Με σφραγίδα Θεοδωρικάκου η (νέα) αναβολή στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Με σφραγίδα Θεοδωρικάκου η (νέα) αναβολή στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ως πρώτη κίνηση του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου να εγκαταλείψει τις εστίες κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων που άφησε ο προκάτοχός του Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εκλαμβάνεται από πολλούς η νέα αναβολή της ίδρυσης και εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Για χρόνο που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις αρχές Δεκεμβρίου, αναβάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ που έχουν επιλεγεί. Προς την κατεύθυνση αυτή «έδειξε» και σχετικό σχόλιο που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απέδωσε την καθυστέρηση στην επαρκή εκπαίδευση που πρέπει να λάβουν οι 400 αστυνομικοί των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

«Οπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Οταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευθούν επαρκώς, όπως πρέπει, για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως όλοι αντιλαμβάνονται «την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό τον ρόλο».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το εγχείρημα σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί επαρκώς και καταλλήλως. Σημείωναν επίσης ότι δεν είχε υπάρξει εξαγγελία ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα ξεκινούσε τη λειτουργία της την 1η Οκτωβρίου, αλλά εντός του φθινοπώρου. Είναι σαφές πάντως πως την αναβολή ευνοεί και η συγκυρία, που δεν είναι η καταλληλότερη λόγω και της επιβάρυνσης από την πανδημία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, ωστόσο, πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις (πυρκαγιές, ανασχηματισμός, δημοσκοπήσεις), δεν θεωρείται σώφρον πολιτικά να διατηρούνται πεδία συγκρούσεων που μπορεί να προκαλέσουν φθορά στην κυβέρνηση. Ο νέος υπουργός δεν φαίνεται διατεθιμένος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη αποφάσεων του προκατόχου του, θεωρεί, δε, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, πως πρέπει να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας, χωρίς, ωστόσο, να αρθεί η κεντρική πολιτική κατεύθυνση για την επιβολή του νόμου.

Θεωρείται ακόμα πιθανό ο σχετικός νόμος να παραπεμφθεί οριστικά στις καλένδες εάν, εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει να δρομολογηθεί προεκλογικό κλίμα στην πορεία προς τις κάλπες, πιθανώς, εντός του 2022.

Σχετικά Άρθρα