Λίντα Ζερβάκη: Η Ελληνίδα δημοσιογράφος που “ανέκρινε” τους Σολτς, Λάσετ και Μπέρμποκ- Το “επεισόδιο” με τον Μίκυ Μάους
Σολτς, Μπέρμποκ και Λάσετ: Μία ελληνική δημοσιογραφική παρουσία στο τρίτο ντιμπέϊτ που κρίνει τις γερμανικές εκλογές.
Την τηλεμαχία της Κυριακής συντόνισαν με εξαιρετικό τρόπο δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, η ελληνικής καταγωγής Λίντα Ζερβάκη από το κανάλι Pro Sieben και η Κλαούντια φον Μπράουχιτς από το SAT 1. Η Λίντα Ζερβάκη, με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τις Σέρρες, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μία από τις πιο επιδραστικές παρουσίες στη γερμανική τηλεόραση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμβούργο, σε μικρή ηλικία άρχισε να δουλεύει στο περίπτερο που είχαν οι γονείς της, αργότερα εργάστηκε ως κειμενογράφος στην BBDO και ως δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR. Για έντεκα χρόνια παρουσίαζε δελτία ειδήσεων στο πρώτο κανάλι της γερμανική τηλεόρασης (ARD), ενώ φέτος πήρε «μετεγγραφή» για το ιδιωτικό κανάλι ProSieben.
Μία ιδιαίτερη «έμπνευση» για τη Λίντα Ζερβάκη στην τηλεμαχία της Κυριακής ήταν στιγμή που απευθύνθηκε στον Άρμιν Λάσετ κραδαίνοντας ένα παλαιό τεύχος του …«Μίκυ Μάους» από την εποχή που δούλευε ακόμη στο περίπτερο των γονιών της. Διαπιστώνοντας ότι ήδη εν έτει 1993 τα δημοφιλή αυτά παιδικά κόμικς είχαν εστιάσει στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, ρώτησε τον Λάσετ, αν οι Χριστιανοδημοκράτες διάβαζαν …αρκετό Μίκυ Μάους την εποχή εκείνη. Ο υποψήφιος της CDU προτίμησε μία τεχνοκρατική απάντηση λέγοντας ότι ήδη την εποχή εκείνη «ο Κλάους Τέπφερ είχε συμπεριλάβει στην ατζέντα του το ζήτημα της προστασίας του κλίματος». Πρόκειται για έναν χριστιανοδημοκράτη πολιτικό με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος στην περίοδο 1987-1994 με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ, ενώ αργότερα διηύθυνε για πολλά χρόνια το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Ποια είναι η δημοσιογράφος που θα συντονίσει την τηλεμαχία της Kυριακής;
Στο σχολείο το παρατσούκλι της ήταν «τζατζίκι» ενώ, όπως η ίδια αναφέρει στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», είχε δεχτεί από ορισμένους συμμαθητές της ένα είδος bullying λόγω της ελληνικής καταγωγής της.
Όταν η ελληνική κρίση χρέους ήταν στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ειδησεογραφίας, πολλοί Γερμανοί της είχαν γυρίσει την πλάτη.
Η πανέμορφη Κρητικιά, όμως, κατάφερε να κλέψει την καρδιά των Γερμανών στον τομέα της ενημέρωσης.
Το 2013, η Λίντα ενσωματώθηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό του γερμανικού δικτύου «ARD» κατακτώντας τον τίτλο της πρώτης αλλοδαπής παρουσιάστριας της ειδησεογραφικής εκπομπής «Tagesschau».
Σε παλαιότερη συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», η Λίντα είχε παραδεχθεί ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.
Το 2014, όταν το ελληνικό ζήτημα ήταν στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνών ΜΜΕ, η Λίντα δεχόταν πολλά κακεντρεχή σχόλια στο προσωπικό της email.
«Δεν είναι αυτονόητο για τους Γερμανούς πως, εκτός από τους οδηγούς λεωφορείων και τους ποδοσφαιριστές, μπορεί να είναι αλλοδαποί και παρουσιαστές ειδήσεων. Χρειάστηκε όμως αρκετός χρόνος για να το καταλάβουν», όπως έχει πει στο παρελθόν.
Στο ελληνικό σχολείο όπου φοίτησε, οι συμμαθητές της την έκαναν τη ζωή δύσκολη. Την φώναζαν «τζατζίκι» ενώ είχε παραδεχθεί ότι έπεσε και θύμα ξυλοδαρμού.
«Ζούσαμε με τους γονείς μου σε ένα διαμέρισμα και το δωμάτιό μου το μοιραζόμουν με τα μεγαλύτερα αδέρφια μου μέχρι που έγινα 18 ετών. Δεν ξέραμε πολλές φορές αν τα χρήματα που είχαμε θα μας έφθαναν να βγάλουμε το μήνα», είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
Η ίδια όμως ήταν σκληρό καρύδι και δεν το έβαλε κάτω. Έδωσε τον δικό της αγώνα και τώρα κάθεται στο «θρόνο» της ενημέρωσης.
Τον περασμένο Απρίλιο η Λίντα Ζερβάκη αποχώρησε από την εκπομπή «Tagesschau» ύστερα από οκτώ χρόνια στο τηλεοπτικό δίκτυο «ARD» για να ενταχθεί στο δυναμικό του τηλεοπτικού δικτύου «ProSieben».
Πηγή: DW, protothema.gr