Σε “βέρτιγκο” η αγορά με τις ΜμΕ – Καββαθάς στο libre: Συγχώνευση σημαίνει μείωση απασχόλησης – “Φωτιά” το πετρέλαιο θέρμανσης
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην αγορά, με το κύμα αυξήσεων σε βασικά είδη να βρίσκεται στην κορυφή των εξελίξεων καθώς αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ενώ εν καιρώ ενεργειακής κρίσης ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα ενώ επιχειρείται να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια.
Παράλληλα ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις και στο ζήτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες τίθενται εκτός του ευρωπαϊκού πακέτου ενίσχυσης, και οδηγούνται πλέον προς συγχωνεύσεις -όπως ξεκάθαρα είπε ο Υπ. Ανάπτυξης- γεγονός που οδηγεί σε αναταραχή στον κλάδο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Παράλληλα βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα πριν από τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και η αγωνία μεγαλώνει για την τιμή της διάθεσης του. Η ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ)ενόψει της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου, καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει σε βάθος τη δυσβάσταχτη φορολογία που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και στα καύσιμα κίνησης.
Το libre μίλησε με την Πρόεδρο βενζινοπωλών (Μαρία Ζάγκα)Αθήνας σχετικά με τις αντιδράσεις ιδιοκτητών βενζινάδικων και την αύξηση του κόστους:
- Aυτη την στιγμή η άνοδος στα καύσιμα είναι πολύ μεγάλη. Διότι μέσα στον χρόνο έχει πάρει αύξηση το αργό πετρέλαιο κατά 60% όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η τιμή διεθνώς έχει ανεβεί πάρα πολύ. Το βαρέλι η τιμή breath ήτανε πριν ένα χρόνο 48 με 50 δολάρια, τώρα έχει φτάσει στα 70. Άρα όλοι αυτοί οι παράγοντες οι έξω που παράγουν το πετρέλαιο θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που υπήρχε ακινησία. Τώρα που ξαναρχίζει η κίνηση έχουμε μεγάλη αύξηση στα καύσιμα εδώ στην Ελλάδα λόγο της βαριάς φορολογίας που υπάρχει. Έτσι φορτώνεται πάρα πολύ η τιμή. Και πρέπει να θυμάστε τα τρία τέταρτα της τιμής είναι καθαρός φόρος. Δηλαδή αν παραδείγματος χάρη είχε 1,50 ευρώ η αμόλυβδη το 1 ευρώ πάει κατευθείαν φόρος. Άρα λοιπόν όλα αυτά τα προϊόντα που είναι παράγωγα του πετρελαίου επιβαρύνονται και ανεβαίνουν οι τιμές. Που έχει ως επόμενο να επηρεαστούν και τα σχολεία διότι οι γονείς δεν έχουν αύξηση στον μισθό τους άρα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερο είτε σε ότι αφορά γραφική ύλη η αν κάποιο παιδί πάει φροντιστήριο, έχοντας επιβαρυνθεί ο μέσος οικονομικός προϋπολογισμός που μπορεί να διαθέσει κάποιος Οι αυξήσεις τρέχουνε με τρελούς ρυθμούς.
- Δεν συμφωνούμε με το ποσό που θα δοθεί στο επίδομα θέρμανσης παρόλο που είχε πει η Κυβέρνηση πως τα 84 εκατομμύρια που διαθέσανε πέρσι για το επίδομα πετρελαίου φέτος γίνετε 100 εκατομμύρια Δεν συμφωνώ με την έννοια, ότι όλα αυτά τα χρόνια με τον ¨οικονομικό πόλεμο” με τα μνημόνια ο κόσμος έχει χάσει πολλά χρήματα άρα έχουνε φτωχύνει. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι μείωση ειδικού φόρου για να μπορέσει όλος ο κόσμος να προμηθευτεί φθηνό και καλό πετρέλαιο, Για να φανταστείτε πληρώνουμε τώρα τον ειδικό φόρο 280 ευρώ τα 1000 λίτρα ενώ πριν το 2010 ήτανε 21 ευρώ τα 1000 λίτρα. Για αυτό και ζητάμε επαναφορά της τιμής στα 21 ευρώ. Γιατί για να είναι καλό δεν φτάνει μόνο να είναι φθηνό, πρέπει να είναι καθαρό και όχι νοθευμένο η να το κλέβουν.
