Συνδυασμός κινδύνου στην αγορά: Κύμα ανατιμήσεων και απειλή λουκέτων- Τι δείχνουν η έρευνα της ΓΣΒΕΕ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Mία στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις (και συγκεκριμένα το 23,6%) παραδέχεται σε έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ ότι έχει αυξήσει τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, με τη σημαντική αυτή άνοδο των τιμών όχι μόνο να απομειώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών αλλά και να ναρκοθετεί τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Στο μεταξύ, ανησυχητικά μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον φόβο του λουκέτου, καθώς ανέρχεται στο 36,7%.
Tα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το κύμα των ανατιμήσεων που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα για την πραγματική οικονομία σε πείσμα των στοιχείων ανάκαμψης που αποτυπώνεται στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο και την βελτιωμένη εικόνα που αναμένεται από τα έσοδα του τουρισμού.
Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
Τα πορίσματα της έρευνας του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ συνιστούν σήμα κινδύνου για το ελληνικό επιχειρείν και ειδικά το μικρό και το μικρομεσαίο, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που αγγίζουν τα όρια της επιβίωσης.
Ειδικότερα, υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων εκείνων των οποίων η ρευστότητα είναι είτε μειωμένη είτε ακόμη και ανύπαρκτη. Συγκεκριμένα, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό 42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα τα οποία αρκούν το πολύ για έναν μήνα. Μάλιστα, η μία στις πέντε επιχειρήσεις (το 21,4%) δεν διαθέτει καθόλου ρευστότητα.
Πρόβλημα οι ανατιμήσεις
Την ως άνω προβληματική εικόνα επιβαρύνει και άλλο ένα ακόμη καυτό ζήτημα. Πρόκειται για τη σημαντική άνοδο των τιμών, που μειώνει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων ναρκοθετώντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Για τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, είναι η πρώτη φορά σε εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ που καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που δήλωσε πως αύξησε τις τιμές του (23,6%). Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει πως θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο διάστημα είναι επίσης το υψηλότερο που έχει καταγράφει σε εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ (22,2%).
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- Κύμα ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες
Στο 1,9% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία καταγράφουν αυξήσεις-σοκ σε μια σειρά από προϊόντα.
Οι ανατιμήσεις (σύγκριση Αύγουστο 2021-Αύγουστος 2020) φτάνουν το 91% στο φυσικό αέριο 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης 21,5% στα νωπά λαχανικά 17,6% σε βρώσιμα έλαια και 7,1% στο ελαιόλαδο.
Επίσης, σημειώνεται 17,4% σε καύσιμα και λιπαντικά, 12,2% σε αρνί και κατσίκι, 11,4% σε ξενοδοχεία, 8% στα ψάρια, 4,2% στα φρούτα, 4,5% στα πουλερικά, 3,4% στα τυριά.
Συνολικά από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
Παράλληλα, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020 με το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2018 – Αυγούστου 2019.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,9% τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
- 3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
- 4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
- 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
- 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
- 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
- 2,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης λόγω των θερινών εκπτώσεων.
- 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
- 0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
- 2,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- 0,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
- 1,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων
Πηγή news247.gr, avgi.gr