Χαλβατσιώτης στο libre: Πώς θα κινηθεί η πανδημία τους επόμενους δύο μήνες
Σε σταθερή φάση με τάσεις συρρίκνωσης βρίσκεται για πέμπτη συνεχή εβδομάδα η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, με εξαίρεση, δυστυχώς, κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπου οι προβλέψεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για επιδείνωση της επιδημίας με την πτώση της θερμοκρασίας. Σε κάποιες από αυτές τις περιοχές υπάρχει σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην επικράτεια, καταγράφηκαν 10% λιγότερες διαγνώσεις, συνολικά, ενώ σημειώθηκε μείωση και στον αριθμό των θανάτων, περίπου 17% λιγότεροι θάνατοι από την προηγούμενη εβδομάδα. Τέλος, και ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου 3%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 200 ανά ημέρα.
- Το libre μίλησε με τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική –Μονάδα Έρευνας– Διαβητολογικό Κέντρο, Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Α. «Αττικόν», και Πρόεδρο Δ.Σ του Γεν. Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ», Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, για την εικόνα του συστήματος και τις προβλέψεις για την πίεση στο σύστημα Υγείας τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα για να ενισχυθεί η εμβολιαστική προσπάθεια στη χώρα και να ανακοπεί η διασπορά της νόσου.
«Υπάρχει λιγότερη πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας, συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Θα σας αναφέρω, χαρακτηριστικά, την εικόνα από το νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ». Πέρσι, στην τρίτη φάση της πανδημίας, από τα 170 διαθέσιμα κρεβάτια, τα 130 ήταν καλυμμένα με περιστατικά κοροναϊού. Τώρα, έχουμε περίπου 60 περιστατικά κοροναϊού και από τα έξι κρεβάτια εντατικής που διαθέτουμε, υπάρχουν ελεύθερες κλίνες. Αναλογικά, κάπως έτσι κινείται το σύστημα Υγείας στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας», εξήγησε ο κ. Χαλβατσιώτης.
Και προσθέτει:
- «Βλέπουμε, πλέον, μία καινούργια εικόνα στην πορεία που καταγράφει η πανδημία. Η Αθηνά, τουλάχιστον, δε δέχεται την πίεση που δέχτηκε στο τρίτο κύμα με τα μέχρι τώρα δεδομένα παρά τις δυσμενείς προβλέψεις που είχαν εκφραστεί από πολλούς ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και, επομένως, μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. Στα σχολεία, τελικά, η συστηματική χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ απέδωσε καλά, όπως και σε πολλές άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και έδειξε αυτό που από παλιότερα λέγαμε: τη σημασία της έγκαιρης ιχνηλάτησης στον έλεγχο της διασποράς της νόσου. Δηλαδή, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς οι οποίοι ήταν ανυποψίαστοι και κυκλοφορούσαν διασπείροντας τη νόσο, τώρα, καθώς υποχρεούνται να κάνουν τεστ, ανακαλύπτουν ότι είναι ασθενείς, υποχρεούνται να το δηλώσουν -γιατί υπάρχουν συνέπειες- και τηρούν μέτρα αποστασιοποίησης. Γιατί δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του κάποιος που είναι ασυμπτωματικός, όπως γινόταν πριν την ευρεία χρήση των τεστ».
Το μυστικό δεν είναι η κοινωνική απομόνωση αλλά ο έλεγχος
«Το μέτρο, λοιπόν, με τους τακτικούς ελέγχους έχει αποδώσει και στη χώρα μας και διεθνώς. Κατανοήσαμε τη σημασία του testing. Στη χώρα μας, καταγράψαμε περισσότερους θανάτους έχοντας αυστηρά μέτρα -τα οποία τηρήσαμε επί μήνες- σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, όπου επέβαλε χαλαρά περιοριστικά μέτρα, αλλά εντατική ιχνηλάτηση και κατέγραψε πολύ λιγότερους θανάτους. Τελικά, το μυστικό φαίνεται να μην είναι η κοινωνική απομόνωση. Το σημαντικό είναι να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί ασθενείς και να περιορίζονται μέχρι να αναρρώσουν.
Στην Αθήνα, φαίνεται το μετρό της ιχνηλάτησης να έχει αποδώσει, αντίθετα στη Βόρειο Ελλάδα αλλά και σε περιοχές της χώρας, όπως στην νότια Πελοπόννησο και άλλου έχουμε εικόνα πίεσης στα νοσοκομεία.
