Σκουρλέτης: Εάν βρίσκονται 10 δισ. ευρώ για υπερεξοπλισμούς, γιατί δεν βρίσκονται για γιατρούς, νοσοκόμους και το ΕΣΥ;
Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης τάχθηκε υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αλλά χαρακτήρισε λανθασμένο δρόμο τον υπερεξοπλισμό.
«Έχουμε πάρει ένα λάθος δρόμο υπερεξοπλισμών, διότι δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες φρεγάτες. Είναι και τα επιπλέον Rafale, είναι η “αμαρτωλή” και υπερκοστολογημένη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, είναι τα παραπάνω F-16. Μιλάμε για 10 δισεκατομμύρια που έχει, μέσα σε λίγο διάστημα, επωμιστεί η χώρα σε ένα κυνήγι εξοπλισμών».
Η συγκεκριμένη συμφωνία και η αγορά των φρεγατών ήταν αναγκαία, αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν ήταν. Τα Rafale που ανακοινώνονται από τη ΔΕΘ, ερήμην των ενόπλων δυνάμεων -κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού- επειδή το λέει ο πρωθυπουργός για να εντυπωσιάσει και πάλι στο επικοινωνιακό πεδίο, ναι είναι μια επικίνδυνη πολιτική», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Στη συνέχεια κ. Σκουρλέτης διερωτήθηκε εάν υπάρχουν χρήματα για υπερξοπλισμό, γιατί δεν βρίσκονται και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. «Αμυντική θωράκιση ναι, όχι υπερεξοπλισμοί. Εάν βρεθούν αυτά τα 10 δισεκατομμύρια, γιατί δεν βρίσκονται και για τον γιατρό στο ΕΣΥ, που είναι καθηλωμένος ο μισθός του; Γιατί δεν βρίσκονται για νέες προσλήψεις; Ο πόλεμος της πανδημίας είναι πραγματικότητα, ο άλλος είναι μια πιθανότητα. Ναι, λοιπόν, στην αμυντική θωράκιση, αλλά στην αναγκαία αμυντική θωράκιση.
Αυτή τη στιγμή, ούτε στρατηγική στα εθνικά ζητήματα έχουμε. Υπηρετούμε τη στρατηγική του διαλόγου; Έχουμε να κερδίσουμε κάτι στο Κυπριακό από αυτή τη συμφωνία ; Τι δουλειά έχουν οι 100 στρατιώτες με τους Patriot στη Σαουδική Αραβία; Το δουλειά έχει να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος; Τι είδους πολιτική θα κάνουμε; Το γνωρίζετε αυτό; Υπάρχει Σώμα ολόκληρο με Patriot στη Σαουδική Αραβία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συμφωνιών σας. Επικίνδυνα αποτελέσματα, διότι μας εμπλέκουν σε ανταγωνισμούς που δεν ωφελούν τη χώρα», πρόσθεσε.
Για τον σεισμό στην Κρήτη: «Η Πολιτεία θα κριθεί από τα άμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών και στήριξης των ανθρώπων. Είδα ότι υπάρχουν σκηνές για χίλιους και πλέον κατοίκους, δεν ξέρω κατά πόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα οι άνθρωποι αυτοί να πάνε σε ξενοδοχειακές μονάδες».
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, αυτή της πανδημίας. Ο σεισμός έγινε σε συνθήκες πανδημίας, άρα εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται σε χώρους που δεν ξέρουμε αν τηρούνται στοιχειώδη υγειονομικά μέτρα. Να είναι παρόντα τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, να έχουμε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, στήριξης, όσο μείνουν εκεί οι άνθρωποι. Υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν στη χώρα μας σεισμοί, πρέπει όμως να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο κοντά στους ανθρώπους».
Δεν είναι σωστό, όταν ο πρωθυπουργός πηγαίνει σε σεισμόπληκτες περιοχές, να αφήνει υπαινιγμούς για το πώς “φτιάξατε τα σπίτια σας”. Διότι αν έχουν φτιαχτεί τα σπίτια κατά παράβαση των διαδικασιών του προβλεπόμενου πλαισίου, δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη. Είναι και της Πολεοδομίας, που δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Άρα θα έπρεπε η Πολιτεία να κάνει την αυτοκριτική της, εάν υπάρχουν σπίτια που δεν αντέχουν στους σεισμούς. Δεν είναι όλα 100 ετών, αλλά δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, στον πόνο του άλλου να του αφήνεις και υπαινιγμούς περί ατομικής ευθύνης, όταν ατομική ευθύνη ήταν αν αρρωστήσει κάποιος, ατομική ευθύνη είναι αν θα βρει δουλειά. Αυτή η προσέγγιση της ατομικής ευθύνης δείχνει άλλα πράγματα».
Στην περίπτωση της Μυτιλήνης, ήδη έχουν μπει σε καινούργια σπίτια στην Βρίσα, που είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός, τα οποία έχουν χτιστεί κατά τα πρότυπα των παλαιών, επειδή ήταν ένας παλιός οικισμός. Αυτό το μοντέλο, της Μυτιλήνης, να αντιγράψετε και να το κάνετε στην Κρήτη, όχι όπως το κάνατε στο Δαμάσι, που πέρα από το σχολείο που το κατασκεύασαν ιδιώτες, υπάρχουν ακόμη τα μπάζα».
Για όσα έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στον Φασισμό. Η Πολιτεία πρέπει να χτυπήσει τον Φασισμό. Όπως η κοινωνία χτύπησε την Χρυσή Αυγή και με τη δικαστική συνδρομή τους βάλαμε μέσα».
Για τη άρση της πατέντας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αυτός, ο οποίος αντιτάχθηκε στη μεγάλη προσπάθεια πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αρθεί η πατέντα των εμβολίων. Έβαλε, δηλαδή, πιο πάνω τα κέρδη των πολυεθνικών. Όταν μιλάμε για το θέμα της πανδημίας να μη μιλάμε μόνο για το “φαίνεσθαι”, να μιλάμε για την ουσία. Η ουσία είναι ο εμβολιασμός. Όταν 2% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιασθεί και δεν συντασσόμαστε με το παγκόσμιο αίτημα της άρσης της πατέντας, έτσι ώστε η απάντηση στην πανδημία να είναι καθολική, τότε έχει μεγάλες ευθύνες η παρούσα κυβέρνηση. Διότι συντάχθηκε με τα συμφέροντα των ολίγων».
Για την πορεία του τουρισμού: «Ο τουρισμός πήγε πολύ καλύτερα από πέρυσι, αλλά δεν είναι σωστό ότι φτάσαμε τα επίπεδα του ’19. Αν είδατε τα στοιχεία που παρουσίασε η Στατιστική Υπηρεσία, μιλούν για μια μεγάλη πτώση σε σχέση με αυτό που είχαμε προ πανδημίας. (…) Με ενοχλεί μια προσπάθεια επιτηδευμένης αισιοδοξίας, η οποία δεν βλέπει την πραγματικότητα, η οποία καταρρέει αμέσως μετά. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση επιλέγει να μη κοιτάει την πραγματικότητα όπως είναι, αλλά να πορεύεται με βάση τις τεχνικές της επικοινωνίας. (…) Νομίζω ότι στην επικοινωνιακή τέχνη του “ψεύδεσθαι” ο κ. Μητσοτάκης παίρνει άριστα».