Σφοδρές συγκρούσεις Ταλιμπάν με αντιπολιτευόμενες δυνάμεις για τον έλεγχο της Κοιλάδας Παντζσίρ
Οι Ταλιμπάν και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πολέμησαν το Σάββατο για να ελέγξουν την κοιλάδα Παντζσίρ βόρεια της Καμπούλ, την τελευταία αφγανική επαρχία που αντιτίθεται στην ισλαμιστική ομάδα, με τις δύο πλευρές να ισχυρίζονται ότι έχουν το πάνω χέρι χωρίς να προσφέρουν τεκμηριωμένα στοιχεία.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία στην υπόλοιπη χώρα πριν από τρεις εβδομάδες, δεν κατάφεραν ποτέ να ελέγξουν την κοιλάδα όταν κυβέρνησαν για τελευταία φορά το Αφγανιστάν, από το 1996 έως το 2001.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μπιλάλ Καρίμι, δήλωσε ότι οι περιφέρειες Κιντζ και Ονάμπαχ έχουν καταληφθεί, δίνοντας στις δυνάμεις των Ταλιμπάν τον έλεγχο τεσσάρων από τις επτά περιοχές της επαρχίας. “Οι Μουτζαχεντίν (μαχητές των Ταλιμπάν) προχωρούν προς το κέντρο (της επαρχίας)”, έγραψε στο Twitter.
Αλλά το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν, που συγκεντρώνει δυνάμεις πιστές στον τοπικό ηγέτη Αχμάντ Μασούντ, δήλωσε ότι περικύκλωσε «χιλιάδες τρομοκράτες» στο πέρασμα Χαβάκ και οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν οχήματα και εξοπλισμό στην περιοχή Ντάστε Ρεβάκ.
Ο εκπρόσωπος του μετώπου υπεράσπισης της κοιλάδας Παντζσίρ, Φαχίμ Ντάστι πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι «σκληρές συγκρούσεις».
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Massoud επέμεινε ότι η Παντζσίρ “συνεχίζει να στέκεται δυνατά”, ενώ επαινώντας «τις αξιότιμες αδελφές μας», όπως τις χαρακτήρισε, είπε ότι οι διαδηλώσεις των γυναικών στη δυτική πόλη Χεράτ που ζητούσαν τα δικαιώματά τους δείχνουν ότι οι Αφγανοί δεν εγκατέλειψαν τις απαιτήσεις για δικαιοσύνη και «δεν φοβούνται τις απειλές».
Νωρίτερα πηγή των Ταλιμπάν ανέφερε ότι η πρόοδος των Ταλιμπάν επιβραδύνθηκε από νάρκες που τοποθετήθηκαν στο δρόμο προς την πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπαζαράκ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς του μετώπου.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των γεγονότων στο Παντζσίρ, το οποίο περιβάλλεται από βουνά, πέραν από μια στενή είσοδο, μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων που βρίσκονται στην περιοχή αλλά δεν έχουν πρόσβαση στο σημείο.
Πάντως, εορταστικοί πυροβολισμοί αντήχησαν στην Καμπούλ την Παρασκευή, καθώς κυκλοφόρησαν πληροφορίες για την κατάληψη του Παντζσίρ από τους Ταλιμπάν, γεγονός που πλέον αποδίδεται από τους αναλυτές στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος σταθερότητας και ελέγχου του συνόλου της χώρας που επιδιώκουν οι Ταλιμπάν, λίγο προτού ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Τα πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν από αυτούς τους πυροβολισμούς.
Πακιστανική αρωγή και οι αντιδράσεις των ΗΠΑ
Ο αρχηγός κατασκοπίας του Πακιστάν Αντιστράτηγος Φαίζ Χάμιτ πέταξε στην Καμπούλ το Σάββατο. Δεν ήταν σαφές ποια ήταν η ατζέντα του, αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Πακιστάν είπε νωρίτερα την εβδομάδα ότι ο Χαμέντ, ο οποίος ηγείται της ισχυρής υπηρεσίας Int-Services Intelligence (ISI), θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ταλιμπάν να αναδιοργανώσουν τον αφγανικό στρατό.
Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε το Πακιστάν και το ISI ότι υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν στον αγώνα δύο δεκαετιών της οργάνωσης εναντίον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης στην Καμπούλ, αν και το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Επεισόδια στην Καμπούλ
Στην Καμπούλ τέλος, μαχητές των Ταλιμπάν διέλυσαν μια διαδήλωση περίπου δώδεκα γυναικών που προέτρεπαν την ομάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία
Τα βίντεο έδειχναν γυναίκες που αντιμετώπιζαν ένοπλους μαχητές να καλύπτουν το στόμα τους και να βήχουν, ενώ ένας διαδηλωτής είπε ότι οι μαχητές είχαν χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και ρητίνες εναντίον των συμμετεχόντων, οι οποίοι κρατούσαν πανό και ένα μπουκέτο λουλούδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφγανιστάν: Βίαιες συγκρούσεις σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών
«Χτύπησαν επίσης γυναίκες στο κεφάλι με ένα γεμιστήρα όπλων και οι γυναίκες έγιναν αιματηρές», δήλωσε μίαα διαδηλωτής που συστήθηκε με το όνομα Σοράγια.
Οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει βίαιες τιμωρίες και απαγόρευσαν στις γυναίκες και τα μεγαλύτερα κορίτσια την πρόσβαση σε σχολείο και εργασία κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή τους, αλλά αυτή την φορά επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο αυτή τη φορά.
Αναβάλλονται οι ανακοινώσεις για την νέα κυβέρνηση
Πηγή των Ταλιμπάν ενημέρωσε ανταποκριτές ξένων ειδησιογραφικών δικτύων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ότι η προγραμματισμένη ανακοίνωση για την νέα κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, θα αναβληθεί.
Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, σύμφωνα με ορισμένες πηγές των Ταλιμπάν ότι είναι στη σειρά να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, δήλωσε σε δηλώσεις του στο κανάλι Al Jazeera του Κατάρ και συμπλήρωσε ότι η νέα κυβέρνηση “θα περιλαμβάνει όλες τις παρατάξεις του Αφγανικού λαού”.
“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Η κυβέρνηση θα παρέχει ασφάλεια, επειδή είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη”, είπε.
Σημάδια κανονικότητας
Εν τω μεταξύ, κάποια σημάδια κανονικότητας επέστρεψαν στην Καμπούλ.
Ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι μια τεχνική ομάδα κατάαφερε να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά μόνο για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera, το οποίο επικαλέστηκε επίσης τον ανταποκριτή του, οι εσωτερικές πτήσεις είχαν ξεκινήσει ξανά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοιχτό και πάλι το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Το αεροδρόμιο είναι κλειστό από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την εκκένωση περισσότερων από 120.000 Αμερικανών πολιτών, άλλων ξένων και Αφγανών που θεωρούνται ότι κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν και απέσυραν το τελευταίο από τα στρατεύματά τους.
Κεφαλαιακοί έλεγχοι
Ο κύριος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε σήμερα, ότι ένας από τους κύριους εμπόρους συναλλάγματος στην Καμπούλ άνοιξε ξανά.
Η οικονομία του Αφγανιστάν έχει βρεθεί σε αδιέξοδο από την ημέρα κατα΄ληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Πολλές τράπεζες είναι κλειστές και τα μετρητά είναι λιγοστά, ενώ παραμένουν δεσμευμένες σε αμερικαανικές τράπεζες οι κρατικές καταθέσεις της χώρας της νοτιαδυτικής Ασίας.
Πρωτοβουλίες από τον ΟΗΕ
Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συγκαλέσουν μια διεθνή διάσκεψη βοήθειας στις 13 Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτρέψουν αυτό που ονομάζοεται από τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «ανερχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή».
Τέλος, οι δυτικές δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν και να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά ότι η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης και η ευρύτερη οικονομική βοήθεια θα εξαρτηθούν από τη δράση – και όχι μόνο τις υποσχέσεις – για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες; AFP, Reuters, Al Jazeera, CNN