Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τις Belharra- Η ρήτρα γαλλικής συνδρομής και το “αντίβαρο” στην AUKUS- Ενημέρωσε τον Πάϊατ ο Δένδιας

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τις Belharra- Η ρήτρα γαλλικής συνδρομής και το “αντίβαρο” στην AUKUS- Ενημέρωσε τον Πάϊατ ο Δένδιας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται αύριο από το Παρίσι να ανακοινώσουν αμυντική συμφωνία. Βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των δύο χωρών για την πώληση από τη Γαλλία τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών. Στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα αναλάβουν και την ολοκλήρωση όλων των πλευρών της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές από την ελληνική κυβέρνηση η απόκτηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των τριών φρεγατών, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή κάνει λόγο κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».

Η απόφαση για προμήθεια των γαλλικών φρεγατών οι οποίες θεωρούνται πλοία ανοιχτής θαλάσσης και φέρουν αναβαθμισμένο οπλισμό, σε συνδυασμό με τα γαλλικά Rafale, τα οποία επίσης έχουν τη δυνατότητα να δρουν σε ευρύτερες περιοχές, συνιστά, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, επέκταση του αμυντικού δόγματος της χώρας κατά τρόπο που να καλύπτονται ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο -νοτίως της Κρήτης ή ακόμα και στην Κυπριακή ΑΟΖ-, σε περιοχές, δηλαδή, που επιχειρεί να αμφισβητήσει η Τουρκία μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν και μία επιπλέον εκδοχή σχετικά με την παραπάνω απόφαση. Δια της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών η Αθήνα επιδιώκει:

  • Να κατορθώσει να συμπεριλάβει στην ελληνογαλλική συμφωνία ρήτρα γαλλικής αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση τουρκικής προσβολής, κάτι που δεν είχε καταστεί δυνατό στην φάση της πρώτης συμφωνίας για τα Rafale. Με αυτό τον τρόπο η Γαλλία επεκτείνει τον ζωτικό της χώρο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που εφόσον πραγματοποιηθεί αποτελεί και μία έμμεση αλλά σαφή απομάκρυνση από την γερμανική επιρροή (η οποία ήταν κυρίαρχη τα προηγούμενα χρόνια) στο κενό που αφήνει η αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την ευρωπαϊκή σκηνή και ενώ είναι ακόμα ασαφής η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Βερολίνο υπό το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, όταν, βεβαίως, ολοκληρωθούν, μετά από αρκετούς μήνες, οι σχετικές διεργασίες στη γερμανική πρωτεύουσα.
ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική Belh@rra να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες! - Πτήση & Διάστημα
  • Για την ελληνική απόφαση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έσπευσε το πρωί να ενημερώσει τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δι’ αυτής της διαδικασίας η Ελλάδα προσδοκά να “εξευμενίσει” έμμεσα το Παρίσι για λογαριασμό της Ουάσιγκτον, μετά την σφοδρή δυσαρέσκεια Μακρόν για τη συμφωνία AUKUS και την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν πως η AUKUS επιβεβαίωσε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποβαθμίσουν έτι περαιτέρω τον ρόλο τους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα δημιουργήσει ένα στρατηγικό κενό. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει η Αθήνα με την αναβάθμιση της συνεργασίας της με το Παρίσι και την ενίσχυση του γαλλικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή.

Ως αντίβαρο, ωστόσο, σε όλα αυτά ενδέχεται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί συμφωνία αγοράς και μαχητικών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα