Αποκαλύψεις για τον πρίγκιπα Φίλιππο: Γυναικάς και σοσιαλιστής
Eνα ακόμα βιβλίο ισχυρίζεται ότι κάνει αποκαλύψεις για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος της εβδομάδας. Το έχουν γράψει, μάλιστα, δύο πρώην σωματοφύλακες του Μπάκιγχαμ.
Στο νέο αποκαλυπτικό βιβλίο με τίτλο «The Secret Royals: Spying and the crown, from Victoria to Diana» των Richard Aldrich και Rory Cormac τίποτα δεν μένει κρυφό. Η ζωή τους έγινε δύσκολη – όπως αναφέρουν στο βιβλίο – όταν προστάτευαν τον Κάρολο και την Νταιάνα, ειδικά όταν εκείνος έβλεπε στα κρυφά την Καμίλα και εκείνη τον εραστή της Τζέιμς Χιούιτ.
Ενδιαφέρουσες και οι αποκαλύψεις για τον πρίγκιπα Φίλιππο – όπως αναφέρει η Daily Mail. Οταν ο ψηλός, όμορφος και αθλητικός Φίλιππος γνώρισε τη νεαρή Ελισάβετ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ξέσπασε «συναγερμός». Ο τότε βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος και πατέρας της Ελισάβετ έδωσε εντολή να ψάξουν όλο το παρελθόν του νεαρού Μάουντμπαντεν. Ο «φάκελος» που έφτασε στο γραφείο του ήταν ογκώδης και γεμάτος στραβοπατήματα του νεαρού Έλληνα πρίγκιπα. Αθυρόστομος, γυναικάς και όχι τόσο καλλιεργημένος.
Η μητέρα της Ελισάβετ, τον αποκαλεί «ο Ούννος» και έλεγαν ότι είχε κάτι «μη βρετανικό» επάνω του. Ολες οι αδερφές του είχαν παντρευτεί υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί, η μητέρα του σε μοναστήρι και ο πατέρας του είχε πεθάνει στα χέρια της ερωμένης του στο Μόντε Κάρλο το 1944.
Ήταν όμως τα νεανικά σοσιαλιστικά του «μαθήματα» που αναστάτωναν τα… πεθερικά του Φίλιππου. Πολλές φορές ήρθε σε θέση να απολογηθεί στη βασίλισσα για τις φλογερές συζητήσεις και την παρακαλούσε να μην τον θεωρεί «υπέρμαχο του σοσιαλισμού».
Το σκάνδαλο Προφιούμο
Στις αρχές του 1960, ξέσπασε το σκάνδαλο Προφιούμο: Ο υπουργός πολέμου Τζον Προφιούμο μοιραζόταν την ίδια ερωμένη με τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Σοβιετικής Ένωσης στη Βρετανία, Γιβγένι Ιβανόφ, τη διάσημη χορεύτρια καμπαρέ, την 19χρονη Κρίστιν Κέλερ.
Γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι που διοργάνωσε στο Μπέρκσαϊρ ο Στίβεν Γουάρντ, ένας πλούσιος και διάσημος Λονδρέζος, με ευρύ κοινωνικό κύκλο, που αναλάμβανε να γνωρίζει επιφανείς Βρετανούς σε νεαρές και όμορφες γυναίκες. Ο Στίβεν Γουάρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και είχε ζήτησει από την Ελεν Κέλερ να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία.
Οι εφημερίδες της εποχής κατηγόρησαν εμμέσως τον Προφιούμο για εσχάτη προδοσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κρατικά μυστικά διοχετεύτηκαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ και του Ιβανόφ. Ο Φίλιππος ρίσκαρε να γίνει στόχος εκβιασμού από τους Σοβιετικούς, καθώς έφερε ήταν μέλος του «κλαμπ της Πέμπτης», μιας παρέας ανδρών που βρίσκονταν τις Πέμπτες στο Σόχο με ποτά και ό,τι προκύψει.
Τη διεξαγωγή της έρευνας για την υπόθεση ανέλαβε ο Λόρδος Ντένιγκ και ο φάκελος που πήρε στα χέρια της η Ελισάβετ ήταν γεμάτος από ονόματα της βρετανικής αριστοκρατίας. Ανάμεσά τους και ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ο Στίβεν Γουόρντ ήταν στενός φίλος του. Μέσα στο διαμέρισμα του Γουόρντ βρέθηκε ένα πορτρέτο του Φίλιππου που είχε ζωγραφίσει ο Γουόρντ. Στα χέρια της Ελισάβετ έφτασε και ένας δεύτερος φάκελος. Αυτή την φορά από το FBI. Και οι Αμερικανοί συμφωνούν πως ο Φίλιππος εμπλέκεται στο σκάνδαλο Προφιούμο.
Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, η Ελισάβετ… έσβησε το όνομα του Φίλιππου από τη λίστα. Λίγες μέρες αργότερα ο Προφιούμο οδηγείται σε παραίτηση και η κυβέρνηση του συντηρητικού Χάρολντ ΜακΜίλαν καταρρέει υπό του βάρος του σκανδάλου. Σύμφωνα με φήμες έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να αγοραστεί το πορτρέτο του πρίγκιπα Φίλιππου από τον Γουόρντ με μεσάζοντα τον Άντονι Μπλαντ, κάτι που τελικά έγινε εφικτό.
Πηγή: ethnos.gr