Τα νέα “προνόμια” για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει στη διασκέδαση και στην απαγόρευση κυκλοφορίας
Σήμερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει, τα επιπλέον «προνόμια» για εμβολιασμένους πολίτες που θα χαλαρώνουν και άλλο το πλαίσιο κίνησής τους σε δραστηριότητες, κυρίως εκεί όπου λειτουργούν αμιγείς χώροι, κατόπιν οριστικοποίησής τους από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Η βασική φιλοσοφία των αλλαγών είναι πως δεν είναι δυνατόν να στερούνται δικαιώματα οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο. Επομένως, οι όποιες αποφάσεις θα είναι εστιασμένες αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το «μοντέλο» που προκρίνεται είναι οι εμβολιασμένοι να μπορούν να διασκεδάζουν και όρθιοι στα νυχτερινά μαγαζιά και να απολαμβάνουν τη μουσική τους. Επίσης, δε θα απαιτούνται rapid test σε καμιά δραστηριότητα, ενώ δε θα μπαίνει «φρένο» στη μετακίνηση (ούτε το βράδυ με απαγόρευση κυκλοφορίας) στις περιοχές όπου υπάρχουν περιορισμοί λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων.
Όσον αφορά στις παρελάσεις τελικά η λύση που προκρίνεται προβλέπει την πραγματοποίηση τους. Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν διατυπωθεί αντικρουόμενες απόψεις. Ειδικοί είχαν χτυπήσει καμπανάκι για την πραγματοποίηση τους, ενώ στο τραπέζι είχε πέσει πρόταση να υπάρξουν αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο (ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα).
Πάντως, η στασιμότητα που καταγράφεται στους νέους εμβολιασμούς προκαλεί προβληματισμό, καθώς κάθε μέρα λιγότεροι από 6.500 πολίτες κάνουν την πρώτη δόση. Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, σημειώνοντας πως δύο στους τρεις πολίτες είναι πλέον θωρακισμένοι απέναντι στον COVID.
Ωστόσο, δεδομένο είναι πως ο στόχος για το τείχος ανοσίας είναι ακόμα μακριά, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στα ποσοστά εμβολιασμού ανά περιφέρεια. Τo πρόβλημα είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχουν περιοχές με εμβολιασμένο λιγότερο από το 55% των κατοίκων. Το γεγονός αυτό συνδέεται και με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, με τις εντατικές σταδιακά να γεμίζουν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως με νέα πρόσωπα θα δοθεί η μάχη ενάντια στην πανδημία, παρά το ό,τι επικοινωνιακά η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει εικόνα «ξηλώματος» όσων διαχειρίστηκαν τα πρώτα κύματα του covid. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό άλλαξαν τόσο ο υπουργός Υγείας (ο Β. Κικίλιας μετακινήθηκε στο Τουρισμού και στη θέση του ανέλαβε ο Θ. Πλεύρης), όσο και ο αναπληρωτής υπουργός (ο Β. Κοντοζαμάνης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης και ανέλαβε η Μ. Γκάγκα). Το γαϊτανάκι των αλλαγών συμπληρώθηκε με την παραίτηση από τη θέση του προέδρου της ΕΟΔΥ του Παναγιώτη Αρκουμανέα και την τοποθέτηση του Θεοκλή Ζαούτη.
Σε μεγάλο «γρίφο» εξελίχθηκε η τύχη της πολυμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία αριθμεί συνολικά 33 πρόσωπα. Οι φήμες φούντωσαν την προηγούμενη εβδομάδα για την αντικατάσταση της από ένα πιο μικρό σχήμα, με την κυβέρνηση να μην προχωρά σε βιαστικές κινήσεις (καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν και ένα μήνυμα πως αμφισβητούνται συνολικά οι μέχρι τώρα χειρισμοί). Πάντως αυτό που προκρίνεται είναι η σύσταση μιας νέας επιτροπής – με μικρό αριθμό ατόμων – που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Εντωμεταξύ, εντείνεται το pressing στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς που γίνονται στο πεδίο της πανδημίας και για τον αριθμό των νεκρών. Στις 15 του μήνα θα συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που εξαπολύει σφοδρά πυρά και σημειώνει «15.000 νεκροί. 300 άνθρωποι, ένα ολόκληρο χωριό, κάθε βδομάδα».