Εγκαινιάστηκε το γραφείο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάστηκε το γραφείο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη

Πόλεις πρεσβευτές η Θεσσαλονίκη και η Λειψία της ελληνογερμανικής συνεργασίας και φιλίας των νέων φιλοξενούν το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας που στόχο έχει την φιλία και την κατανόηση των νέων των δύο χωρών και να μπει «φρένο» στις προκαταλήψεις που δημιουργεί η έλλειψη επικοινωνίας.

Η επίσημη εκκίνηση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ) – Deutsch-GriechischesJugendwerk (DGJW) δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τα εγκαίνια του γραφείου της πόλης, που λειτουργεί ήδη από τον φετινό Απρίλιο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υφυπουργού Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας JulianeSeifert και του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας της Ελλάδας, Γεώργιου Βούτσινου.

«Η Θεσσαλονίκη και η Λειψία είναι ιδανικές τοποθεσίες. Όχι μόνο γιατί οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες από το 1984. Η Θεσσαλονίκη διετέλεσε το 1997 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το 2014 Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Η πόλη αποτελεί έναν ιδανικό πρεσβευτή για νέους ανθρώπους από τη Γερμανία που θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα », σημείωσε κατά τον χαιρετισμό της η κ. Seifert κατά την τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στη βίλα Πετρίδη, όπου βρίσκεται η έδρα του γραφείου της Θεσσαλονίκης.

Ο χαιρετισμός περιείχε αναφορές στον Περικλή, τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη αλλά και στα μέχρι στιγμής όμορφα σχήματα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες: Τους βολεϊμπολίστες από το Αμβούργο και την Αθήνα και τους νέους από ομάδες νεολαίας από την Κολωνία και τη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στη σημασία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας η κ. Seifert σημείωσε: «Η ευρωπαϊκή ιδέα ζει μέσα από συναντήσεις. Μόνο όταν ο ένας πλησιάζει τον άλλο και αναζητά τον διάλογο δημιουργείται η κατανόηση και από τις δύο πλευρές. Αυτό αποτελεί τη βάση για φιλίες που αντιμετωπίζουν τις προκαταλήψεις και οι οποίες φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά. Γιατί οι φιλίες πέρα από τα σύνορα είναι κομμάτι της ζωντανής δημοκρατίας. Και αποτελούν κάτι πολύτιμο για τις δύο χώρες μας και συνολικά για την Ευρώπη».

Από τη μεριά του ο κ. Βούτσινος επισήμανε τη μακριά προσπάθεια που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για να υλοποιηθεί το εγχείρημα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος. «Ηταν μια προσπάθεια ειλικρινής, έτσι ώστε οι νεολαίες των δύο χωρών να έρθουν πιο κοντά, αλλά και να μεγαλώσουν και να θωρακισθούν οι δεσμοί των δύο κρατών.

Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας έχει ως αποστολή τις ανταλλαγές μεταξύ σχολείων, μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών και εθελοντών Οι ανταλλαγές αυτές δεν είναι απλές. Αλλά φέρνουν τις δύο νεολαίες πολύ κοντά και αναπτύσσουν τη γλωσσική εξοικείωση, με τους νέους να διηγούνται την ιστορία τους, από την αρχαιότερη μέχρι και τη νεότερη ιστορία. Βοηθώντας τελικά να βγουν σημαντικά διδάγματα».

Στην τελετή, που έγινε με την απόλυτη τήρηση όλων των κανόνων της δημόσιας υγείας χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα εγκαινιάζουμε το γραφείο της Θεσσαλονίκης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, σε ένα πανέμορφο κτήριο του δήμου μας το οποίο βρίσκει μια εξαιρετικά καλή λειτουργεία. Είναι μια απόφαση δύο συνεχόμενων κυβερνήσεων και μια απόφαση της πόλης μας, από την οποία θα επωφεληθούν πολλοί. Οργανώσεις νεολαίοι, αλλά και όλη η χώρα», σημείωσε.

Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έκαναν οι δύο γενικοί γραμματείς του Ιδρύματος Μαρία Σαρηγιαννίδου (Γραφείο Θεσσαλονίκης) και Γεράσιμος Μπέκας (Γραφείο Λειψίας), ενώ στην εκδήλωση νέοι από την οργάνωση «Φάρος του Κόσμου» από τη Θεσσαλονίκη που συμμετείχαν ήδη σε πρόγραμμα ανταλλαγών του ΕΓΙΝ παρουσίασαν τις πρώτες τους εντυπώσεις.

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Πρέσβης της Γερμανίας Dr. Ernst Reichel στην Ελλάδα καθώς και η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας SibylleBendig, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπ.Εξ., Γιάννης Σμυρλής, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κώστας Δέρβος και η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, οι οποίοι είναι μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, ενώ τις ευχές της για «Καλή επιτυχία» του εγχειρήματος έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πρόεδρος του ΕΓΙΝ Νίκη Κεραμέως.

Τι είναι το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεοαλαίας

Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ) – Deutsch-Griechisches Jugendwerk (DGJW) είναι ένας διμερής διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε με βάση την από 4 Ιουλίου 2019 συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανία και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και τη Λειψία.

Στόχος του είναι η στήριξη και η προώθηση της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των νέων στην Ελλάδα και της Γερμανία μέσω εξωσχολικών και σχολικών ανταλλαγών, ανταλλαγών εκπαιδευτικών, νέων εθελοντών και εμπειρογνωμόνων για την εργασία με νέους, καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και σε τόπους μνήμης και μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, καθώς και σε τόπους μνήμης του εθνικοσοσιαλιστικού Ολοκαυτώματος στη Γερμανία.

Οι ανταλλαγές αφορούν νέους ηλικίας από 12 έως και 29 ετών και ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων σε θέματα νεολαίας και μπορούν να έχουν ποικίλη θεματολογία: από πολιτική εκπαίδευση, ιστορική μνήμη και πολιτισμό, μέχρι αθλητισμό και περιβάλλον. Ήδη και παρά την πανδημία στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών για το 2021 κατατέθηκαν στον ΕΓΙΝ σχεδόν 70 αιτήσεις προγραμμάτων ανταλλαγής, οι περισσότερες από τις οποίες θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα