Προβληματισμός στο Μαξίμου για Σαμαρά – Η τοποθέτηση Οικονόμου και η κοινή είσοδος με Καραμανλή στη ΔΕΘ

Προβληματισμός στο Μαξίμου για Σαμαρά – Η τοποθέτηση Οικονόμου και η κοινή είσοδος με Καραμανλή στη ΔΕΘ

O Αντώνης Σαμαράς ξαναπήρε το όπλο του… προκαλώντας δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο για την χρονική στιγμή, που επέλεξε να ξεδιπλώσει την κριτική του «σκιάζοντας» την πολυεπίπεδη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ αλλά για την ουσία της διαφωνίας του. Αμφισβήτησε την κεντρική πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού να στοχεύσει στο κεντρώο ακροατήριο ακόμη και τις αποφάσεις του στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

  • «Όποιος θέλει να υπηρετήσει τις θέσεις, για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ, είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”. Αλλά όταν “επιλέγονται” άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση” – αυτό λέγεται “μετατόπιση”! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο”» ανέφερε δηκτικά ο πρώην Πρωθυπουργός.

Στελέχη από τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να εξοβέλιζαν στην σφαίρα της εμπάθειας την κριτική με αναφορές στο Σχέδιο Ανάν για τον Χρήστο Στυλιανίδη αλλά δεν παραγνώριζαν ότι όσο και αν γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να κρατηθούν ισορροπίες μεταξύ δεξιάς-λαϊκής δεξιάς- φιλελεύθερου κέντρου- καραμανλικών-σαμαρικών-προεδρικών και λοιπών εσωκομματικών «φυλών» της ΝΔ, το ισοζύγιο δεν βγαίνει ισοσκελισμένο. Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν μάλιστα περιπαικτικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μας επικρίνει για δεξιά στροφή και ο πρώην Πρωθυπουργός ότι γίναμε Ποτάμι».

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ηχηρές διαφωνίες του πρώην Πρωθυπουργού αντιμετωπίζονταν με στωικότητα από το Μέγαρο Μαξίμου και χωρίς δημόσια σχόλια, που θα τροφοδοτούσαν μια εικόνα εσωτερικής διαίρεσης.

Είναι ενδεικτικό ότι όταν τον Ιανουάριο ο κ. Σαμαράς πυροβολούσε παραμονές της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» και ανακοίνωνε ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η Κυβέρνηση επέλεξε το «ουδέν σχόλιο» και έκτοτε μαδούσε την μαργαρίτα και σαν τον σχοινοβάτη με αργά βήματα πάνω στο τεντωμένο σχοινί μελετούσε και ξαναμελετούσε πότε θα μπορούσε να επικυρώσει η Βουλή τα εν λόγω μνημόνια με τις λιγότερες εσωκομματικές απώλειες. Θα έχει συνεπώς ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο προσεχές briefing για τη νέα ηχηρή διαφοροποίηση του κ. Σαμαρά.

Ειδικό βάρος είχε και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» για την κοινή είσοδο του με τον Κώστα Καραμανλή στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο την βραδιά της ομιλίας του Πρωθυπουργού πριν δεκαπέντε μέρες.

  • «Πρόβλημα θα είχε  μια παράταξη εάν  οι πρώην Πρωθυπουργοί της είχαν  διαγράψει ο ένας τον άλλο ή δεν μιλιόντουσαν. Όπως συνέβη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί της ΝΔ έχουν καλές προσωπικές σχέσεις και εμφανίζονται μαζί δημόσια, αυτό μόνο μήνυμα ενότητας είναι». 

Το ερώτημα ήταν και εκείνη την βραδιά αλλά και τώρα, αν οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί πέρα από κοινωνικές σχέσεις, έχουν και ταυτόσημες πολιτικές προθέσεις.

Την βραδιά της ομιλίας Μητσοτάκη στο Βελλίδειο αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες εξηγούσαν ότι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής συνέπεσαν στην είσοδο και δεν προσχεδίασαν κοινή εμφάνιση. Στελέχη του καραμανλικού μπλοκ πάντως σημειώνουν ότι ίδια άποψη έχουν οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί για τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο εξηγούσαν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα καταψηφίσει αλλά πιθανότερο είναι να απέχει. Πέραν του σκοπιανού ζητήματος όμως οι ίδιοι καραμανλικοί συνομιλητές δεν έβλεπαν περαιτέρω συμπόρευση.

Σχετικά Άρθρα