Αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς – “Εξετάζονται δύο σενάρια, θα ξέρουμε την άνοιξη” λέει στο libre ο Β. Κορκίδης (πίνακες τιμών)

Αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς – “Εξετάζονται δύο σενάρια, θα ξέρουμε την άνοιξη” λέει στο libre ο Β. Κορκίδης (πίνακες τιμών)

Εδραιώνεται σταδιακά το κύμα ακρίβειας με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη να δημιουργούν πιεστικές συνθήκες στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Μάλιστα η εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας, τροφοδοτεί ένα κύκλο αυξήσεων σε κάθε δραστηριότητα καθώς το κόστος ενέργειας παραμένει ανάλογο με το κόστος παραγωγής των προϊόντων. 

Οι καταναλωτές βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με αυξήσεις τιμών σε σιτηρά, αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και φυσικά μεταφορικών. Το καλάθι της νοικοκυράς, έχει αρχίσει να αδειάζει παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνης Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση για συγκράτηση τιμών, με βασικούς αποδέκτες τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ.

Ήδη αρχίζει να φαίνεται στα προϊόντα καθημερινής χρήσης η αύξηση, όπως στο ψωμί στα μακαρόνια και σε προϊόντα καλλωπισμού που η πώληση τους γίνεται μέσω μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Σε ότι αφορά τα σιτηρά είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές μέρες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας στη Λάρισα πούλησε 1.000 τόνους σκληρού σιταριού –του σιταριού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών προς 53,6 λεπτά ανά κιλό. 

Πέρυσι ο ίδιος συνεταιρισμός είχε πουλήσει την ίδια περίοδο σκληρό σιτάρι προς 24 λεπτά/κιλό. Ο υπερδιπλασιασμός της τιμής του σκληρού σιταριού μέσα σε ένα χρόνο δυστυχώς δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς της Λάρισας. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο με κύρια αιτία τους καταστροφικούς καύσωνες που έπληξαν φέτος τον… Καναδά!

Οι καταναλωτές εκφράζουν ήδη έντονη δυσαρέσκεια καθώς οι αυξήσεις-φωτιά μεταφέρονται αλυσιδωτά στο ψωμί, με κάποια αρτοποιεία να το πωλούν ήδη έναντι 1,20-1,40 ευρώ το μισό κιλό από 0,80 ευρώ, Σε ότι αφορά στα είδη ζυμαρικών (μακαρόνια, ρύζι) ήδη έχει εμφανιστεί αύξηση κατά 30 cents δηλαδή ένα πακέτο που στοίχιζε 0,70 η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 0,90 λεπτά.

Τρανταχτή περίπτωση είναι ο καφές όπου αναμένεται αύξηση από 1 έως 3 ευρώ ανά κιλό (σ.σ. εννοείται ο καφές στο ράφι και όχι ο σερβιριζόμενος), των ζυμαρικών όπου έχουν ανακοινωθεί ανατιμήσεις σε δύο φάσεις, καθώς η τιμή της βασικής πρώτης ύλης, του σκληρού σιταριού, έχει διπλασιαστεί από πέρυσι και κάθε άλλο παρά υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης με τους αρτοποιούς να δηλώνουν πως θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές. Ενώ περαιτέρω ανατιμήσεις αναμένονται στα βρώσιμα έλαια (όπως είναι τα ηλιέλαια), στα τυριά, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις, ακόμη και κατά 15%, να αφορούν τα λευκά τυριά.

Ήδη οι πρώτες ανατιμήσεις είχαν καταγραφεί από τον Ιούλιο καθώς όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία του ΙΕΛΚΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα τον Ιούλιο 2021 ήταν αυξημένος κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 και κατά 1,73% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.

Συγκριτικά με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει την 8η μικρότερη αύξηση των τιμών τροφίμων .Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (6η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ) 12 Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν χαμηλό ΦΠΑ (κάτω του 7%) για προστασία των τιμών σε βασικά τρόφιμα. Στο πλαίσιο των μελετών του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών στο λιανεμπόριο τροφίμων, το ΙΕΛΚΑ εκπόνησε έκθεση για την πορεία των τιμών των τροφίμων κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αλλά παράλληλα καλύτερη του Ευρωπαϊκού Μέσου όρου.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Ουγγαρία κατά 7,2%, στην Ρουμανία κατά 4,8%, στην Εσθονία κατά 4,8% και στην Γερμανία κατά 3,8%. Αντίθετα μείωση καταγράφεται στην Κύπρο κατά 1,8%, στην Ιρλανδία κατά 0,5% και στην Φινλανδία κατά 0,2%. Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τροφίμων καταγράφει αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, το οποίο αποτελεί την 7η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 27 χώρες.

Εκτός από τα προϊόντα αυξήσεις έως και 50% θα έρθουν και στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τους λογαριασμούς τους επόμενους μήνες να είναι αισθητά «φουσκωμένοι». Με καταναλωτές να εκφράζουν φόβους πως ακόμα και αν υπάρξουν ελαφρύνσεις δεν θα μειωθεί το κόστος σε ότι άφορα ειδικά την ενέργεια, που θα είναι δυσβάσταχτο για το πορτοφόλι ενός νοικοκυριού.

Να σημειωθεί πως και η Ευρώπη βιώνει ραγδαία αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν την ίδια έντονη κατάσταση με την Ισπανία, αλλά και την Ελλάδα, όπου οι πολίτες αναμένουν καθημερινά την τιμή της μεγαβατώρας για την αγορά χονδρικής.

Στα μεταξύ 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα ανέρχεται η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, για όλους τους καταναλωτές, σε όλες τις εταιρείες ενέργειας, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Η επιδότηση θα ισχύσει και τον Σεπτέμβριο.

Το libre επικοινώνησε με τον Βασίλη Κορκίδη Πρόεδρο του εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) ο οποίος επεσήμανε:

  • “Υπάρχει πρόβλημα αύξησης στις πρώτες ύλες και στην ενεργεία όπως και στις θαλάσσιες μεταφορές, αποτέλεσμα τις πανδημίας. Οι αυξήσεις αντιστοιχούν σε προϊόντα που αφορούν το 20% του μηνιαίου προϋπολογισμού των νοικοκυριών. Εξετάζονται δυο σενάρια όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Το ένα είναι η τελεία καταιγίδα δηλαδή μεγάλη ένταση μικρή διάρκεια μέχρι και τον Μάιο του ’22 και το δεύτερο είναι δεκαετής πίεση πληθωριστικών ανατιμήσεων (στασιμοπληθωρισμός). Το ποιο από τα δυο θα επικρατήσει θα το ξέρουμε την άνοιξη του “22”.

Κλείνοντας, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ο Βασίλης Κορκιδης είπε ότι πρέπει να επιδοτηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά να γίνουν προμήθειες αγαθών, και σε ορισμένα προϊόντα να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% για να περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Αναλίνα Λάμπρου

Σχετικά Άρθρα