Πλήρης ανατροπή στον κλάδο των ΜμΕ
Συμφωνά με όσα δήλωσε στον Kontra Channel και στην Αναστασία Γιάμαλη ο Αδωνης Γεωργιάδης σε ότι αφορά στα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης για τις μικρές επιχειρήσεις προκάλεσε αντιδράσεις στους παράγοντες της αγοράς.
Είπε: “Έχουμε προβλέψει πως αυτά τα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης θα δίνονται μόνο σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται.”
Για αυτό και επικοινωνήσαμε με των Γιώργο Καββαθά (Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) να μας πει για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη στους παράγοντες της αγοράς.
- Υπάρχει ανάγκη μεγέθυνσης των Ελληνικών επιχειρήσεων. Τώρα εάν ο υπουργός το είπε άκομψα και λίγο χοντροκομμένα . Είναι όμως μια αναγκαιότητα και για να γίνει πράξη πρέπει να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τόσο από το ταμείο ανάκαμψης για να ξεφύγουμε και από το πρόβλημα των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
- Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που να στηρίζει την μετάβαση σε ένα επίπεδο συστάδων επιχειρήσεων (clasters) μικρών επιχειρήσεων για να έχουμε και οικονομία χρήματος ώστε να δημιουργήσουμε αλυσίδες αξίας αλλά αυτά δεν φαίνεται να απορρέουν από το ταμείο ανάκαμψης.
- Τρίτον μιλάει για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, φορολογικά κίνητρα, τα εξειδίκευσε και ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ που όμως στην ουσία αυτό το μέτρο αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις. Και απλά να θυμίσω η εμπειρία μας από το παρελθόν από συγχωνεύσεις και εξαγορές έχει ταυτόχρονα και μείωση απασχόλησης. Δεν είναι πάντα το καλύτερο φάρμακο για την οικονομία μια εξαγορά.
Κλείνοντας είπε πως 5 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν φόβο πτωχεύσεως του κέντρου μέσα στο επόμενο διάστημα. “Εδώ δηλαδή ο υπουργός και όχι η κυβέρνηση συνολικά θα πρέπει να μας πει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για να μην πάμε σε κλεισίματα” καταλήγει ο κ. Καββαθάς.
Ένα στα τρία νοικοκυριά ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% σύμφωνα με την (ΕΛΣΤΑΤ)των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ.
Ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ανέρχεται σε 17,1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 39,1% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 12,4%.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 14,5% δήλωσε ότι ο κύριος λόγος αύξησης ή μείωσης του εισοδήματος ήταν η πανδημία, εκ των οποίων το 2,9% δήλωσε ότι αυξήθηκε το εισόδημα του και το 13% ότι μειώθηκε.
- Δηλαδή όχι μόνο ο φτωχός πληθυσμός, αλλά και η πολύπαθη μεσαία τάξη, στερείται βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Όπως καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή υπάρχει δυσκολία ανταπόκρισης στην πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι,αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών.
Στον αντίποδα ο Βασίλης Κορκιδης που είναι πρόεδρος στο Εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Πειραιώς σε συνομιλία που είχαμε σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα κινήσεως μας είπε:
- Στα καύσιμα και γενικά στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν οι αυξήσεις . Νομίζω ότι όλοι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις. Θεωρω όμως επειδή στα καύσιμα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις η τιμές και οι αυξήσεις θα είναι λελογισμένες Να μην ξεχνάμε το αντίδοτο στα καύσιμα, στο πετρέλαιο, στην βενζίνη είναι και το φυσικό αέριο όπως και η αιολική ενέργεια. Οπότε θα πρέπει νομίζω όλα αυτά να έρθουν σε μια ισορροπία και να μην επιβαρύνουν γενικότερα τα νοικοκυριά εν όψει του χειμώνα.
Ρεπορτάζ: Αναλίνα Λάμπρου