Ποιες χώρες μιμούνται (και σε τι) τα προεκλογικά προγράμματα των γερμανικών κομμάτων

Ποιες χώρες μιμούνται (και σε τι) τα προεκλογικά προγράμματα των γερμανικών κομμάτων

Δεν είναι μυστικό ότι οι προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων δανείζονται συχνά στοιχεία από άλλες χώρες. Οι καλές ιδέες είναι άλλωστε πηγή έμπνευσης και για τα γερμανικά κόμματα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ενώ βλέπουν τα ποσοστά τους να πέφτουν ολοένα περισσότερο στις δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες του Άρμιν Λάσετ άρχισαν να «κλείνουν το μάτι» στη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων. Έτσι ο Σβεν Σούλτσε, επικεφαλής του CDU στη Σαξονία Άνχαλτ, μιλώντας στην Bild πρότεινε ως μέτρο πάταξης της ανεργίας την υποχρεωτική κοινωφελή εργασία για μακροχρόνια ανέργους πχ. μάζεμα σπουπιδιών και φύλλων από τους δρόμους. Αντίστοιχο μέτρο όμως είχε περάσει και η κυβέρνηση της Δανίας, με στόχο να «βοηθήσει» μετανάστες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας -μέτρο που βέβαια δέχθηκε έντονες επικρίσεις.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες ποντάρουν για άλλη μια φορά στο σουηδικό πρότυπο και μάλιστα στο συνταξιοδοτικό μοντέλο της χώρας. Το σουηδικό μοντέλο συντάξεων ήταν ανέκαθεν εκλυστικό για τους Γερμανούς πολιτικούς διότι μοιάζει πολύ με το γερμανικό, με τη διαφορά ότι οι Σουηδοί καταβάλουν μια επιπλέον εισφορά που καταλήγει σε κρατικά ομόλογα. Ένα άλλο σουηδικό στοιχείο που αρέσει στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες είναι ότι και κρατικά ιδρύματα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικές συντάξεις.

Γαλλικές επιρροές για τους Γερμανούς Πρασίνους

Προς έκπληξη πολλών η Γερμανία υπολείπεται των γειτονικών χωρών της σε ζητήματα απαγόρευσης τοξικών ουσιών.Η χημική ουσία δισφαινόλη Α (ΒΡΑ)εντοπίζεται σε πολλά πλαστικά παράγωγα και έχει συνδεθεί με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία, από άσθμα μέχρι διαταραχές γονιμότητας. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων την έχει ήδη απαγορεύσει, όπως και η Γαλλία από το 2015. Οι Γερμανοί Πράσινοι δηλώνουν ρητά στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις ότι θέλουν να ακολουθήσουν το γαλλικό πρότυπο αποβλέποντας στην προστασία των καταναλωτών.

Όσο για τους Φιλελευθέρους, βασικό σημείο στο προεκλογικό τους πρόγραμμα αποτελεί η ψηφιακή αναδιοργάνωση της Γερμανίας, την οποία συνδέουν με ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης γνωστό ως «Learning Analytics». Μια ιδέα που ήδη εφαρμόζεται στις ΗΠΑ και την Κίνα και βασίζεται στην «εξόρυξη» δεδομένων που σχετίζονται με τους μαθητές, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι Φιλελεύθεροι εμπνέονται επίσης από τον Καναδά αλλά και την Αυστραλία στο πεδίο του μεταναστευτικού, προτείνοντας την υιοθέτηση συστήματος «πόντων» που θα απονέμονται σε μετανάστες με στόχο την ένταξή της στην αγορά εργασίας (βάσει κριτηρίων που σχετίζονται πχ. με την ηλικία ή τις γλωσσικές δεξιότητες). Στόχος είναι, σύμφωνα με το FDP, η προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων από άλλες χώρες.

Ισλανδικό εργασιακό μοντέλο για την Αριστερά

Η Αριστερά από την πλευρά της πάντως έχει το βλέμμα στραμμένα στη μακρινή Ισλανδία και στο πρόγραμμά μείωσης των ωρών εργασίας μέσα στην εβδομάδα. Μετά από δοκιμές επτά χρόνων, οι Ισλανδοί εργαζόμενοι δηλώνουν πιο ξεκούραστοι και λιγότερο αγχωμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αριστερά παρουσίασε στη Γερμανία ήδη από το 2020 την ιδέα ενός εργασιακού μοντελού τεσσάρων ημερών. Εντούτοις η ιδέα αυτή δεν αναφέρεται ρητά στο νυν προεκλογικό πρόγραμμα της Αριστεράς. Γίνεται ωστόσο εκεί λόγος για «μια εργασιακή εβδομάδα 30 ωρών».

Όσο, τέλος, για την εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία, εκτός από το ελβετικό φορολογικό μοντέλο βλέπει με συμπάθεια και την ελβετική απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας και της νικάμπ καθώς καιι την τακτική διεξαγωγή λαϊκών δημοψηφισμάτων -κάτι μάλιστα που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο όρο για συμμαχίες. Όσο για το μεταναστευτικό, η Εναλλακτική για τη Γερμανία βλέπει με θαυμασμό το ιαπωνικό μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο είναι εξαιρετικά αυστηρό και θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της εθνικής ταυτότητας.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα