Πολιτική ανάγνωση της “Νέας Αρχής” Τσίπρα στη ΔΕΘ: Οι πρόωρες κάλπες, η απλή αναλογική, ο Σολτς και το ΚΙΝΑΛ

 Πολιτική ανάγνωση της “Νέας Αρχής” Τσίπρα στη ΔΕΘ: Οι πρόωρες κάλπες, η απλή αναλογική, ο Σολτς και το ΚΙΝΑΛ

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει όταν θα αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Το ηγετικό προφίλ Τσίπρα με το στιβαρό λόγο θα είναι το βασικό χαρτί της επικοινωνίας και όσο θα πλησιάζουν οι κάλπες τόσο πιο έντονα θα γίνεται και το πράσινο φόντο και οι ριζοσπαστικές αναφορές στην κεντροαριστερά. Ο κ. Τσίπρας αφού παρέσυρε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκλογολογία δεν είχε παρά να απαντήσει στις «γαλοπούλες» του επικοινωνιακού επιτελείου του Πρωθυπουργού. Σήκωσε το γάντι, δήλωσε έτοιμος για εκλογές αρκεί να το αποφασίσει ο έχων το συνταγματικό δικαίωμα να τις προκηρύξει.

Του Σωτήρη Μπολάκη

«Αν έχει το θάρρος να προκηρύξει εκλογές αλλιώς να είναι «φειδωλός στους ψευτοκουτσαβακισμούς» ήταν η χαρακτηριστική του φράση για να δηλώσει παρών στις προκλήσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απέδειξε για τον κ. Τσίπρα ότι φοβάται την απλή αναλογική.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες όποτε κι αν αυτές στηθούν. Η βεβαιότητά του για τη νίκη, η οποία από έστω και μια ψήφο πριν λίγους μήνες έχει γίνει πλέον καθαρή και με διαφορά,  πηγάζει από το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Και αυτό όπως παρατήρησε αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις.

Κι αν από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να τον παρουσιάζουν ανήσυχο για τις δέκα και πλέον μονάδες διαφοράς που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας προτιμά να παρουσιάζεται περισσότερο γειωμένος με την κοινωνία και το κλίμα δυσαρέσκειας που διευρύνεται και γιγαντώνεται σε ορισμένες κατηγορίες της κοινωνίας.

Όπως η Γερμανία

Το παράδειγμα του Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε το άλμα των 14 μονάδων που υπολείπονταν στις μετρήσεις και μέσα σε δυο μόλις μήνες βρίσκεται να ηγείται δημοσκοπικά στην κούρσα των γερμανικών εκλογών, είναι χαρακτηριστικό.

Και ο πρώην Πρωθυπουργός δεν το επικαλέστηκε τυχαία στη συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε. Από το 2015 μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μονίμως να χάνει και να κερδίζει ή να υποεκτιμάται ως και 10 μονάδες από το αποτέλεσμα τελικά της κάλπης όπως συνέβη το 2019 όταν από το 24% των δημοσκοπήσεων παραμονές εκλογών έφτασε στο 32%.

  • «Αν 6 στους 10 πολίτες, είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή λένε ότι τους αφορούν τα μέτρα που εξήγγειλε την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης, τότε νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο». 

Πέταξε το γάντι

Η αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη θα φέρει ακραία πόλωση που προοδευτικά δημιουργεί μια κατάσταση ασφυξίας στο ΚΙΝΑΛ. Η αντιπαράθεση των δυο πόλων αφήνει χωρίς οξυγόνο στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά την ίδια στιγμή η απλή αναλογική είναι το ισχυρό όπλο που έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας για να θέτει τα δικά του διλήμματα στον κόσμο της κεντροαριστεράς και στη Χαριλάου Τρικούπη.

  • Για το λόγο αυτό ο πρώην Πρωθυπουργός όχι μόνο απέφυγε οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στο ΚΙΝΑΛ, αλλά μόνο όταν ρωτήθηκε πέταξε το γάντι στην όποια  ηγεσία προκύψει μετά τις εσωκομματικές κάλπες φέρνοντάς τη αντιμέτωπη με τη μεγάλη ευθύνη της επαναφοράς του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ στην εξουσία.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του να γίνει κυβέρνηση διότι πιστεύω ότι κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να επαναφέρει τον κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας δεσμευόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα να έχει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών για να μην οδηγηθεί η χώρας σε δεύτερες κάλπες και περιπέτειες.

