Αναπάντητο επισήμως το “κενό” στο ελληνογαλλικό σύμφωνο – Επιμένει η κυβέρνηση για 5ετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα απάντησε εμμέσως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επαναλαμβάνοντας ότι: “Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη πέντε χρόνια” ενώ υποστήριξε ότι: “Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές.”
Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε καταρχάς στο briefing ότι: “Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της μεταξύ μας συμφωνίας σε εξαιρετικό κλίμα. όπως αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων” ενώ ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν η επέκταση για τις βάσεις θα είναι επ’ αόριστον ή με πενταετή διάρκεια, απάντησε: “Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πενταετή επέκταση αυτής της σημαντικής συμφωνίας και πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα προς την κατεύθυνση αυτή”.
Το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ στον απόηχο του AUKUS έδωσαν την έγκριση τους για την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, που δίνει ρόλο στη Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο ως το μέλος του ΝΑΤΟ που θα βάζει φρένο στην Τουρκία, επιθυμούν όμως πλέον να πάρουν πολύ περισσότερα στη διαπραγμάτευση για τις βάσεις.
Μάλιστα φέρεται να επιθυμούν περισσότερες βάσεις και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ σε περιοχές όπως η Σκύρος και το Στεφανοβίκειο η ανησυχία της ελληνικής πλευράς αφορά στον κίνδυνο όχλησης κατοικημένων περιοχών.
Πάντως στο ερώτημα εάν η Γαλλία θα σπεύσει σε βοήθεια στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε προκλήσεις σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι ναυτικών μιλίων, αλλά εντός των 12 ναυτικών μιλίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε επί της ουσίας, παραπέμποντας απλώς στις δηλώσεις του Γάλλου Πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν πως η Γαλλία θα προστατέψει την Ελλάδα.
Απέρριψε δε εμμέσως τις αιτιάσεις πως ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ κινήθηκε πέραν της πάγιας ελληνικής θέσης πως μία διαφορά μόνο υπάρχει με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα, κάνοντας λόγο για μεγάλες διαφορές με τη γείτονα με σημαντικότερη την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.