“Λάθος μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία” – Σφοδρές αντιδράσεις στην άρση των περιορισμών από Λινού, Καπραβέλο, Παυλάκη
Την έντονη αντίδραση των ειδικών προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την άρση των περιορισμών όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού. Ουσιαστικά στέλνουν σήμα κινδύνου ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και αποτελεί λάθος το μήνυμα που εκπέμπεται.
Καταρχάς η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ανέφερε ότι έχει ενστάσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες και αφορούν τους εμβολιασμένους.
Η κυρία Λινού είπε ότι οι ενστάσεις αφορούν αρχικά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα μέτρα και αρχικά θα έπρεπε να παρουσιαστούν ως παραίνεση για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια ως επιβράβευση των εμβολιασμένων. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Σάρωσε στις δημοτικές εκλογές η εγγονή του Μουσολίνι
Η κυρία Λινού τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας.
Η κυρία Λινού αφού παρατήρησε ότι οι περιορισμοί που αφορούν θέματα υγείας δεν μπορεί να είναι θέμα ποινών, εξέφρασε τον φόβο της ότι μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί μέσα στις 15 ημέρες που θα επαναξιολογηθούν να έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι το πιθανότερο είναι να έχουμε και μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στα παιδιά λόγω των σχολείων.
Παυλάκης: “Φοβάμαι για αλαλούμ στα κέντρα διασκέδασης”
Την ανησυχία του μετά και το καθεστώς ελευθερίας για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
«Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός.
Δεν έκρυψε μάλιστα τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε από το τραπέζι των μέτρων τα τοπικά λοκντάνουν: «Το να διακυρήσεις ότι δεν θα γίνουν λοκντάουν είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός επισήμανε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας ενώ έχουμε καθημερινά 2-3 χιλιάδες κρούσματα και 30 θανάτους, λέγοντας ότι «ο τερματοφύλακας δεν λέει ότι έσωσε δυο γκολ και επομένως πάει να ξεκουραστεί, πρέπει πρώτα να λήξει το ματς».
Καπραβέλος: “Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία
Για τις ελευθερίες που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από το Σάββατο για τους εμβολιασμένους τοποθετήθηκε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. και σχολίασε ότι «δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε».
«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από μη εμβολιασμένους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε ο κ. Καπραβέλος στο MEGA.
Ζήτησε, μάλιστα να υπάρξει επανεκτίμηση αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάσουν επιδείνωση «ώστε να δούμε αν πρέπει να γίνει η παρέλαση παρουσία κόσμου, ή η δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Στη Θεσσαλονίκη γιορτάζει όλη η πόλη. Ο συνωστισμός μας ανησυχεί».
Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ριψοκίνδυνη κίνηση» τα μέτρα προς την ελευθερία καθώς, όπως είπε, «και οι εμβολιασμένοι μολύνονται, και αυτοί μεταδίδουν, έστω σε μικρότερο ποσοστό. Αλλά είναι σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία. Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση αυτό που γίνεται. Ελπίζω η κυβέρνηση να δει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Να μη δοθεί λάθος μήνυμα ότι όλα έχουν τελειώσει και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ας κάνουμε υπομονή».