Μυτιληναίος: “Τέλεια καταιγίδα” οι ανατιμήσεις στην ενέργεια- Πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων

Μυτιληναίος: “Τέλεια καταιγίδα” οι ανατιμήσεις στην ενέργεια- Πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων

«Η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη από το 1,6 ευρώ που πωλείται σήμερα να είχε αυξηθεί στα 7 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε αναλυτές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στο έλεος του χειμώνα».

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των επιδόσεων της Mytilineos το α’ 6μηνο του έτους, στην οποία παρέστη αυτοπροσώπως, ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε ως εξής την κατάσταση που διαμορφώνεται εν μέσω των ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας: «The perfect storm. Είμαστε στο έλεος του χειμώνα. Αν είναι βαρύς, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο μιας κακοκαιρίας τύπου Μήδειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Η ΔΕΗ και οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο σε αυτήν τη φάση τους απλήρωτους λογαριασμούς, «ένα θέμα για το οποίο δεν μιλά κανείς». Όπως είπε, είναι άλλο να πεις σε μια οικογένεια να πληρώνει -για παράδειγμα- 1.000 ευρώ τον χρόνο και άλλο 1.800 ευρώ, σε μια εποχή κατά την οποία δεν πρέπει να χάσεις χρήματα για να μην κινδυνεύσεις. Αναφερόμενος στην πρακτική των τιμολογίων με καθορισμένη τιμή – fixed price – σημείωσε πως δεν είναι ακόμη στην κουλτούρα του καταναλωτή: «Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι στον σχεδιασμό μας να προσφέρουμε τέτοιου είδους τιμολόγια».

Ως προς το ενδεχόμενο αύξησης στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, συνομιλώντας με τους αναλυτές, παρατήρησε ότι δεν πήραν επί της ουσίας θέση από το βήμα της ΔΕΘ ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι ένα θέμα που «καίει». Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξει μείωση στον φόρο κατανάλωσης στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος, ο επιχειρηματίας απάντησε πως αυτό είναι πολιτικό και δημοσιονομικό ζήτημα, σημειώνοντας πάντως πως αν αυξηθεί το ρεύμα θα προστεθούν ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στα κοινωνικά τιμολόγια και με αυτόν τον τρόπο θα λείψουν χρήματα.

«Πλέον, η ΔΕΗ δεν έχει τον κοινωνικό ρόλο που είχε πριν, καθώς η τωρινή διοίκηση τη λειτουργεί περισσότερο με τη λογική της επιχείρησης, με την προσοχή της στραμμένη στους μετόχους της και στα αποτελέσματά της, και λιγότερο ως μια εταιρεία κοινής ωφέλειας», σχολίασε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος επιπλέον χαρακτήρισε αγώνα επιβίωσης τη λιανική πώληση στην ηλεκτρική ενέργεια: Το περιθώριο κέρδους είναι μικρό και απλώς προστίθεται στα κέρδη από άλλες δραστηριότητες.

«Θέλω να πω το εξής. Είναι πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσο μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.

kampanaki-apo-ey-mytilinaio-i-teleia-kataigida-stin-agora-energeias0

Η κρίση στο φυσικό αέριο

Αναφερόμενος ευρύτερα στους παράγοντες που έχουν ωθήσει στα ύψη την τιμή του φυσικού αερίου, υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι δεν φύσηξε καθόλου, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο φυσικό αέριο, αφού υπήρξε zero storage, με την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας να έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. «Ως εκ τούτου, πράσινη μετάβαση χωρίς αέριο δεν μπορεί να υπάρξει».

«Επί του παρόντος η τιμή τα μεγαβατώρας έχει φτάσει στα 72 ευρώ και πριν τον Μάρτιο δεν αναμένεται να υποχωρήσει. Τον Απρίλιο αναμένεται να υποχωρήσει στα 38 ευρώ και στα 32 ευρώ τον Μάρτιο (κάποτε με την τιμή στα 15 ευρώ θεωρούσαμε ότι ήταν πολύ υψηλή)». Για το 2023 και το 2024 αναμένει περαιτέρω υποχώρηση στα 26 ευρώ η μεγαβατώρα και στα 20 ευρώ αντίστοιχα.