Όταν η πολιτεία επιβάλλει περιοριστικά μέτρα, η πρόθεσή της δεν είναι τιμωρητική. Όταν καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και κλείνει δραστηριότητες το κάνει για να περιορίσει την πίεση στο σύστημα υγείας που θα υπάρξει 1-2 εβδομάδες μετά την αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων, με αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών στις ΜΕΘ».
Διφασικό το επόμενο κύμα της πανδημίας
«Σε ένα περιβάλλον που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένο, όπως συμβαίνει σε κάποιες περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα με μόνο το 40% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, όταν συζητάμε για τέταρτο κύμα πανδημίας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτό θα είναι «διφασικό». Θα υπάρχει η φάση των εμβολιασμένων και η φάση των ανεμβολίαστων.
Η φάση των εμβολιασμένων θα καταγράφει ελάχιστα έως μηδαμινά κρούσματα, και από αυτά, ελάχιστα θα χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο και προφανώς σε ΜΕΘ, όπου θα καταλήξουν μόνο άτομα που είναι που έχουν σοβαρή επιβάρυνση της υγείας τους, Ακόμα και άτομα μεγάλης ηλικίας που είναι εμβολιασμένα δεν κινδυνεύουν. Ακόμα και αν μπουν για 1-2 μέρες στο νοσοκομείο, βγαίνουν, σύντομα, γιατί είναι εμβολιασμένοι και έχουν προστασία.
Αντίθετα, ανεμβολίαστοι, σε νεότερη ηλικία, υποφέρουν. Για αυτό πιστεύουμε ότι η φάση των ανεμβολίαστων θα παρουσιάζει την κλασσική εικόνα που είχαμε πέρσι στο τρίτο κύμα. Όσο περισσότερος είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επίπτωση του τέταρτου κύματος στο σύστημα Υγείας.
Δεν είναι μόνο η Βόρεια Ελλάδα που φαίνεται να περνάει δύσκολες μέρες, και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας θα υπάρξει πρόβλημα Γιατί πέρα από τα αστικά κέντρα που έχουν υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, στα χωριά υπάρχει πολύ χαμηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, επειδή οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν δυσκολία να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο. Πολλοί από αυτούς είναι μόνοι τους και δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα εκείνα κοινωνικά μέτρα στήριξης των πολιτών αυτών».
Πυλώνες ενεργοποίησης για τον εμβολιασμό: Οικογενειακός γιατρός – ΠΦΥ – Εκκλησία και Δήμοι
«Ο οικογενειακός γιατρός και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν ενεργοποιήθηκαν όσο έπρεπε, μέχρι τώρα. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι γιατροί. Όταν συνταγογραφούν φάρμακα, θα πρέπει οι γιατροί κάθε ειδικότητας να εξηγούν την αξία που έχει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19. O γιατρός τον οποίο εμπιστεύεται ο πολίτης είναι ο καταλληλότερος για να πείσει για την αξία του εμβολιασμού.
Επίσης, πρέπει να ενεργοποιηθεί, με τρόπο πιο συστηματικό, η Εκκλησία. Οι κληρικοί είναι κοντά στο ποίμνιό τους και θα έπρεπε να μπορούν να μιλήσουν θετικά για τον εμβολιασμό καθώς επηρεάζουν τον κόσμο που τους εμπιστεύεται. Ταυτόχρονα, όπως ελέγχονται οι υγειονομικοί αν έχουν εμβολιαστεί, θα έπρεπε να ελέγχονται και οι κληρικοί.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων μπορούν να παίξουν οι δήμοι. Η ενεργοποίηση της δράσης «βοήθεια στο σπίτι», όπως παλιότερα, θα μπορούσε να αφορά και τη διενέργεια εμβολιασμών κατ΄ οίκον. Γίνεται αυτό ήδη σε κάποιους δήμους, αλλά θα έπρεπε να γίνεται πιο συστηματικά, επειδή πολλοί από τους ανεμβολίαστους δεν είναι αρνητές, είναι άτομα που δεν μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν ή να κλείσουν το ραντεβού τους. Ανάλογη δράση κάνει ο δήμος της Αθήνας αλλά πρέπει να γίνει και από άλλους δήμους», κατέληξε ο κ. Χαλβατσιώτης.