Η συγγνώμη Πλεύρη στους Εβραίους: “Διαφωνώ με τον πατέρα μου” – Η αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στην υπουργοποίησή του
«Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού» τονίζει ο νέος Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ).
Το ΚΙΣ, στην ανακοίνωσή του, εκφράζει την ανησυχία του από την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη. Επικαλούμενο δε, παλαιότερη δήλωσή του, του 2009, καλεί τον νέο υπουργό Υγείας να ζητήσει συγγνώμη από τον εβραϊκό λαό για τις παλαιότερες αναφορές του.
«Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Το έχω δείξει με πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης» δήλωσε ο κ. Πλεύρης απαντώντας στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.
«Οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπο μου λόγω της αγόρευσης μου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με τον οποίο διαφωνώ πλήρως, κατανοητές. Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζήτω συγγνώμη εάν το έπραξα» συμπλήρωσε.
«Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα» κατέληξε ο νέος υπουργός Υγείας.
Η ανακοίνωση του Κ.Ι.Σ
Νωρίτερα το Κ.Ι.Σ είχε εκφράσει την ανησυχία του από την τοποθέτηση του κ. Θάνου Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας.
Συγκεκριμένα όπως σημειώνει το ΚΙΣ στην ανακοίνωσή του ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: «…..Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι «να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς». Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: «Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς». Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι «θέλω να εξοντώσω κάποιον;».
«Περιμένουμε από τον κ. Θάνο Πλεύρη την έκφραση συγνώμης προς τον Εβραϊκό λαό για την αναφορά του αυτή και σαφή καταδίκη της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος, ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.Ελπίζουμε δε ότι ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος» καταλήγει η ανακοίνωση.
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για τον Μάκη Βορίδη
Αντίστοιχο θέμα είχε προκύψει και με την υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη. Τον Ιούλιο του 2019 ο Γ.Γ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βίκτωρ Ελιέζερ, μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου, κάλεσε τον υπουργό να αποκηρύξει δημοσίως το αντισημιτικό παρελθόν του.
Σημείωσε ότι “δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την υπουργοποίηση του κ. Βορίδη, καθώς δεν έχει αποκηρύξει τις ναζιστικές ιδέες που είχε”.
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι “υπάρχει ένα σκοτεινό παρελθόν και τον καλούμε δημόσια να αποκηρύξει το αντισημιτικό παρελθόν του”. Επισήμανε δε ότι ένα ναζιστικό κόμμα και οι ναζιστικές ιδέες δεν αφορούν μόνο το Ισραήλ αλλά όλο τον κόσμο.
Πρόσθεσε τέλος ότι “η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη” και υπενθύμισε τη βράβευση της θείας του κ. Μητσοτάκη γιατί έσωσε Εβραίους στην Κρήτη αλλά και την αναγνώριση του κράτους από τον πατέρα του.
Ο κ. Βορίδης σε ανακοίνωσή του μετά τις δηλώσεις Ελιέζερ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχει υπάρξει σε “πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του εθνικιστικού χώρου και έχω συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες” και προσθέτει πως, προς άρση αμφιβολιών, “αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική”.
Στη συνέχεια δηλώνει μεταξύ άλλων πως έχει ταχθεί εναντίον του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής να καταστεί μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ενώ προσθέτει πως έχει ταχθεί και “υπέρ της μεταφοράς της Ελληνικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ” αλλά και πως έχει τοποθετηθεί εναντίον της καταδίκης του Ισραήλ για τα περιστατικά στη Γάζα.