Αρετή Χαρτοφύλακα, μια επιχειρηματίας του Τουρισμού δίνει “φωνή” στις κακοποιημένες γυναίκες

Αρετή Χαρτοφύλακα, μια επιχειρηματίας του Τουρισμού δίνει “φωνή” στις κακοποιημένες γυναίκες

Η Αρετή Χαρτοφύλακα είναι μια γυναίκα του τουριστικού επιχειρείν και δαπανά πολλές ώρες στον επαγγελματικό στίβο. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της διακόσμησης εσωτερικού χώρου και είναι ιδιοκτήτρια της aretiinteriors.com και της Old Town Luxury Suites στην Κέρκυρα. Βρίσκεται σε έναν κλάδο κατεξοχήν γυναικοκρατούμενο, που όμως οι γυναίκες είτε κατέχουν χαμηλόβαθμες θέσεις είτε είναι χαμηλόμισθες. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία του σήμερα ήταν κάτι που πάντα την προβλημάτιζε. Πρόσφατα όμως, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και δώσει με έναν έμμεσο τρόπο “φωνή” σε διάφορες γυναίκες μέσα από το βιβλίο της «Αληθινές γυναίκες».

«Η συγγραφή υπήρχε πάντα στη ζωή μου αλλά χρειαζόμουν έναν πραγματικό λόγο για να προχωρήσω στην έκδοση ενός βιβλίου. Οι γυναικοκτονίες με επηρέασαν πολύ, δεδομένου ότι είμαι και μητέρα δύο κοριτσιών», αναφέρει η κ.Χαρτοφύλακα.

Την ρωτήσαμε ποια ιστορία από αυτές που πραγματεύεται στο βιβλίο της θα ήθελε ενδεχομένως να ακουστεί περισσότερο: «Η ιστορία μιας κοπέλας που έπαθε νευρική ανορεξία εξαιτίας της συναισθηματικής κακοποίησης και στη συνέχεια σχετίστηκε με κάποιον ο οποίος την κακοποιούσε και σωματικά. Είναι μια ιστορία που με δυσκόλεψε γιατί αφορά μια στενή μου φίλη».

Αναφερόμενη στη θέση της γυναίκας, εξηγεί ότι «Η Πατριαρχεία είναι βαθιά ριζωμένη στις αντιλήψεις της κοινωνίας μας και γι αυτό πολλές φορές και οι οι ίδιες οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος. Πιστεύω ότι απέχουμε πολύ από την πραγματική ισότητα των φύλων. Θεωρώ ότι η γυναίκα ακόμη και σήμερα παλεύει για αυτά που φαινομενικά είναι κεκτημένα. Στον επαγγελματικό τομέα για παράδειγμα μια γυναίκα αμοίβεται με λιγότερα χρήματα από ότι ένας άντρας στην ίδια ακριβώς θέση. Αυτό μας δείχνει χαρακτηριστικά την ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων που συνεχίζει να υπάρχει. Σε προσωπικό επίπεδο νομίζω ότι η επικαιρότητα δε μας αφήνει περιθώρια για καμιά αμφιβολία ότι ο άντρας θεωρεί τη γυναίκα κτήμα του και της συμπεριφέρεται με βία με σκοπό το σωφρονισμό της».

Το βιβλίο, όπως μας λέει η ίδια, είναι αφιερωμένο στις γυναίκες του κόσμου. «Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητου ηλικίας, μορφωτικού ή κοινωνικού επιπέδου και εθνικότητας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η βία δεν έχει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις. Όλες οι γυναίκες διαβάζοντας τις ιστορίες θα αναγνωρίσουν καταστάσεις που πιθανόν έχουν βιώσει οι ίδιες ή κάποια άλλη γυναίκα του κοντινού περιβάλλοντος τους. Προτείνω να χρησιμοποιήσουν τη γνώση που θα αποκομίσουν, σαν οδηγό για το τι είναι βία και τι δεν είναι αγάπη».

Σχετικά Άρθρα