Βαρβιτσιώτης: Δεν θα ανεχθούμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για πολιτικές σκοπιμότητες

Βαρβιτσιώτης: Δεν θα ανεχθούμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για πολιτικές σκοπιμότητες

Όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, το μεταναστευτικό αλλά και το Μέλλον της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Συντάγματος της Αυστρίας, Karoline Edtstadler, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας.

Στις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα αλλά και η κοινή προσέγγιση των δύο χωρών απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε πως «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς να προχωρήσει γρήγορα το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και χωρίς να συνεχίσει η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την ανάγκη «για την εμπέδωση και τη διαμόρφωση μίας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θέτοντας τρεις προτεραιότητες: την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, τη διατήρηση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της και τη σωστή κατανομή του βάρους των μεταναστευτικών ροών.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι “το θέμα αυτό είναι η πρώτη προτεραιότητα και της εσωτερικής αλλά και της ευρωπαϊκής μας πολιτικής. Η Ευρώπη, βεβαίως, πρέπει να επιδεικνύει τον πρέποντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο. Αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταβληθεί σε απλό χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών. Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνουμε υπόψη μας αυτή τη διάσταση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων, τα οποία προστατεύουμε επαρκώς με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών οργανισμών και ιδιαίτερα της Frontex ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν, ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να γίνει χώρα-transit» και ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική, όπως έχει περιγραφεί στο πρόσφατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με αυτή, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες, προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους εγκαταλείπουν τη χώρα. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «ότι δεν θα ανεχθούμε την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών και τον κίνδυνο να διαιρεθεί η ΕΕ όπως συνέβη στο παρελθόν στον Έβρο κα όπως συμβαίνει τώρα στη Λιθουανία και τα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι και να στείλουμε το μήνυμα ότι δε θα δεχθούμε καμία απολύτως εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών για πολιτικές σκοπιμότητες».

Σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στον πανευρωπαϊκό διάλογο μέσα από τη σχετική πλατφόρμα, έτσι ώστε «το μήνυμα να μην είναι ένα μήνυμα που θα έρθει από τις Βρυξέλλες προς τις πρωτεύουσές μας, αλλά από τους πολίτες μας προς τις Βρυξέλλες για το ποια Ευρώπη θέλουμε».

Ευχαρίστησε, μάλιστα, την Αυστρία για τη συνδρομή της προς τη χώρα μας σε όλες τις κρίσεις, όπως πέρυσι στον Έβρο αλλά και φέτος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάνοντας λόγο για πράξεις που ξεπερνούν τα όρια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δείχνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αυστρίας προς τη χώρα μας.

Από την πλευρά της η κ. Edtstadler έθεσε κι εκείνη το ζήτημα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. «Έχουμε εξωτερικά σύνορα. Πρέπει να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να αναπτύξουμε σχετικές πολιτικές» τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη ότι «θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι εγγυητής για τα σύνορα και αυτό το λέω και σε σχέση με την Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι εμείς θεωρούμε την Ελλάδα, εταίρο μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγγυητή αυτής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Αυστρία πάντοτε θα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα».

Εξέφρασε, ακόμη, τη συμφωνία της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για τη σημασία της Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του αντισημιτισμού, τονίζοντας ότι η Αυστρία έχει αναπτύξει ειδική πολιτική για το θέμα. Εξέφρασε τη χαρά της που και ο Έλληνας Υπουργός το έλαβε αυτό σοβαρά υπόψη και της μετέφερε τις δικές του πρωτοβουλίες. Τέλος, αναφορικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε ότι «είναι το σοβαρότερο που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, ιδίως αν θέλουμε να συζητήσουμε με τους πολίτες όλα τα θέματα τα οποία και εμείς συζητάμε διμερώς, αλλά θα πρέπει πραγματικά να τεθούν σε ευρεία κοινή διαβούλευση».

Σχετικά Άρθρα