Αδιαμφισβήτητος

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί όπως φάνηκε μέσα από τις απαντήσεις του αλλά και από το ύφος του κατά την συνέντευξη τύπου, από τη μια να συντηρεί το ηγετικό του προφίλ και από την άλλη πλευρά να διατηρεί χαμηλό προφίλ σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ και την ηγεσία του, στο πρόσωπο της οποία βλέπει τον μελλοντικό του κυβερνητικό εταίρο.

  • Στην ερώτηση αν δεχόταν για χάρη της συγκρότησης της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδεχθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας και πάλι χωρίς φανερές βεβαιότητες που θα απέπνεαν και ένα αίσθημα αλαζονείας το απέκλεισε.

«Αν η λαϊκή ετυμηγορία αποτυπωθεί μ’ ένα σαφή τρόπο, νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορέσει να θέσει ένα τέτοιο αίτημα» στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν έχει πρόθεση να παραδώσει τα ινία της πρωτοκαθεδρίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

Μεσαία Τάξη

Οι εκλογές κερδίζονται όμως επί του πεδίου και από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα. Οι νέοι είναι το ένα στοίχημα με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεν κερδίσει κατά κράτος τη ΝΔ στην μεγάλη αυτή δεξαμενή, το στοίχημα όμως παραμένει η συμμετοχής την κάλπη. Και εδώ μένει να πολύ δουλειά ακόμη να γίνει παρατηρούν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άλλη μεγάλη δεξαμενή είναι η περίφημη μεσαία τάξη. Μια τάξη που έχει λάστιχο ανάλογα με τα εκάστοτε θετικά ή αρνητικά που λαμβάνονται σε βάρος της με τον πήχη τον εισοδηματικό άλλοτε να ψηλώνει και άλλοτε να χαμηλώνει σε σχέση με το ποιους συμπεριλαμβάνει.

  • Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μια γενναία αυτοκριτική στην οποία εμφατικά συμπεριέλαβε παρέχοντάς του και κάλυψη τον πρώην υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Δεν ήταν επιλογή μας να συμβεί αυτό, όμως. Ήταν ανάγκη εθνική να συμβεί αυτό, για να βγει η χώρα επιτέλους από τα μνημόνια, για να βγούμε από την αυστηρή επιτροπεία, για να ρυθμίσουμε το χρέος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας για τα βάρη που έπεσαν επί της διακυβέρνησής του στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας πάτησε στις γραμμές των αντιπάλων του επικαλούμενος αντίστοιχα επιχειρήματα με τα οποία επιχειρούσαν αν πείσουν τους μικρομεσαίος για την αναγκαιότητα της άδικης φορολόγησης που επιβάλλονταν σε βάρος τους.

Συσπείρωση

Ωστόσο τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τσακαλώτος σημειώνουν ότι τα βάρη που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερα από όσα επωμίστηκε η μεσαία τάξη τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά είναι ότι ενώ και ο μεν και οι δε φορολόγησαν τους μεσαίους ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία άφησε το μαξιλάρι των 37 δισ. ενίσχυσε το ΕΣΥ και όλα αυτά όταν παρέλαβε άδεια ταμεία, αύξησε τις θέσεις εργασίας και ένα δυσθεώρητο χρέος.

Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τον κ. Μητσοτάκη εκτιμά ο κ. Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μπαίνει και εκείνος στη  μάχη και με μια ανακοίνωσή του να ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

  • Παίρνοντας πάσα από τον κ. Τσίπρα ο πρώην υπουργός οικονομικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο καλώντας τον να εκπροσωπήσει τη δική του τάξη των πλουσίων με τις μεγάλες περιουσίες, αλλά υιοθετώντας το σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα με το οποίο συνόδευσε την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας μιλήσουν για την τάξη που πραγματικά εκπροσωπούν. Αλλά μετά τις εκλογές αυτή η τάξη δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές θα κάνουμε μια Νέα Αρχή» έκλεινε στην απάντησή του ο κ. Τσακαλώτος.

Νέα Αρχή έγραφε και πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στο Βελλίδειο. 

Σχετικά Άρθρα