Φωτιά στα νοικοκυριά βάζουν οι αυξήσεις – Τι θα πληρώσετε για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Φωτιά στα νοικοκυριά βάζουν οι αυξήσεις – Τι θα πληρώσετε για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Δύσκολος και… ψυχρός θα είναι φέτος ο χειμώνας για τους καταναλωτές που προκειμένου να ζεσταθούν θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά και τα νέο ρεκόρ στην τιμή τόσο του φυσικού αερίου και όσο και του πετρελαίου.

Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα που θερμαίνεται με φυσικό αέριο κι έχει μέση μηνιαία κατανάλωση 600 κυβικά μέτρα ήτοι 6.000 περίπου κιλοβατώρες, σε έναν μέσο χειμώνα, ο καταναλωτής πλήρωνε τον Ιανουάριο του 2021 για θέρμανση 118 ευρώ, ενώ με τις σημερινές τιμές θα πρέπει να δώσει 322 ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 172%.

Αντίστοιχα, για ρεύμα στις αρχές του χρόνου η μεγαβατώρα κόστιζε 64 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 αυξήθηκε κατά 72 ευρώ, στα 136 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ για το πετρέλαιο, τον Ιανουάριο του 2021 μια δεξαμενή 1.000 λίτρων γέμιζε με 900 ευρώ. Από τις 18 Οκτωβρίου, που ξεκινάει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αυτό το ποσό θα φτάσει στα 1.100 ευρώ.

Η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ σήμερα, Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ισχυρής ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως στην Ασία, αλλά επίσης λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των χαμηλών αποθεμάτων παγκοσμίως.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε στις 13.10 ώρα Ελλάδας άνοδο 16,36%, στα 135,00 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Η τιμή του βρετανικού αερίου, με παράδοση τον επόμενο μήνα, κατέγραψε άλμα 18,15%, στις 347,27 πένες ανά θερμική μονάδα.

Οι δύο αγορές κατέγραψαν νωρίτερα κέρδη πάνω από το 25%, και ανήλθαν αντίστοιχα στα 162,12 ευρώ και τις 407,82 πένες, λίγο πριν από τις 11:30 ώρα Ελλάδας, τιμές που αποτελούν ρεκόρ.

ΕΕ: Υπάρχουν αρκετά αποθέματα αερίου για τον χειμώνα

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρκετά αποθέματα αερίου για τον χειμώνα, αλλά η εκτόξευση των τιμών δείχνει την ανάγκη γρήγορης μεταστροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και της μεταρρύθμισης της αγοράς αερίου της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.

“Τα υπόγεια αποθέματα αερίου είναι πάνω από 75% σε όλη των Ευρώπη. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο δέκα ετών, αλλά επαρκές για να καλύψει τις εποχιακές ανάγκες του χειμώνα”, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας σε συζήτηση για την εκτόξευση των τιμών αερίου που έχουν πλήξει τους φτωχότερους πολίτες της ΕΕ, επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, η Σίμσον είπε πως θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της αγοράς αερίου.

“Μέχρι τα τέλη του έτους, θα προτείνω μια μεταρρύθμιση της αγοράς αερίου, και θα αναθεωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο θέματα γύρω από την αποθήκευση και την ασφάλεια του εφοδιασμού”, είπε η Επίτροπος.

Μία από τις ιδέες, την οποία πρότεινε η Ισπανία, είναι να αγοράσει από κοινού η ΕΕ αέριο προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη δύναμη της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα αερίου της ΕΕ. Η Σίμσον είπε πως η κοινή προμήθεια και αποθήκευση αξίζει να αναλυθούν.

Είπε πως ενώ η μακροπρόθεσμη απάντηση σε υψηλότερες τιμές αερίου είναι να αυξηθεί η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βραχυπρόθεσμα οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να παράσχουν στοχευμένη υποστήριξη στους καταναλωτές μέσω απευθείας πληρωμών σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από ενεργειακή φτώχεια, να μειώσουν τους φόρους στην ενέργεια και να μετατοπίσουν τις χρεώσεις στη γενική φορολογία.

Προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες, οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των χρημάτων από την πώληση αδειών άνθρακα βάσει του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, είπε. Την ίδια ώρα οι αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να χαλιναγωγήσουν την κερδοσκοπία στις αγορές ενέργειας, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα έναν κατάλογο μέτρων που συνάδουν με τους νόμους της ΕΕ.

“Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ταχεία συντονισμένη δράση σε επίπεδο χώρας μέλους, αξιοποιώντας τη δύναμη της ενιαίας αγοράς της και αυξάνοντας την ετοιμότητά της για μελλοντικές κρίσεις”, είπε η Σίμσον. “Πρέπει να απαντήσουμε από κοινού.”

“Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τη σημασία της γεωπολιτικής της ενέργειας και να αναπτύξουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση στην εξωτερική ενεργειακή πολιτική”, είπε.

Σχετικά Άρθρα