Συναγερμός και στην Αττική, θέμα χρόνου το lockdown στη Θεσσαλονίκη – Οι επιστήμονες εισηγούνται επανεξέταση του 50% + 1 στα σχολεία

Συναγερμός και στην Αττική, θέμα χρόνου το lockdown στη Θεσσαλονίκη – Οι επιστήμονες εισηγούνται επανεξέταση του 50% + 1 στα σχολεία

Θέμα χρόνου η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης να είναι η επόμενη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας στην οποία θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει μπει και η περιοχή της Λάρισας.

Η μεγάλη διασπορά που καταγράφεται στις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ – μόνο χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 435 κρούσματα – σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται ότι υποχρεώνουν τους επιδημιολόγους της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας να αλλάξουν χρώμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και να την «βάψουν» κόκκινη.

Αύξηση του ιικού φορτίου, έστω και οριακή, καταγράφηκε και στα λύματα ως άλλο ένα στοιχείο που φέρνει πιο κοντά την απόφαση για λήψη περιοριστικών μέτρων στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα αυξημένη είναι και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης από τους γειτονικούς νομούς που είναι στο «κόκκινο» οδηγώντας στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.

Σημειώνεται ότι αύξηση πάνω από 10% παρουσιάζουν οι νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη και σε 14 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που ανήκουν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης.

Αν η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης περάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρόκειται για την έβδομη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που θα είναι στο επίπεδο 4 (κόκκινο) συναντώντας εκεί τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης, Δράμας, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.

Τα μέτρα που ισχύουν σε περίπτωση επιβολής μίνι lockdown είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Συναγερμός για την Αττική

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην Αττική καθώς καταγράφηκε αύξηση – ρεκόρ στο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της πρωτεύουσας και οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λόγω της επικείμενης πτώσης της θερμοκρασίας. Έμφαση δίνεται και στον αντιγριπικό εμβολιασμό με τους ειδικούς να ξεκαθαρίζουν ότι επιτρέπεται ο παράλληλος εμβολιασμός (δηλαδή και με το εμβόλιο κατά της covid-19) σε διαφορετικό όμως ανατομικό σημείο.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το κίνητρο της κυβέρνησης στους εφήβους για δωρεάν gigabytes στο κινητό τους. Έτσι σύντομα όσοι νέοι ηλικίας 5-17 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή την μοναδική δόση εμβολίου θα αρχίσουν να λαμβάνουν κατευθείαν στο κινητό τους data 50GB μέσω συστήματος επιταγών (vouchers). Κάθε voucher από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί θα επιτρέπει την κατανάλωση του συνόλου των δεδομένων μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ προβλέπεται ότι η δράση θα μπορεί να παραταθεί χρονικά. Επισημαίνεται ότι κάθε επιταγή θα αντιστοιχεί σε ένα ΑΜΚΑ, το οποίο θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει μέσω του gov.gr.

Στη μάχη της “πειθούς” μπαίνουν και οι παιδίατροι, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι και οικογενειακοί γιατροί και έχουν κατά κανόνα σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς και τα παιδιά. Μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων θα απαντούν στα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους, ενώ θα ανοίξουν και τα ιατρεία τους για την παροχή συμβουλών. Παράλληλα προγραμματίζονται και δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών αυτοί που πρέπει πρωτίστως να πειστούν είναι τα παιδιά, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό είναι επιφυλακτικό ή έχει ενστάσεις, και δευτερευόντως οι γονείς. Έτσι, η εκστρατεία πειθούς απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά.

Οι προβλέψεις των ειδικών για τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η νόσηση ακόμη και 700.000 παιδιών από τη μετάλλαξη “Δέλτα”, ενώ κάποιοι επιστήμονες εισηγούνται ήδη επανεξέταση του πρωτοκόλλου του 50% + 1 νοσούντων μαθητών σε ένα τμήμα για να ανασταλεί η λειτουργία του.

Η κυβέρνηση ωστόσο απαντά ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα σχολεία προς το παρόν λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στρέφει την προσοχή της στον εμβολιασμό των παιδιών.

Σχετικά Άρθρα