Εξαγγελίες για αντιπλημμυρικά έργα χωρίς αντίκρισμα – Εξοργισμένοι οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια – Αγωνία για το νέο κύμα κακοκαιρίας (vid)

Εξαγγελίες για αντιπλημμυρικά έργα χωρίς αντίκρισμα – Εξοργισμένοι οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια – Αγωνία για το νέο κύμα κακοκαιρίας (vid)

Τα αντιπλημμυρικά έργα έμειναν στα συρτάρια. Μετά τις φωτιές οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας αφήνονται στο έλεος των καιρικών φαινομένων ενώ την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία και για τα επόμενα 24ωρα καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να σαρώσει ξανά το νησί.

Την καταστροφή που υπέστη η περιοχή της Αγίας Άννας περιέγραψε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Αθωράκιστη η πυρόπληκτη Εύβοια παραδόθηκε στις πλημμύρες – Σφοδρή κριτική από επιστήμονες, ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση (εικόνες, vid)

«Ήταν μία βροχή μικρής διάρκειας που κατέστρεψε τα πάντα. Πολλοί είδαν το νερό να έρχεται στα σπίτια τους από σημεία από όπου δεν υπήρχαν ποτάμια ή ρέματα. Στην παραλία του Αχλαδίου έγινε μια κοίτη 120 μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της καταστροφής, είπε πως έγιναν «μεγάλες ζημιές στην οδοποιία», ενώ «η Αγία Άννα δεν έχει νερό, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς η αντλία».

«Κινδύνευσαν άνθρωποι, έγινε πολύ μεγάλη επιχείρηση από την Πυροσβεστική και τον Δήμο για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων», περιέγραψε. Σχετικά με τη διάρκεια της βροχής, είπε πως, «το νερό έπεσε στο βουνό. Έχουν ξεκινήσει τα έργα, αλλά είναι τόσο μεγάλη έκταση που έχει καεί εδώ. Δεν έχει μείνει καθόλου πράσινο, με αποτέλεσμα όλα τα νερά από τα βουνά να παρασύρουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους».

Ακόμα όμως και τα ρέματα, που ήταν καθαρισμένα, «κατέβασαν 1-2 τόνους πέτρες», ανέφερε ο Γ.Τσαπουρνιώτης.

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει, είμαστε ακόμα στην αρχή του φθινοπώρου», εκτίμησε, λέγοντας πως «με την παραμικρή βροχή πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 14, γιατί η Εύβοια δεν είχε ποτέ καεί σε τέτοιο βαθμό και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα πέντε σημεία στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας Άννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Η εικόνα στις πληγείσες περιοχές ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρησαν και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Η φύση δεν περιμένει, ούτε χαρίζεται. Όταν υπάρχει αδράνεια σε αντιπλημμυρικά έργα μετά από πυρκαγιές, τότε είναι δεδομένο πως θα σε «εκδικηθεί». Είναι γνωστό άλλωστε πως ό,τι και να γίνει, το νερό που ξεκινάει από το βουνό θα βρει τον δρόμο του προς τη θάλασσα με κάθε τρόπο. Κάτι που έγινε και τα προηγούμενα 24ωρα στην πολύπαθη Εύβοια, οι κάτοικοι της οποίας «φωνάζουν» πως τα αντανακλαστικά των υπευθύνων δεν ήταν αυτά που έπρεπε.

«Αυτό που έγινε ήταν επόμενο… Το είχα ξαναπεί πως τα κανάλια της Ελλάδος μετά τις φωτιές θα παρευρίσκονται στην Εύβοια για τις πλημμυρες. Η βορειοανατολική πλευρά του νησιού έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα, ευτυχώς που δεν χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές», τόνισε το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του Mega, ο κ. Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας.

Ο κ. Γεωργαντζής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αν οι βροχές σαρώσουν ξανά περιοχές που το καλοκαίρι κάηκαν, «θα μιλάμε για αφανισμό της Κρύας Βρύσης και χωριών γενικότερα», ενώ είπε ξεκάθαρα πως στην Εύβοια δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να γίνουν.

«Αν δεν γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα, αντιπλυμμηρικά έργα βαρέως τύπου τα οποία θα μπορούν να συγκρατούν τα νερά, θα μιλάμε για το επόμενο διάστημα στην Εύβοια, για προβλήματα που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε. «Το να καθαρισουν το ένα ποτάμι δεν θεωρείται έργο», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα