Τρεις ημερομηνίες ανακοίνωσης του ανασχηματισμού με αλλαγή δεδομένων – “Ουδείς αμετακίνητος”, διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη

Τρεις ημερομηνίες ανακοίνωσης του ανασχηματισμού με αλλαγή δεδομένων – “Ουδείς αμετακίνητος”, διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη

“Δεν θα είναι ένας τιμωρητικός ανασχηματισμός, αλλά η πολιτική επανεκκίνηση της επόμενης διετίας του κυβερνητικού έργου” εξηγούν στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού την φιλοσοφία του επερχόμενου ανασχηματισμού, που έχει καταλήξει. Δεν θα είναι ένας ανασχηματισμός κοντολογίς που θα εξαντληθεί στις μια-δυο καραμπόλες, που θα προκαλέσει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Ούτε ένας ανασχηματισμός που δεν θα ακουμπήσει ακόμη και υπουργούς με θετικό πρόσημο στο έργο τους.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Κάποιοι εξ αυτών θα κληθούν να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο ή να αποχωρήσουν όχι ως αποτυχημένοι αλλά γιατί “δεν υπάρχει κριτήριο ισοβιότητας αφενός και αφετέρου στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλοσοφίας αλλαγών” όπως συμπλήρωναν καλά γνωρίζοντες.

Υπό αυτό το σκεπτικό οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία μπαίνουν στη ζώνη πιθανών αλλαγών. Το υπουργείο Εργασίας κατά πολλούς εξαιρείται καθώς θα δοθεί χρόνος στον Κωστή Χατζηδάκη που το ανέλαβε το χειμώνα να τρέξει τις προτεραιότητες σε απονομή συντάξεων και την μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση.

  • Αν, δε, ληφθεί υπόψη ότι υπουργοί όπως για παράδειγμα η Νίκη Κεραμεως, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέχουν τα υπουργικά πόστα τους από την ορκωμοσία της κυβέρνησης της ΝΔ το 2019, για ορισμένους εξ αυτών ο κύκλος που έχουν διαγράψει είναι πλήρης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φλερτάρει έντονα με την ιδέα της αλλαγής στη δομή και τις αρμοδιότητες κάποιων υπουργείων. Ως παράδειγμα φέρνουν συνομιλητές του το υπουργείο Περιβάλλοντος, που δεν αποκλείεται να επιστρέψει στο Υποδομών και να μείνει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο η Ενέργεια.

Παράλληλα, θέλει να μειώσει την απόσταση που αρκετές φορές καταγράφεται μεταξύ υπουργών και στενού επιτελικού πυρήνα στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, αναθερμαίνονται σκέψεις για αναβίωση της κυβερνητικής επιτροπής ή κύκλων υπουργείων που θα συνεδριάζουν υπό τον πρωθυπουργό ώστε να σταματήσει και το φαινόμενο των πολλαπλών γραμμών.

  • Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης είναι με ανεβασμένες μετοχές στο υπουργικό συμβούλιο, άρα αμετακίνητοι ή προς αναβάθμιση στην περίπτωση του κ. Σκυλακάκη.
  • Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται οτι θα αντικατασταθεί. Τσιάρας, Ρουσσόπουλος, Παναγιωτόπουλος ακούγονται εσχάτως πολύ έντονα ως πιθανοί διάδοχοι του.
  • Ο Βασίλης Κικίλιας για πολλούς θα μπορούσε να κατευθυνθεί στο Ναυτιλίας ή στο Τουρισμού.
  • Το υπουργείο Υγείας είναι αναμφίβολα ένα κομβικό υπουργείο εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας, και όπως διακινείται έντονα απο χθες το βράδυ δεν αποκλείεται να επιστρατευτεί μια δυναμική παρουσία όπως ο Μάκης Βορίδης.
  • Ο Νίκος Χαρδαλιάς θεωρείται ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί σε θέση στο Εσωτερικών.
  • Ο Τάκης Θεοδωρικακος αναμένεται να επανακάμψει στο υπουργικό συμβούλιο.

Πολλές αλλαγές και προσθήκες αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών από την δεξαμενή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Η κατεύθυνση της πολιτικής διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά δεν θα ατονήσει, σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού. Υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο απομάκρυνσης ΧρυσοχοΐδηΜενδωνη, δεν αποκλείεται προσθήκη- έκπληξη από την κεντροαριστερά.

  • Τους Γιώργο Φλωρίδη και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου δείχνουν κάποιοι για πολιτική προσέγγιση.

Υπουργοί και βουλευτές είναι πάνω από τα τηλέφωνα καθώς η σημερινή μέρα, η Τετάρτη και προς τα τέλη της εβδομάδας φιγουράρουν ως πιθανές ημερομηνίες ανακοίνωσης της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα