Παρουσία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: Συμπεράσματα και στόχευση με ένταση της πολιτικής πόλωσης

Παρουσία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: Συμπεράσματα και στόχευση με ένταση της πολιτικής πόλωσης

Οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, όμως μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μπήκε ο σπόρος για το κλίμα των εκλογών: πόλωση και καμία συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εντολή αυτοδυναμίας και προσδιορισμός των δύο κεντρικών ακροατηρίων (μεσαία τάξη -νεολαία) που επιδιώκει να προσεταιριστεί ο πρωθυπουργός.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το 2022 θεωρείται από πολλούς εκλογική χρονιά, υποψία βάσιμη μιας και η κυβέρνηση μπαίνει στον τρίτο χρόνο θητείας της, τα προτάγματα όμως τέθηκαν ήδη.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πεδίο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλοντας σκληρή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Βάζοντας δε από τώρα το δίλημμα “ή αυτοδύναμος ή ξανά κάλπες” επιδιώκει να ανακόψει τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους του, που ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ψηφίσουν αλλά πιθανώς να επιλέξουν δεξιά- ακροδεξιά κόμματα διαμαρτυρίας ή να απέχουν.

  • Η νεολαία δεν είναι προνομιακό ακροατήριο της ΝΔ. Η ένταση στα πανεπιστήμια, με το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι συνέπειες της παρατεταμένης καραντίνας, οι άστοχες συχνά προσεγγίσεις περί απερίσκεπτης νεολαίας, προσέθεσαν σημαντικό χάσμα. Η μεσαία τάξη από την άλλη, είναι επίσης ένα σημαντικό ακροατήριο που έδωσε στη ΝΔ την εκλογική υπεροχή το 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων με στόχο την αύξηση εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και την απαλλαγή της από μνημονιακούς φόρους (πχ εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα) θέλοντας να σηματοδοτήσει την αντίστιξη με τους φόρους που επιβλήθηκαν ή διατηρήθηκαν από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ήταν τελικά το σήμα για το πολιτικό restart, που δεν κατάφερε ο ανασχηματισμός και το ναυάγιο υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Σχετικά Άρθρα