Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο έλεος των αυξήσεων – Αναζητούνται αντι-μέτρα ενόψει ΔΕΘ – Αμηχανία υπουργών

Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο έλεος των αυξήσεων – Αναζητούνται αντι-μέτρα ενόψει ΔΕΘ – Αμηχανία υπουργών

Aυξήσεις έως και 25% σε πάνω από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Οι ανατιμήσεις – οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 50% – στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσουν να καταγράφονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου και, όπως εκτιμάται, αυτοί που κατά κύριο θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενόψει των αυξήσεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναζητά τρόπους αναχαίτισης του προβλήματος, με μια σειρά από παρεμβάσεις.

Οι ανακοινώσεις θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες: στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης η θετική πορεία της οικονομίας – δηλαδή οι καλύτερες επιδόσεις του ΑΕΠ – επιτρέπει να δοθεί ένα «μέρισμα ανάπτυξης» στους πολίτες.

Η έκταση των παρεμβάσεων σε αυτή τη φάση κοστολογείται, ενώ αναζητείται και η… έκπληξη που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Τα σχετικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ρεύματος, δίνεται προτεραιότητα, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, αφενός επειδή θεωρείται ότι η αύξηση έχει κάποια μόνιμα χαρακτηριστικά και αφετέρου επειδή πλήττει μεγάλα και κοινωνικά ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Η παρέμβαση θα αφορά τα τιμολόγια του ρεύματος, με την κυβέρνηση να αναζητάει τρόπους για να «επιστρέψει» στους καταναλωτές τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν αυτόματα από την αύξηση της τιμής χονδρικής.

Εκτός από αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ότι θα διατηρηθεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα εισιτήρια των συγκοινωνιών και το τουριστικό πακέτο.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δις ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο στις συνθήκες που υπάρχει για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι.

Αμήχανες δηλώσεις υπουργών

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην περίπτωση του ρεύματος, προέτρεψε τους καταναλωτές να προστρέξουν σε ιδιώτες. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης  Άδ. Γεωργιάδης προειδοποίησε για έκρηξη των τιμών σε πολλά προϊόντα, δεδομένης και της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες, και πρότεινε στους πολίτες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα e-katanalotis, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πρόκληση προς τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών».

«Οι υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, ρεύμα και πρώτες ύλες είναι η πραγματικότητα των πολιτών και όχι η εξωραϊσμένη εικόνα της κυβέρνησης» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ενώ σχολίασε ότι το «κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υπενθυμίζοντας ότι «από τις 16 Ιουλίου έχουμε καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα ανατιμήσεων. Ακόμα δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή». «Η εξωραϊσμένη εικόνα που περιμένουμε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουν οι πολίτες» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος:

  • «Αφήστε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι μία παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. Μην έχετε αμφιβολία ότι αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση, στο πλαίσιο παρεμβάσεων που δεν θα νοθεύσουν τη λειτουργία της αγοράς, μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει. Επαναλαμβάνω ότι εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σε βαθμό που να μην πάμε στο άλλο άκρο, στρεβλώνοντας την αγορά, προφανώς και θα γίνουν, ειδικά για τα πεδία που αφορούν τον πολύ κόσμο και εκεί βεβαίως που θεωρούμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα».

Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι η ακρίβεια είναι παρούσα εδώ και ένα τρίμηνο, με την κυβέρνηση να κάνει δηλώσεις περί ενδεχόμενων πιθανών παρεμβάσεων στο μέλλον δίχως να δείχνει διάθεση να «χτυπήσει» τα καρτέλ που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά.

Και την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων 1 στις 4 έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε.

Με αγωνία αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά.

Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «μείγμα» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.

Σχετικά Άρθρα