθετώντας τις όποιες προσπάθειες διαλόγου. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως η χώρα μας παρανόμως διατηρεί στρατό στα ελληνικά νησιά. Στο γαϊτανάκι των προκλήσεων πρέπει να προστεθούν οι παρενοχλήσεις του ερευνητικού πλοίου Nautical Geο αλλά και η νέα «έξοδος» του Oruc Reis σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου.
Πάντως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του (με κυριότερη την πορεία της οικονομίας) και παράλληλα να μην βρίσκει ερείσματα στη διεθνή σκηνή. Τώρα στρέφεται εκ νέου στις ΗΠΑ επιδιώκοντας ένα ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν στην προσεχή σύνοδο των G20, βάζοντας – σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης – στο τραπέζι συμφωνία έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400).