Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κοινωνική συνοχή και νέο παραγωγικό μοντέλο – Η απάντηση στο Libre.gr
Στα καυτά πολιτικά ζήτημα της επικαιρότητας, στο φόντο της φημολογίας περί εκλογών ακόμη και στο α’ εξάμηνο του 2022, εστιάστηκε το ενδιαφέρον στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ, ενώ απαντώντας στο Libre.gr, επισήμανε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως και της κυβέρνησης που ακολουθεί άλλον δρόμο από αυτόν που θα ήταν προς όφελος της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι δεν θα ασκήσει την αντιπολίτευση που άσκησε στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας εκλογές, σημείωσε όμως ότι ο ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι εφόσον προκηρυχθούν, προκαλώντας τον πρωθυπουργό να τις εξαγγείλει.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην στόχευση του για την δημιουργία πολυκομματικής προοδευτικής διακυβέρνησης ακόμη και στις επόμενες εκλογές τονίζοντας ότι προϋπόθεση είναι να “βγεί” πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παράλληλα τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε με τη χθεσινή ομιλία του είναι ρεαλιστικό να εφαρμοστεί και πλήρως κοστολογημένο.
Για τις εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το γεγονός ότι έχει αποφύγει να ζητήσει πρόωρες εκλογές δεν σχετίζεται με κάποιον φόβο απέναντι σε μία πιθανή ήττα, αλλά στην δέσμευση που έχει αναλάβει ώστε να μην ακολουθήσει την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν αυτός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό “αν θέλει να κάνει εκλογές ας τις προκηρύξει. Ιδου η ροδος ιδου και το πήδημα”. Αναρωτηθηκε αν ο πρωθυπουργός “ψάχνει να βρεί συμμέτοχο στην ευθύνη; ” επισημαίνοντας πως αυτόν τον ρόλο δεν θα τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι “εμείς θα είμαστε έτοιμοι σε κάθε εκδοχή” για τον ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι “δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε από την 2η μέρα που ανέλαβε πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητά κάθε μέρα εκλογές, δεν θα το κάνω. Δεν ειναι στην κουλτούρα μου να ασκώ μια τέτοιου είδους αντιπολίτευση”. Ήταν μάλιστα επικριτικός για το ύφος του Κ.Μητσοτάκη και την αναφορά του σε γαλοπούλες τα Χριστούγεννα κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ. Επισήμανε ότι αυτά ειναι “κουτσαβακισμοί που μας θυμίζουν παιδιά η οπαδους” εκτιμώντας ότι ενίοτε “αναδεικνύουν αδυναμία”. Ζήτησε από τον Κ.Μητσοτάκη “να ειναι πιο φειδωλός” θυμίζοντας πως “κρύφθηκε προεκλογικά κι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια face to face τηλεμαχία”.
Η προοδευτική διακυβέρνηση
Στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε διευκρινίσεις για το πώς αντιλαμβάνεται την προοδευτική διακυβέρνηση που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το πολιτικό περιεχόμενο των επόμενων εκλογών που θα γίνουν με απλή αναλογική. Είπε ότι “το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική πρός όφελος της κοινωνίας”. Δήλωσε ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών θα είναι “αν η χώρα θα συνεχίσει στην νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση η αν θα αποκτήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή” και το αν “θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτική ή θα υπάρξουν εκβιασμοί εκλογικοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες”.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ειδικά για το ποιους θεωρεί δυνητικούς εταίρους σε μία προοδευτική κυβέρνηση είπε ότι “πρίν τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα πολύ κρίσιμο γεγονός: Την λαϊκή ετυμηγορία” και ότι “είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οπότε ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του”. Πάντως ξεκαθάρισε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση σε αυτή την κατεύθυνση”.
Επίσης έδωσε διευκρινίσεις για την δέσμευση που ανέλαβε στην χθεσινή ομιλία του σχετικά με το ότι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν και προσωπικότητες. Χαρακτηριστικά είπε ότι “θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία, είτε μέσα από τα κινήματα είτε από εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων” τονίζοντας πως δεν θα υπάρχουν κατα ανάγκη σε όλες τις κυβερνητικές θέσεις εκπρόσωποι του κόμματος αναφέροντας “προφανώς αν έχεις έναν συνασπισμό κυβερνητικό πρέπει να κουβεντιάζεις με τους εταίρους”. Άφησε μάλιστα αιχμή για την σημερινή κυβέρνηση είπε ότι “εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να υπάρχουν και στην δική μας”.
Εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις πυο βλέπουν το φώς της δημοσιότητας. Σχολίασε ότι “υπάρχει μια πάγια υποεκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις σε σχέση με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη”.
Κοστολογημένο πρόγραμμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την διακυβέρνηση και το πρόγραμμα που εξάγγειλε. Σημείωσε ότι “οι προτάσεις μας ειναι κοστολογημένες μία πρός μία” και “δεν ξεπερνούν τα δύο δις, ειναι 1,8 δις “. Ενδεικτικά ανέφερε πως “η διαγραφή ιδιωτικού χρέους είναι άπαξ” προσθέτοντας πως μια χώρα “αν έχει κάποιες επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο δεν θα πληρώνουν φόρους. Αν δεν κάνει αυτή την διαγραφή που την υπολογίζουμε στο 1,7 δις τότε θα ΄χάσει πολυ περισσότερο”. Επίσης για τα μέτρα περιορισμού φόρων είπε ότι “είναι μια αναστολή που θα διαρκέσει όσο διάστημα υπάρχει η πανδημία”.
Ειδικά για την μεσαία τάξη ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι ο ιδιος προέρχεται από αυτό το κοινωνικό στρώμα, σημειώνοντας πως οι πολιτικές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν την αφορούν. Είπε ότι η πρόταση Μητσοτάκη για τις γονικές παροχές αφορά το 0,4% της κοινωνίας αφού “δίνει την δυνατότητα ν α γλυτώσουν 250.000 οι πολύ πλούσιοι αυτό είναι ανήθικο”. Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των συνταξιούχων λέγοντας ότι τους έχει εξαπατήσει το Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα τους θεωρεί δεδομένους. Τους ζήτησε να κρίνουν και να συγκρίνουν τις πολιτικές Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι τα κόμματα αλλά και οι άνθρωποι “αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους”.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικα με τον εμβολιασμό ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ειναι εμβολιασμένοι. Καλώντας μάλιστα τους πολίτες να σπεύσουν για να εμβολιαστους, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ειναι αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμου. Ειδικά για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη επισήμανε ότι “δεν επείσθη από κανέναν” προκειμένου να εμβολιαστεί σημειώνοντας μάλιστα ότι “δεν ειναι αντιεμβολιαστής”.
Ερωτηθείς τέλος για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις “παρασπονδίες” που παρατηρούνται από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κωλυσιεργία, που τελικά ευνοεί την Τουρκία.
“Το προηγούμενο ΣΚ δεν ακούστηκε ποτέ η λέξη Βόρεια Μακεδονία. Ο Πρωθυπουργός δεν ψελλίζει το όνομα της γειτονικής χώρας. Υποκριτικά την πολέμησε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης. Και δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών μνημονίων. Θετικά μνημόνια για τη χώρα. Πως θα ζητήσει να τηρήσουν τη Συμφωνία. Τους αφήνει χαλαρούς και όφελος από αυτό έχει η Τουρκία που θέλει Λιβύη στα Βαλκάνια. Οι βόρειοι γείτονές μας να υλοποιήσουν το μέρος που τους αφορά. Αλλά ποιος θα τους πιέσει αφού δεν έρχονται τα μνημόνια στη Βουλή; Αδύναμος και δειλός ο κ. Μητσοτάκης”, είπε ο κ. Τσίπρας.
Η απάντηση στο Libre.gr για τη διεθνή συγκυρία
Απαντώντας στην ερώτηση του Libre.gr και του Ανδρέα Παναγόπουλου αναφορικά με τις δυνατότητες να εφαρμόσει το πλαίσιο στρατηγικής που περιέγραψε στην ομιλία του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα, δεν είναι η ίδια που ήταν το 2015 όταν και ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την “ναρκοθετημένη” πορεία της διαπραγμάτευσης.
Σήμερα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπάρχουν διαφορετικές φωνές μεσα στην ένωση και έτσι βλέπουμε τους πλεονασματικούς βόρειους να επιθυμούν την πλήρη επαναφορά στην προ κοροναϊού εποχή ενώ οι νότιες χώρες να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση. Σημείωσε δε, ότι το πρόβλημα της χώρας μας σήμερα, είναι ότι έχουμε μία κυβέρνηση που συντάσσεται με τις χώρες του βορά.
Θα πρέπει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ” να προχωρήσουμε με σωφροσύνη στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, εντός, και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και στο πεδίο της διπλωματίας και των διακρατικών παρεμβάσεων η χώρα να έχει μία σαφή θέση με συμμαχίες με τις χώρες που θέλουν μια ουσιαστική αλλαγή του πλαισίου”
Παράλληλα, σημείωσε ότι το σύμφωνο σταθερότητας που ισχύει στην Ε.Ε. θα πρέπει να καταργηθεί και να έρθει στη θέση του ένα πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης, πράγμα που οφείλει να διεκδικήσει και η χώρα μας όπου το παραγωγικό μοντέλο της όπως και το υψηλό χρέος που έχει, είναι προβληματικό