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε χρόνιο πρόβλημα τις αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ, μια διαδικασία κατά την οποία παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε αγορές όπως της Αυστραλίας, που είναι μια ώριμη αγορά. Όπως είπε, η εξάρτηση της Κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας από τη Ρωσία είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο ασκούνται πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου, την ώρα που ο αγωγός Nordstream 2 έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ, από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να πάρει θέση στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, για την Ευρώπη, ο Nordstream 2 είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, διότι έτσι εξασφαλίζεται ότι σε περιόδους υψηλής ζήτησης όπως η παρούσα δεν χρειάζεται να καταφύγει στις εισαγωγές LNG μέσω πλοίων, μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα.

Το θέμα του αγωγού Nordstream 2 είναι γεωπολιτικό και δεν προβλέπεται να βρεθεί άμεσα μια λύση, καθώς στη Γερμανία έχουν την Κυριακή τις εκλογές, από τις οποίες δύσκολα θα προκύψει ξεκάθαρος νικητής, παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι με ποιον πρωθυπουργό θα μπει σε διαπραγματεύσεις η Γερμανία με τη Ρωσία, γιατί όπως και να το κάνουμε το Βερολίνο ηγείται σε αυτές τις συνομιλίες».

kampanaki-apo-ey-mytilinaio-i-teleia-kataigida-stin-agora-energeias1

Η πορεία της Mytilineos

Τόσο ο κ. Μυτιληναίος, όσο και στελέχη της εταιρείας, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία της Mytilineos ως προς τις δραστηριότητες που αφορούν το αλουμίνιο: «Τα επόμενα χρόνια, ο κλάδος της μεταλλουργίας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στον όμιλο, με καλά νούμερα».

Το αλουμίνιο διαπραγματεύεται κοντά στα 3.000 δολάρια, όπως και το 2007, ωστόσο η παρούσα περίοδος έχει δομικές διαφορές, σε σχέση με το 2007, οπότε και οι τιμές σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία ήταν υπερβολικά υψηλά. Επί του παρόντος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Κίνα και τα σχέδια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η παραγωγή του αλουμινίου απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και το Πεκίνο έχει θέσει όριο στην παραγωγή αλουμινίου. Ωστόσο, οι ανάγκες της δεν καλύπτονται με τους περιορισμούς αυτούς κι έτσι θα αναγκαστεί να καταφύγει στις εισαγωγές του βασικού μετάλλου: «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την παραγωγική δυναμικότητα του αλουμινίου, στους 250.000 τόνους».

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, η πολιτική της εταιρείας περιγράφηκε ως εξής: Η Ελλάδα και η Ιταλία αντιμετωπίζονται ως «ένα». Τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιούνται στο εξωτερικό διατίθενται προς πώληση, επειδή η ζήτηση είναι υψηλή, γεγονός που αποφέρει πολύ ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους. «Είναι πιο επικερδές να πουλάμε τα έργα αυτά από το να τα έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας και να μας αποφέρουν μικρά ποσοστά κέρδους».

Μόλις πριν από δέκα ημέρες η Mytilineos κατετάχθη στην 82η θέση στη λίστα με τις 100 κορυφαίες κατασκευαστικές στον κόσμο της Deloitte με πωλήσεις 2,17 δισ. δολαρίων.

Κλείνοντας ο κ. Μυτιληναίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ρευστότητα που διαθέτει η εταιρεία και η δυνατότητα να δανείζεται με 2% επιτόκιο αποτελούν έναν στόχο που θέλω να διατηρήσω. Οι κινήσεις που κάνουμε γίνονται με μέτρο και με ασφάλεια για τους μετόχους μας. Η εταιρεία αλλάζει κλίμακα και οδεύουμε προς μια καλύτερη πορεία».

Πηγή: moneyreview.g

Σχετικά Άρθρα