Σύνοδος Κορυφής: Η στρατηγική θέση της ΕΕ μετά την AKUS και την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν να αντλήσουν διδάγματα από τις πρόσφατες μονομερείς αποφάσεις των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που ξεκινά σήμερα στην πόλη Κραν της Σλοβενίας. Μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη σύναψη της συμφωνίας ασφάλειας AUKUS και με δεδομένη την κατεύθυνση των διμερών σχέσεων με την Κίνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, προγραμμάτισε μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της ΕΕ στο διεθνές σκηνικό.
Στην Ευρώπη επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια, ειδικά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των ΗΠΑ για την ασφάλεια της περιφέρειας Ινδικού-Ειρηνικού με την Αυστραλία και με το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την ΕΕ σε οποιοδήποτε στάδιο.
Η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει επίσης επικρίσεις για το ότι επέδειξε πλήρη αδιαφορία για τα συμφέροντα των συμμάχων της στην ΕΕ κατά τη χαοτική αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Ακόμη, ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις αντιμετωπίζουν με ολοένα μεγαλύτερο σκεπτικισμό την τροχιά σύγκρουσης που έχει πάρει η Ουάσινγκτον έναντι της Κίνας και τις προσπάθειές της η Ευρώπη να συμπαραταχθεί μαζί της.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής ξεκινά σήμερα. Αύριο Τετάρτη θα γίνει η σύνοδος με τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της οποία θα συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής διαδικασίας έξι κρατών (Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).