Ανάλυση: Το περίπλοκο ζήτημα της σοσιαλδημοκρατίας και οι παρενέργειες από το “δείπνο Φλαμπουράρη”

Ανάλυση: Το περίπλοκο ζήτημα της σοσιαλδημοκρατίας και οι παρενέργειες από το “δείπνο Φλαμπουράρη”

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα να μετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, από συνέδρια μέχρι τις προπαρασκευαστικές συνόδους των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Στην Ελλάδα όμως το ζήτημα των σχέσεων με τη σοσιαλδημοκρατία γίνεται αρκετά περίπλοκο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η εκφορά του λόγου και η αποτύπωση των  χρωμάτων γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και επιθέσεων.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το βράδυ ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο δείπνο των ευρωσοσιαλιστών στη Σλοβενία πριν την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Τσίπρας ως πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ως αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς και από τα μεγαλύτερα κόμματα της κεντροαριστεράς πανευρωπαϊκά σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευση βάσει ποσοστού στις τελευταίες εκλογές παρακάθισε στο δείπνο των ευρωσοσιαλιστών και νωρίτερα είχε συναντήστεις με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Σλοβενίας και τον επικεφαλής του αντίστοιχου κόμματος της Αριστεράς στη οικοδέσποινα χώρα της ευρωπαϊκής συνόδου.

Με το όνομά της

Σε αυτές τις προπαρασκευαστικές διεργασίες ο κ. Τσίπρας συμμετείχε  έχοντας προηγουμένως ακούσει με μεγάλη ικανοποίηση για τον ίδιο αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ που το διασκέδασε δεόντως την είδηση που βγήκε από τα χείλη του ίδιου του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη αναφωνήσει τον Πρόεδρο της «γειτονικής χώρας» επιτέλους με το συνταγματικό όνομά της, το Βόρεια Μακεδονία.

  • Όπως υπογράμμισε στους συνδαιτημόνες του σοσιαλιστές πρωθυπουργούς και προέδρους κομμάτων η έκτακτη σύνοδος για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων έχει αποκτήσει τη σημερινή της δυναμική ειρήνης και ασφάλειας ακριβώς ως αποτέλεσμα και της Συμφωνίας των Πρεσπών προειδοποιώντας και εκείνος από την πλευρά του τους ευρωπαίους ότι «θα χαθεί οριστικά και θα δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό για τρίτες δυνάμεις, εάν η ΕΕ δεν αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής».    

Το όπλο της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύεται αποτελεσματικό εργαλείο για τον κ. Τσίπρα ακόμη και τώρα και είναι από τις παρακαταθήκες του στο ευρωπαϊκό περιβάλλον που κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει στα φόρα υψηλού επιπέδου.

Κάλεσμα

Ο κ. Τσίπρας έχοντας την ευρωπαϊκή καθολική στήριξη στη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ξεδίπλωσε και την ατζέντα της προοδευτικής συμμαχίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δυνάμεις αυτές πρέπει να ενισχυθούν στην Ευρώπη σημείωσε και ουσιαστικά κάλεσε σε ένα ευρύτερο μέτωπο πανευρωπαϊκό απέναντι στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις με διπλή στόχευση.

Όπως είπε ουσιαστικά η πανδημία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ανάπαυλα για να επιστρέψει η Ευρώπη στις νεοφιλελεύθερες συνταγές και πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος και να στηθεί από την άλλη πλευρά και ένα τείχος απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς η οποία όπως σημείωσε και με το βλέμμα στην Ελλάδα στα συντηρητικά κόμματα.

Βράζει η κεντροαριστερά

Κι αν στην Ευρώπη το εγχείρημα διαλόγου με τη σοσιαλδημοκρατία είναι πιο ανώδυνο για το ΣΥΡΙΖΑ στην εσωτερική πολιτική το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό και το πεδίο γεμάτο παγίδες.  Για τον Αλέξη Τσίπρα το μείζον ζητούμενο δεν είναι άλλο ενόψει του Συνεδρίου η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργασίες – συμμαχίες ελέω απλής αναλογικής.

Το θέμα αυτό ήταν και βασικό μενού στο περίφημο δείπνο Φλαμπουράρη με τους κορυφαίους εκπροσώπους της Ομπρέλας που ενσωματώνει τους 53+ και τους λεγόμενους προεδρικούς. Η επιμονή στη Ριζοσπαστική Αριστερά από τη πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βρήκε απέναντί της την τάση των προεδρικών που αναζητά επίμονα τη μεγάλη διεύρυνση στο άρμα της Σύγχρονης Αριστεράς.  

Και δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ακόμη και στις τοποθετήσεις στην ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής τα στελέχη που βλέπουν πεδίο συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να εξαιρούν από το κάδρο της προοδευτικής κυβέρνησης τη «ριζοσπαστική αριστερά».

Το δείπνο Φλαμπουράρη πριν από δυο περίπου εβδομάδες ήχησε πολύ άσχημα σύμφωνα πληροφορίες στα αυτιά των εκπροσώπων της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η μάζωξη των καθαρόαιμων ΣΥΡΙΖΑιων για τα ζητήματα του Συνεδρίου μαθεύτηκε έπειτα από στοχευμένες διαρροές στον Τύπο.

Ήταν άκομψο σημείωνε στέλεχος που πρωταγωνίστησε στο στήσιμο της Γέφυρας στο ΣΥΡΙΖΑ, η μια από τις δυο τάσεις της Προοδευτικής Συμμαχίας που απαρτίζεται από στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Αντώνης Λιάκος, ο Σπύρος Δανέλης.

Παρούσα δηλώνει η ΔΗΜΑΡ

Αντίστοιχη ενόχληση εκφράστηκε σύμφωνα με πληροφορίες και από τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ οι οποίοι, όπως και οι σύντροφοί τους από τη Γέφυρα, αιφνιδιάστηκαν από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει τη συνάντηση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Το ζήτημα τέθηκε και στο Πολιτικό Κέντρο με την σύσταση ότι «ξεχάστηκε η Προοδευτική Συμμαχία» υπαινισσόμενοι σαφώς ότι δεν πρέπει να ατονεί η έννοια του δεύτερου συνθετικού του νέου ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο έχει προστεθεί η Π.Σ.  

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως το επόμενο διάστημα θα έχει συναντήσεις με τα στελέχη της ΠΣ με τα μέλη των δυο τάσεων να παραδέχονται στους συνομιλητές τους τους λόγους για τους οποίους ο κ. Τσίπρας επέλεξε να τους επέλεξε να τους αφήσει έξω από την «οικογενειακή» μάζωξη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει μάλιστα Συνεδρίου.

Σχετικά Άρθρα