Κοροναϊός: Αύξηση σοκ 140% σε ελληνικό νησί
Σε νέο «πονοκέφαλο» για κυβέρνηση και ειδικούς, μετά τη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι αναδεικνύεται η Λάρισα, ενώ παράλληλα η Αττική καταγράφει μεγάλη αύξηση νέων κρουσμάτων κοροναϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξητικής τάσεις αποτελεί ένα νησί μας. Πρόκειται για την Τήνο, η οποία σε βάθος 7ημερου έχει αύξηση κρουσμάτων που φτάνει το 140%. Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, της Αττικής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όσον αφορά στα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.837, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 660.166 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
- Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.889 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (63,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 296 (89,16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (10,84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.167 ασθενείς.
Οι εισαγωγές 2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153 (ημερήσια μεταβολή -8,93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 170 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 29/09 και της Πέμπτης 30/09 είναι:
- Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 27/09 και της Τρίτης 28/09
- Αυξημένη (+41%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 22/09 και Πέμπτης 23/09
Στο μεταξύ, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως ό,τι αποφασιστεί για τις στρατιωτικές παρελάσεις θα αφορά και τις μαθητικές,
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στην τηλεόραση του Mega.
- «Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα πριν τις παρελάσεις, έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα δεδομένα. Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις», σημείωσε.
Στο θέμα των παρελάσεων αναφέρθηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν.
«Ο στόχος είναι να κάνουμε παρελάσεις. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τοποθετούμαστε ανάλογα με το πώς αυτά διαμορφώνονται, κυρίως όταν πλησιάζει ο καιρός» ξεκαθάρισε από την πλευρά του την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, μάλιστα, ο κ. Οικονόμου είχε φέρει το παράδειγμα των γιορτών του καλοκαιριού λέγοντας ότι «μέσα στο καλοκαίρι είχαμε γιορτές που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι να μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ κόσμος εμβολιασμένο. Θέλουμε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά εμβολιασμού.