Αλλεργικές αντιδράσεις εμβολιασμού: Τι δείχνει η μελέτη Θεοδωρίδου
Με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού, τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν η αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο και η συζήτηση για τη συχνότητα και τη σοβαρότητά της απασχόλησε ιδιαίτερα τους ειδικούς και τους πολίτες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Παρόλο που οι αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώνονταν μετά τον εμβολιασμό κατά του SARS-COV-2 φάνηκε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα υπήρχε από το ιατρικό προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων η δέουσα προσοχή για το ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων του ατόμου που θα εμβολιάζονταν, οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, εξακολουθούσαν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό.
Πολλές συζητήσεις έγιναν (και εξακολουθούν) για το λόγο που οι αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται όταν χορηγείται το εμβόλιο στο γενικό κοινό και όχι όταν διεξάγονται οι κλινικές μελέτες.
Οι υποψίες που εκφράζονται από διάφορες μεριές για το γεγονός αυτό, μπορούν να εξηγηθούν σε μεγάλο βαθμό από το δεδομένο ότι στις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνονταν άτομα με ιστορικό αλλεργίας.
Ο κίνδυνος της αλλεργικής αντίδρασης σε πραγματικές συνθήκες
Για το θέμα αυτό έδωσε εξηγήσεις κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
«Πολλοί εμβολιασμοί κατά της Covid έγιναν ή δεν έχουν γίνει από το υπερβολικό άγχος πολλών ανθρώπων για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις», επεσήμανε η κα Θεοδωρίου και αναφέρθηκε στα ενδιαφέροντα συμπεράσματα μίας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.
«Πρόσφατα, τέλος Αυγούστου, δημοσιεύτηκε στο JAMA μία μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, το Sheba Medical Center, και η μελέτη έγινε στο χρονικό διάστημα, από την αρχή της εφαρμογής των εμβολίων τον Δεκέμβριο του ’20 μέχρι τον Φεβρουάριο του ’21.
Συμμετείχαν 8.102 άτομα με αναφερόμενο ιστορικό αλλεργίας. Από αυτούς αξιολογήθηκε το 5%, δηλαδή 429 άτομα, τα οποία είχαν τις προϋποθέσεις, βάσει ενός αλγόριθμου που εφάρμοζαν οι μελετητές, να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, το 98% των ατόμων αυτών δεν είχε καμία αντίδραση. Το 1% είχε μία ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε μία αναφυλακτικού τύπου αντίδραση που ήταν και αντιμετωπίσιμη άμεσα.
Η συχνότητα η οποία καταγράφεται για το εμβόλιο mRNA, συγκεκριμένα της Pfizer, για τις αλλεργικές αντιδράσεις, είναι της τάξεως 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο.
Γιατί είναι σημαντική η μελέτη; Γιατί αποτυπώνει τον κίνδυνο της αλλεργικής αντίδρασης σε πραγματικές συνθήκες. Να ανοίξουμε μία παρένθεση ότι στις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνονταν άτομα με ιστορικό αλλεργίας.
Επομένως, από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, φαίνεται ότι υπήρχε και υπάρχει μια υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια και αυτό ίσως έχει στερήσει την προστασία, την ανοσοποίηση ορισμένων ατόμων από τον κοροναϊό», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.