Ανοχύρωτο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας – Αναστολή εργασίας για χιλιάδες υγειονομικούς – Κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ

Ανοχύρωτο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας – Αναστολή εργασίας για χιλιάδες υγειονομικούς – Κινητοποιήσεις από την ΠΟΕΔΗΝ

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 και αυτό αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας σε δημόσιες, ιδιωτικές και δημοτικές μονάδες – μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Διαφορετικά, ο φορέας επιβάλλει το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όμως η “απομάκρυνση” χιλιάδων υγειονομικών προ της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας όπως προειδοποιούν οι ειδικοί κρύβει μεγάλους κινδύνους και αφήνει ανοχύρωτο το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, από σήμερα ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο οι υγειονομικοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, προχωρώντας σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις το πρωί της Τετάρτης, έξω από τα νοσοκομεία.

Επιπλέον, την Πέμπτη το πρωί προγραμματίζουν στάση εργασίας (10 π.μ.-3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους Υ.ΠΕ. και σε πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα.

«Η ομοσπονδία μας έδωσε και δίνει αγώνες υπέρ του εμβολιασμού. Καλούμε όλους τους συναδέλφους έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Δεν πρόκειται όμως να επιτρέψουμε συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε τη πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1 Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τόνιζε η ΠΟΕΔΗΝ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της με την οποία καλούσε στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Ελλείψεις

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Πάτρας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο «Άγιος Ανδρέας» προχώρησαν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε κατάληψη.

Υπολογίζεται ότι από αύριο η Πάτρα θα έχει συνολικά 680 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα κληθεί να λειτουργήσει με 400 λιγότερους εργαζόμενους από τους συνολικά 2.200, ενώ στον «Άγιο Ανδρέα» υπολογίζονται σε περίπου 250 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Κρήτη, όπου συν τοις άλλοις έχει μεγάλη διασπορά του ιού και τα νοσοκομεία είναι εδώ και πολλές ημέρες στα όρια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε περίπου 500 σε σύνολο 5.000.

Σημαντικές ελλείψεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα να στέλνονται ασθενείς στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 120 από 600 που ήταν στις αρχές Αυγούστου, ενώ στο «Ιπποκράτειο» οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 100 από τους 300 στις αρχές του Αυγούστου. Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονται σε περίπου 240 από 630 στις αρχές Αυγούστου.

Χθες, ο τέως πια αναπλ. υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες, είπε. 

Μάλιστα επιχείρησε να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα απ’ τις υποχρεωτικές αναστολές εργασίας υγειονομικών, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο.

Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.

Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα,με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Σχετικά Άρθρα