Μητσοτάκης: “Δεύτερες εκλογές αν δεν έχουμε αυτοδυναμία-Καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα”

Μητσοτάκης: “Δεύτερες εκλογές αν δεν έχουμε αυτοδυναμία-Καμία συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα”

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου προχώρησε, στη 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Η συνέντευξη έρχεται μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, χθες το απόγευμα, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ όπου προδιέγραψε την κυβερνητική στρατηγική για την «Ελλάδα που αλλάζει», όπως τιτλοφόρησε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το σχέδιο δράσης για το 2022 αλλά και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις φοροελαφρύνσεις που είχε προαναγγείλει κατά την χθεσινή του ομιλία αλλά και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται να σαρώσει την Ελλάδα.

Παράλληλα, ανέλυσε το πρόγραμμά του για το περιβάλλον αλλά και την υγεία, όπως και τα νέα έργα που αναμένονται στη Θεσσαλονίκητο επόμενο διάστημα.

Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία» τόνισε, σημειώνοντας επίσης ότι προσβλέπει σε νίκη στις επόμενες εκλογές και «θέλω να σχεδιάσουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε βάθος δεκαετίας. Έχω μπερδευτεί με το τι ακριβώς ζητά ο κ. Τσίπρας, λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Συμπλήρωσε δε ότι «Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχα να κερδίσω τίποτα με μία ισχυρή αυτοδυναμία. Θα ήταν μία πράξη πολιτικού τακτικισμού».

Για την Μεσαία Τάξη

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την οικονομική πολιτική απέναντι στη μεσαία τάξη, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί για καταστροφή της. «Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη. Δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε» είπε, αποφεύγοντας πάντως να την οριοθετήσει εισοδηματικά παρά την ερώτηση που του απευθύνθηκε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέλεξε τη στρατηγική της όξυνσης. Εκτίμησε πως η πλειοψηφία των όσων γράφονται στο διαδίκτυο για το πρόσωπό του «είναι σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενα», αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου, στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μην έχετε καμία αμφιβολία πως τα όσα γράφονται και λέγονται στο διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενα. Από κει και πέρα εγώ δεν μπορών να παρακολουθήσω μια τέτοια συζήτηση. Όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς, συνήθως δεν έχει επιχειρήματα. Αλλά ο κ. Τσίπρας, όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου, όσο και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν είναι διχασμένη. Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία και να αποφύγω αχρείαστες εντάσεις που η κυβέρνηση απορρίπτει. Και όσοι αισθάνονται πως το 2021 είναι 2011, είναι βαθιά γελασμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει, θέλει ηρεμία και κανονικότητα».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι τα προγράμματά τους δεν συμπίπτουν.

«Η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο.

Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις περσινές εντάσεις. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας».

Διαχείριση κρίσεων

Για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στη διετία της διακυβέρνησής του και το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή αυτής τη θητείας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι συναισθηματικά πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές.

Διότι όπως είπε, αισθάνεται κανείς όταν βλέπει αυτό το τείχος της φλόγας ειδικά τα βράδια να βρίσκεται σε μία θέση όπου δυσκολεύεται να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή.

«Όμως πρέπει να σας πω ότι πια η διαχείριση των κρίσεων είναι μεταξύ των επιταγών των σύγχρονων κυβερνήσεων και πρέπει να βρίσκουμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε κρίσεις αποτελεσματικά από τη μια. Κι από την άλλη, όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταματάμε το πολιτικό και μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Κάθε κρίση μάς κάνει πιο δυνατούς. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε όλες τις κρίσεις ήμασταν ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί, βλέπαμε την κατάσταση και όπου χρειάστηκε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, τις πήραμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Αναφορικά με το μεταναστευτικό και το αν αισθάνεται σίγουρος ότι έχουμε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κατά πόσον αισθάνεται σιγουριά για την εγχώρια διάσταση του θέματος ειδικά στα νησιά πρώτης υποδοχής, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Κατ’ αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.

Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, «βεβαίως υπάρχει αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Την κάνει το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Η αλληλεγγύη της ΕΕ εκφράζεται ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε είναι η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό υποστήριξε ότι τα συμφέροντά Ελλάδας – Τουρκίας είναι ευθυγραμμισμένα.

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, είναι χρήσιμο να αποφεύγεται η ένταση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενεργεί μία στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων της. Έχουμε μείωση 90% των ροών σε σχέση με το 2019.

– Έχουν σωθεί επίσης πολλές ζωές από την Ελλάδα. Ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση.

Θα τσακίσω τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Οι πιθανοί πελάτες τους θα πρέπει να ξέρουν ότι θα τους δώσουν 1.000-2.000 ευρώ και μπορεί ποτέ να μην φτάσουν.

Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις περσινές εντάσεις. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας.»

Ασφαλιστικό – Εκκρεμείς Συντάξεις

Σχετικά με το νέο ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε όπως αναμενόταν της μεταρρύθμισης Χατζηδάκι και δήλωσε: «Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημ

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Σε ερώτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ότι με το ν/σ αυτό «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου» και το κατά πόσο φέτος τα τύμπανα του πολέμου θα ηχήσουν στον τομέα της Υγείας, λόγω της εκχώρησης τομέων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου και πιστεύω ότι δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε».

«Ίσως κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ’ όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας».

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργειες για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας. Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».

Πλαστά πιστοποιητικά

«Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Είχαμε τότε ήδη πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη».

Τουρισμός

Αναφερόμενος στον τουρισμό είπε :«Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.

Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

Τόνισε δε, ότι η χώρα μας θα πρέπει να κάνει ανοίγματαα στη βάση της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου και όχι μόνο τον καλοκαιρινό τουρισμό τους Αυγούαστου στα ελληνικά νησιά, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Για τους νέους

«Αναγνώρισαμε τη δυσκολία που έχει το πολιτικό σύστημα να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά. Δεν σχολιάζω όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε. Συνολικά οι ευκαιρίες που δίνουμε στους νέους ως χώρα είναι λίγες. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε το χθεσινό πρόγραμμα. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε ήταν στοχευμένα. Αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε με καλή διάθεση, είμαι διατεθειμένος να γυρίσω όλη την Ελλάδα για να συνομιλήσω με νέους.

ενώ συμπλήρωσε: «Θα περίμενα από την αντιπολίτευση να σχολιάσει τα μέτρα που εξαγγείλαμε, όπως το πρώτο ένσημο. Δίνουμε αυτό το κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος; Περιμένω από την αντιπολίτευση να το σχολιάσει.

Η σύνταξη μπορεί να μοιάζει μακρινή για τα νέα παιδιά σήμερα ωστόσο πρέπει να εκπαιδευσουμε τα παιδιά στην οργανωμένη αποταμίευση»

Σχολεία

Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά είπε αναφερόμενος στο αυριανό άνοιγμα των σχολείων και συμπλήρωσε ότι είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών

Έκανε έκκληση δε, σε γονείς, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά να εμβολιαστούν. Πολύ μεγάλη σημασία στα self test. Θετικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι.

«Και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει».

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές» είπε αναφερόμενος στην κριτική που έχει ασκηθεί στην Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ενώ σημείωσε, αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία: «Ως προς τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων, θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι. Αυτό δεν θα γίνει τον Οκτώβριο».

«Δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια που να μπαίνει ο καθένας στο εξωτερικό, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα ελληνικά ιδρύματα».

Από εκεί και πέρα, θέλω να πω ότι ακόμα και σήμερα, αν χρειαστεί να παρέμβει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος του πρύτανη του πανεπιστημίου, θα το κάνει»

«Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο».

Σχετικά Άρθρα